Stoofpot met aardse smaken: omdat ik niet in superfoods geloof.

Waarom ik niet in superfoods geloof? Neen, sorry, ik vind het maar niks. Het idee dat sommige groenten of fruit op zo’n piëdestal worden gezet en gebombardeerd tot absoluut wondermiddel. Daarmee verbleken ook meteen alle andere etenswaren die niet die mooie status hebben mogen ontvangen.

Waar is de tijd waar we onze vitamine C nog uit appelsienen haalden. Of caroteen uit wortelen ! Waar is de kracht van moeder natuur ? Toch niet in die enkele superfoods ? Teleurstellend vind ik dat.

Ikzelf geloof rotsvast in de kracht van de natuur. In al haar pracht en praal, haar smaken en kleuren, haar variaties en vormen. Groenten en fruit hebben we nodig, iedere dag, mooi vertegenwoordigd in de klassieke schijf van 5. En iedere groente of fruitsoort is uniek. Ook in haar samenstelling. De ene is rijker aan een bepaalde vitamine, de andere aan een mineraal en een derde is een sterke anti-oxidant. Maar de sleutel tot succes zit in variatie. Het is redelijk straf te beweren dat enkele voedingsmiddelen alle essentiële voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft, niet ?

Geniet van chocolade omdat het lekker is, van bosbessen omdat ze zo onweerstaanbaar schattig zijn, van gojibessen omdat ze je yoghurt of dessert mooi kleuren. En van alle andere groenten, fruit of noten omdat moeder natuur ons deze gezonde lekkernijen schonk.

Dus, als mooi eerbetoon aan moeder natuur,  een lekker gerechtje: Stoofpot met aardse smaken.

Benodigdheden (voor 4 personen)

–       3 mooie wortelen

–       1 grote pastinaak

–       1 gele en 1 rode biet

–       1 koolrabi

–       500 gram kippengehaktballetjes

–       laurier

–       salie

–       3 soeplepels tomatensaus

–       1 liter kippenbouillon

–       200 gram ongekookte volkoren rijst

Werkwijze

  1. Bak de kippengehaktballetjes in een pan met wat peper en zout.
  2. Snij de groenten in hapklare stukjes.
  3. Zet een grote kookpot op het vuur samen met de bouillon, salie, laurier, alle groenten, tomatensaus en de rijst en laat het geheel sudderen tot de groenten en de rijst gaar zijn.
  4. Breng opsmaak met peper en zout. Voeg er de kippengehaktballetjes aan toe.
  5. Smullen maar !

Ben je helaas intolerant aan de hoge dosis fructanen in bieten, vervang ze dan door raap of extra gekleurde wortelen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

evelyne

Evelyne is een foodie in hart en nieren met een passie voor eerlijk en lokaal, voor ambacht en homemade. Zij ontwikkelt recepten voor mensen met voedingsintoleranties en allergieën.Je kan haar recepten volgen op haar Facebook en Instagram account; @foodandme.be. Ben je eerder fan van haar professioneel werk als communicatie specialist of fotograaf, dan volg je haar op haar website www.foodandme.be of haar Linkedin pagina. http://www.foodandme.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *