Op een zuur Nieuwjaar!

Elk jaar opnieuw breken wij ons hoofd over wat we zullen klaarmaken voor het oudejaarsdiner. Maak je niet langer druk, we hebben hier een origineel en kant en klaar recept.

©Olivier Cochard

Is het dit jaar jouw buurt om het oudejaarsdiner te organiseren? Ga eens niet voor zware kazen of verkleedpartijtjes maar verras je gasten met eenvoud en puur natuur. Een mooie setting aan een lange houten tafel, een handjevol vrienden en vooral lekkere en verse producten.

We zetten een centrale en uitzonderlijke gast in de kijker: de citroen. Ze staat immers voor vitaliteit en evenwicht en dat is nu precies wat we jullie komend jaar toewensen!

Laat je hoofdgerecht bestaan uit oesters met citroen, en we geven je drie opties om de oesters te vergezellen: bedelaartjes met citroen, befaamde lemon curd en citroentaart!

 

In 2018 durven we!

Om op de boterham te smeren of taart van te maken, met lemon curd doe je sowieso niets verkeerds.

Recept voor zes zuurpruimen

 • 3 gele citroenen
 • 100 g blonde rietsuiker
 • 3 eieren
 • 1 soeplepel maïzena

Spoel de citroenen goed af en rasp de schillen van twee citroenen. Pers het sap uit alle drie. Giet het sap en de zeste in een pot met suiker. Laat dit mengsel op een zacht vuurtje smelten. Meng vervolgens de maïzena in een aparte kom met een eerste ei. Als het er goed homogeen uitziet kan je het citroenmengsel erbij doen. Breng dit terug op een zacht vuurtje en blijf roeren. Binnen het kwartiertje zal het mengsel verdikken. Giet in een glazen kom, dek goed af en bewaar dit tot drie dagen in de koelkast.

©Olivier Cochard

 

In 2018 delen we!

Laten we vrijgevig zijn met bedelaartjes. Serveer ze in een hoorntje of op een stokje, succes gegarandeerd!

Recept voor zes vrijgevige zielen

 • 30 g lijnzaad
 • 30 g nootjes
 • 20 g citroenzeste
 • 1 soeplepel blonde rietsuiker
 • 200 g belgische zwarte bio chocolade (70% cacao)

©Olivier Cochard

Giet het lijnzaad met suiker in een pan. Braad en karameliseer de zaadjes op een zacht vuur, blijf hier steeds goed bij roeren.  Verwijder de pot vervolgens van het vuur en leg de zaadjes op vetvrij en ecologisch papier zodat ze afkoelen.

Verwarm voorzichtig de chocolade au bain marie, leg twee vellen vetvrij papier op twee schotels die in je koelkast passen. Eenmaal de chocolade helemaal gesmolten is, kan je met een soeplepel rondjes vormen op het papier. Zorg dat je toekomstige bedelaartjes een diameter van ongeveer 5 cm hebben. Leg vervolgens voorzichtig de gekarameliseerde lijnzaden, nootjes en de citroenzeste op je chocoladekoekjes.

©Olivier Cochard

Als je lolly’s wilt maken van je koekjes, steek je nu ook de lollystokjes in je koekjes. Wil je voor een natuurlijke look gaan kan je ook schoongemaakte fijne takjes gebruiken. Laat je koekjes twee uur in de koelkast waarna je ze met behulp van een mes voorzichtig van het papier kan halen. Bewaar je bedelaartjes koel.

©Olivier Cochard

 

In 2018 gaan we voor traditie: de onbeschrijfelijke citroentaart

Het eerdere recept voor lemon curd kan ook een goede basis vormen voor een citroentaart. Je hoeft dan enkel nog je kruimeldeeg te maken:

Recept voor 6 zoetekauwen

 • 250 g meel
 • 125 g boter
 • 100 g rietsuiker
 • 2 eierdooiers
 • 5 cl water
 • een snufje zout

Verwarm de oven voor op 180° graden. Klop de eierdooiers op met het suiker en water totdat je een soort mousse bekomt.

Zorg dat je boter zacht is en in stukjes gesneden. Vermeng handmatig met je meel. Wanneer het mengsel kruimelachtig en homogeen is maak je in het midden een kuiltje waar je de mousse in giet. Maak er vervolgens een bol van maar kneed je deeg niet te hard.

Leg het deeg vervolgens in een bakvorm die je ingeboterd hebt. Bak de taart 25 minuten op 180° graden. Haal de afgekoelde citroentaart uit de vorm. Verdeel er de lemon curd over met behulp van een spatel. Laat je citroentaart nog een uurtje in de koelkast vooraleer je opdient.

Wedden dat je met deze recepten een onvergetelijk Nieuwjaar ingaat? Leg een leuk muziekje op, vul ieder’s glazen, schuif dicht tegen elkaar aan en haal de confetti boven. Confetti? We zeiden toch dat we voor een speciaal en natuurlijk oudejaar gingen? Bundel plantbare confetti in gepersonaliseerde zakjes. Deze chique zaadbommen zorgen er dan voor dat je gasten hun jaar letterlijk zullen zien openbloeien.

©Olivier Cochard

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

 1. Kan het zijn dat het recept voor de citroentaart niet helemaal compleet is?
  Bv. laat de citroentaart afkoelen…terwijl er geen sap of zeste in zit…dan is het toch gewoon cake waar lemoncurd op gaat? Of zie ik het verkeerd?

  • Dag Carla,
   Het is inderdaad het deeg dat moet afkoelen waarna je de lemon curd erop doet. Hopelijk is het nu wat duidelijker? Smakelijk!

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *