Over bijvangst op je bord

Het is eindelijk zomer, en je hebt je biologische gekochte groentjes klaarliggen om een heerlijk gerecht mee te maken. Bovendien heb je enorm veel zin in een heerlijk stukje Noordzeevis. Maar welke soort kan je deze zomer zonder gewetensbezwaren, en zonder enorme gaten in de portemonnee, opdienen? In tijden van overbevissing en dalende visbestanden presenteert zich dat niet altijd als een evidente keuze.

Bijvangst

Volgens het WWF is 35-40% van de totale hoeveelheid vis en andere zeevruchten te catalogeren als bijvangst, daartoe behoren de soorten die samen met de ‘gewenste’ vangst in de visnetten terecht zijn gekomen. Met andere woorden: op bijvangst wordt niet bewust gevist. In de context van commerciële visvangst kan het gaan over vissen die wel van de gewenste soort zijn maar te klein, ondergewaardeerde vissoorten die moeilijk te verwerken of te verkopen zijn, of soorten waarvoor de vissers in kwestie geen vergunning hebben. Helaas vliegt deze bijvangst meestal onherroepelijk terug het water in. 90% daarvan overleeft dat niet. Dat komt jaarlijks neer op bijna 30 ton dode vangst die vaak niet alleen eetbaar is, maar in sommige gevallen zelfs een heerlijk alternatief biedt voor bekende en mogelijks overbeviste soorten als tong en kabeljauw. Het spreekt dus voor zich dat het consumeren van deze ‘verloren’ soorten gelijkstaat aan duurzaam omgaan met vis. Bovendien betekenen voor de vissers ze extra inkomsten.

Schar en pladijs

Deze aan elkaar verwante soorten zijn eigenlijk in grote mate bijvangst van misschien wel de meest gewilde Noordzeevis van allemaal: tong. Vooral pladijs is een echte zomersoort die vanaf nu tot oktober op z’n best is, want momenteel lekker vet en dus ideaal voor consumptie. De grote beschikbaarheid van pladijs tijdens deze periode doet de prijs, die tijdens het hele jaar al behoorlijk laag ligt, nog verder dalen. Bak de vis op zijn vel voor een heerlijke volle smaak en een aangenaam vettige en stevige textuur.

Hondshaai

Werd in 2015 door VLAM verkozen tot vis van het haar (voor de tweede keer, na 2000) om de consumptie op te drijven. Ook hondshaai is bijvangst van de tongvisserij. Deze vis koop je best gevild in de handel aangezien het vel erg stug aan het witte vlees vastzit. Je kan hondshaai makkelijk gebruiken als alternatief voor paling, en is bijgevolg heerlijk als ‘hondshaai in’t groen’. Een groot voordeel aan het klaarmaken en eten van hondshaai is dat de soort geen graten heeft.

Wijting

Verwant aan kabeljauw. Wijting presenteert zich er tevens als een uitstekend alternatief voor. Meestal opgehaald als bijvangst van garnalen en platvissen, kan wijting doorgaans tegen een zachte prijs worden aangekocht. Het enige nadeel aan wijting is dat het visvlees heel zacht van structuur is en daarom nogal delicaat om te gebruiken in de keuken. Dat maakt de soort wel ideaal voor vissoepen of waterzooi , en verklaart ook waarom je wijting bijvoorbeeld in Oostende vooral aantreft als droogvis.

Noot: Wie tijdens de winter enkele duurzame alternatieven uit de Noordzee zoekt, kan gerust eens pieterman of steenbolk uitproberen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

jangoeminne

Jan is freelance copywriter http://www.detekstzetter.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *