Tip: hoe je huis (natuurlijk) fris laten ruiken?

#blijfinuwkot, dat advies volgen we allemaal zo veel mogelijk op. Maar elke dag thuisblijven is niet altijd rozengeur (en maneschijn). Ruikt jouw huis nog fris met kinderen die niet naar school kunnen, huisdieren die altijd enthousiast zijn en jij die thuiswerkt? Wij geven 2 natuurlijke oplossingen om je huis elke dag fris te laten ruiken.

Recycleerbare kuisdoekjes: “Ad vitam aeternam”

Ingrediënten voor een bokaal van 500 ml:

 • 240 ml witte azijn
 • 240 ml water
 • 1 theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
 • 10 druppels etherische citroenolie
 • 10 druppels etherische eucalyptusolie 
 • 10 druppels theeboom etherische olie

TIP: Je kan ook dichter bij huis oliën zoeken zoals etherische olie van tijm (linalol).
 

Vervang de wegwerpdoekjes (giftig en zeer schadelijk voor het milieu) door schoonmaakdoekjes uit stof (#goedvoordeportemonnee). Het principe is eenvoudig: we recupereren oude stoffen (eerst schoonmaken natuurlijk) en dompelen ze onder in een natuurlijke desinfecterende oplossing. Zullen we beginnen?

©Olivier Cochard

Voor de doekjes snijd je gewoon stukjes katoen uit t-shirts of handdoekjes (#recyclage). Om de reinigingsoplossing te maken, meng je eerst eenvoudigweg de azijn en het water, en voeg je de verschillende etherische oliën toe. Dit giet je allemaal in een potje (zo’n driekwart vol). Dompel vervolgens de doekjes in het potje, zodat jouw zelfgemaakte schoonmaakproduct dit kan absorberen. Sluit de pot en tu-dum! Je hebt nu zelf duurzame wasdoekjes. Was deze na gebruik gewoon in de machine. 

Wanneer gebruiken?

Deze doekjes kunnen voor alles gebruikt worden: het schoonmaken van een tafel, het verwijderen van een vlek, het desinfecteren van een toiletpot of wastafel, … We beweren niet dat kuisen nog nooit zo’n plezier was, maar met je zelfgemaakte doekjes kuisen is zeker een leuke afwisseling.

©Olivier Cochard

Frisse vernevelspray: “Hier komt de zomer”

Ingrediënten voor een 500 ml spray:

 • 400 ml water
 • 8 eetlepels alcohol (of wodka)
 • 40 druppels etherische olie (Ravintsara)
 • Een verstuiver

Giet de ingrediënten één voor één uit, begin met de vloeistoffen. Laat het mengsel een dag staan. Goed schudden voor elk gebruik.

©Olivier Cochard

Wanneer gebruiken?

Laat een frisse wind waaien door je keuken, badkamer, toilet, …

_____________

Deze 2 receptjes helpen voor een groener huis en een groenere planeet. Het doet soms deugd om afscheid te nemen van chemische troep die vervuilend is en makkelijk kan irriteren. Maar pas op, sommige etherische oliën zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap of in de aanwezigheid van jonge kinderen. Kijk dit best zelf nog eens na. 

Je huis minstens 15 minuten per dag luchten, blijft trouwens het echte geheim van een lekker ruikend interieur. We wensen je zomerfrisse dagen, zowel binnen-als buitenshuis! 

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

 1. Annelies Schepens

  Superleuk dat de nieuwsbrief er weer is, en wat een leuke artikelen! Ik ga vandaag alvast aan de slag met de recycleerbare kuisdoekjes.
  Mag ik hier juist wat constructieve feedback op geven?
  Bij boeren & buren staan lokale producten centraal en daarom vond ik het een beetje gek om ravintsara als etherische olie te zien staan. Het basisproduct hiervan komt (net niet?) van de andere kant van de wereld, terwijl etherische olie van tijm (linalol) zo goed als dezelfde werking heeft en vanuit Frankrijk kan komen! En ruikt minstens even goed 😊

 2. greet dooms

  beste Wannes,
  recycleren van oude handdoeken en oude witte t-shirt is super, dat deed ik al …
  goed dat andere mensen dit ook proberen… goed voor ons milieu !
  Ik maak het reinigingsprodukt met azijn, water en bicarbonaat enkel met citroensap erbij,
  even efficient en iedereen heeft wel een citroen in huis (terwijl etherische olien niet, en ik vind die niet altijd zo lekker ruiken en soms zo kunstmatig) … liever puur natuur voor mij !

  leuk dat je deze tips doorstuurt !
  groeten
  Greet

 3. Bedankt voor de handige tips! Ik zou alleen willen vragen waar je in deze tijd de benodigde oliën kunt krijgen voor de bereidingen?

 4. nowak teresa

  bij mordans in de christinastraat in oostende

 5. Deze twee klinken heel fijn om te proberen! Ik vraag me wel af – beschimmelen de handdoekjes niet? Hoe lang kan je zo’n potje bewaren? Of maak je gewoon de mengeling en stop je er een doekje in wanneer je wil poetsen?

  • Dag Rani, wij bewaren steeds een vers doekje in het potje. Wanneer het vuil is, wassen we het terug :).

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *