Uitdaging: maak je eigen brood zonder machines

Heb je deze dagen wat meer tijd om in de keuken te experimenteren? Dan raden we jou zeker aan om zelf een brood te bakken. Vast wel iets voor jou, deze #coronachallenge. Het excuus dat je geen broodmachine of keukenrobot hebt, zal trouwens niet werken. Bakkers gebruiken deze machinerie meestal ook niet.

Ontdek hieronder ons recept voor een eenvoudig wit brood. Heerlijk op zich, maar ook lekker met rozijnen, zaden of noten!

Basisingrediënten:

 • 500 gram meel
 • 30 cl water
 • een theelepel zout
 • een zakje droge bakkersgist
 • eventueel: rozijnen, noten, zonnebloempitten, pompoenpitten…

Kneed- en duwwerk

Meng het meel, zout en water tot een deeg en laat het vervolgens 30 minuten rusten. Deze rust zal het deeg elastischer maken en een mooie korst opleveren. Hierna voeg je de droge gist toe.

Nu komen we bij de kern van de zaak: het kneden. Dit zal het succes van je brood bepalen. Begin met kneden in de kom tot er geen restjes meer kleven aan de binnenkant. Zet het kneden vervolgens verder op een bebloemd werkblad.

Wat is een goede kneedbeweging? Vouw het deeg en druk het met je vuist of handpalm naar beneden. Herhaal deze beweging minstens zes minuten. Dat lijkt een korte tijd, maar het kan best lastig worden. Zie het als een vervanging voor een kleine bicep/tricep training. 

Tijdens deze lastige minuten wordt het deeg zacht, glad en elastisch. Heb je een voedingsthermometer? Controleer dan of de temperatuur van het deeg tussen 22° en 24° schommelt. Dat betekent dat je het goed hebt gekneed. Vorm een bal (of 3, zoals wij) en laat deze twee of drie uur rusten bij kamertemperatuur met een propere doek erover. Het deeg zal in volume verdubbelen.

Het kneden laat de ontwikkeling van gluten toe: een mengsel van prolaminen en gluteninen (twee families van eiwitten). Bovendien verdeelt het de lucht die de gist produceert op een homogene manier.


Vormen en bakken

Neem na de rustperiode het deeg zachtjes op en zorg ervoor dat het niet scheurt. Duw je vuist in het deeg om het te ‘ontgassen’. Maak met een scherp mes of een schaar een paar sneden. Leg een theedoek op het brood en laat het twintig minuten rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.

Daarna kan het deeg eindelijk de oven in! Na ongeveer 20 minuten is het brood klaar. Houd het kleur intussen goed in de gaten.  Tik tegen de onderkant van het brood om zeker te zijn dat het gaar is. Klinkt het nog niet hol? Plaats het brood dan ondersteboven terug in de oven op 180° voor 10 minuten.

Laat het brood eerst afkoelen (moeilijk met zo’n heerlijke geur!) voor je er heerlijk krokante sneden afsnijdt Een zalig gevoel toch, je eigen broodje bakken?

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

 1. Elizabeth van der Eijden

  Wij kunnen nergens goede biologische bloem kopen……….. waar aub…. ?

 2. stefan vandaele

  Dank je wel , om in deze al moeilijke tijden de mensen te stimuleren om brood te bakken .
  ook de bakkers ervaren omzet verlies .
  mvg
  stefan vandaele
  belgisch kampioen bakkerij

 3. Hilde carens

  Ik eet enkel volkorenbrood. Blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *