Voedzame zaden ontkiemen? Zo doe je het!

Quinoa, rijst, linzen, mais, … Het zijn niet enkel lekkere bijgerechten. De ontkiemde zaden hiervan zijn heerlijk en enorm voedzaam. Geloof je niet in de term #superfood? Geen probleem. Het is ook vooral leuk om zelf je zaden in de keuken te laten ontkiemen en er dan mee te strooien op de borden van je gasten.


 

Ze brengen dat extra vleugje elegantie op je bord en ondanks hun kleine formaat geven ze je lichaam een echte boost: de ontkiemde zaden hebben verrassende voedingseigenschappen. Die van luzerne zijn bijvoorbeeld rijk aan eiwitten, minerale zouten, calcium & kalium en hebben antioxiderende eigenschappen terwijl ze het immuunsysteem versterken. De kiemen van broccoli zijn rijk aan vitamine C, mineralen en antioxidanten. Gekiemde quinoazaden bevatten dan weer ijzer, fosfor en magnesium. En tarwe? Die bevat de vitaminen A, C, E, B2 én B6, waarvan de laatste heilzaam is voor haar en nagels.

Klaar om zelf te ontkiemen? Wat je nodig hebt: zaden om te ontkiemen, een ontkiemer en een paar dagen verzorging en aandacht. Tarwe, quinoa, maïs, spelt, esparto, linzen, waterkers, rucola, radijs, kool… Je hebt een ruime keuze. Maar pas op, niet alle zaden kunnen ontkiemd worden gegeten. Tomaat of rabarber bijvoorbeeld zijn in dit stadium van hun evolutie giftig. Tip: Je kan ook kant-en-klare mixen kopen in biologische winkels.
 

Ontkiem in 1, 2, 3 (dagen)!

Jouw zaden gekozen? Prima, leg ze nu in de ontkiemer. Kies je voor de klassieke glazen bokaal, een kiemkast of een kiembak? Deze laatste is nodig om fijne zaden van slijmerige soorten zoals rucola, waterkers of vlas te ontkiemen. Je kan deze ontkiemers makkelijk (online) kopen, maar het is evengoed een leuk DIY-projectje!
Wij kozen voor de traditionele ontkiemer uit glas, met zaden van tarwe die al ontkiemen na twee tot drie dagen.


 

Dag 1

De eerste stap om het ontkiemproces te starten is een eetlepel zaden enkele uren in water laten weken. De inweektijd is afhankelijk van het type zaad. Voor tarwe duurt dit ongeveer twaalf uur.
 

Dag 2

Giet het water weg en spoel de zaden even af met koud water. Doe de zaden in de ontkiemer en zet deze op een vrij donkere plaats (je kunt bijvoorbeeld een doek over je ontkiemer leggen). Het overtollige water wordt nu langzaamaan weggevoerd. Herhaal deze spoeling 2 x per dag. Het duurt maar een minuutje, maar niet vergeten hé!
 

Dag 3

Het ontkiemen van tarwe gaat heel snel, maar voor andere soorten zaden moet je wat geduldiger zijn (vier tot zes dagen voor radijs en kool, drie tot vijf dagen voor luzerne).

Dan komt de langverwachte fase van het proeven! Wij hielden van de zoete smaak en de knapperige textuur van de gekiemde tarwe. Naast het verrijken van jouw gerechten, kan je het gebruiken in soep of dit eten in een salade (of als salade) met een scheutje olijfolie en wat citroen.
 

Als het je niet gelukt is om ze allemaal op te eten, geen paniek! Je kunt ze enkele dagen in de koelkast bewaren, of zelfs nog een paar dagen laten groeien om je eerste bladerrijke spruiten te produceren! Voor de eerste blaadjes heb je, afhankelijk van de soort, vijf tot tien extra groeidagen nodig, en iets meer licht aan het eind van de groeiperiode.

Succes met het experimenteren!

Laat ons weten in de comments of het lukte om je eigen zaden te ontkiemen, en hoe het smaakte! Heb je nog meer tips? We horen het graag!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Héél hartelijk bedankt, we zijn verwend… Bedankt voor dit artikel.
    Ik ben ook héél blij dat ik ‘La Ruche’ heb leren kennen. Voor mij compleet nieuw, maar het bevalt mij!
    Carine

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *