Maak zelf kefir; het levende drankje

Kefir is een drank boordevol goede bacteriën, vitaminen en proteïnen. In dit artikel vertellen we je er alles over, en geven zelfs het recept!

Wat is kefir?

Er zijn twee soorten kefir, waterkefir (ook bekend als fruitkefir) en melkkefir. Het gaat om twee verschillende gefermenteerde dranken: de eerste is dorstlessend en licht schuimend, de tweede is zuurder en lijkt op het drinken van yoghurt. We geven je een recept voor de simpelste, de fruitkefir.

Om kefir te maken heb je kefirkorrels nodig: dat zijn korrels micro-organismen die de fermentatie van suikerwater of een zuivelproduct mogelijk maken (afhankelijk van het soort kefir dat je wilt maken). En hoe kom je aan kefirkorrels? Ze bevinden zich in de kefir zelf, waar ze groeien en zich vermenigvuldigen. Kefir is een levende drank die de kiemen van zijn nakomelingen bevat, dus het is mogelijk om het steeds weer opnieuw te maken!

Volgens de traditie worden kefirkorrels van persoon op persoon doorgegeven. Een vriend of buur kan je wat geven… Er zijn zelfs forums of Facebook groepen om wat te krijgen! Maar in de praktijk kopen de meeste mensen hun korrels gewoon in de winkel (je vindt ze in de meeste biologische winkels).
 

En waar kwam dit gekke idee vandaan?

Fruitkefir werd waarschijnlijk in 1899 ontdekt door Adolph Lutz, maar het was Dr. Élie Metchnikoff (1845-1916), een Russische microbioloog en Nobelprijswinnaar voor de geneeskunde, die er meer onderzoek aan wijdde en het een probioticum noemde. Hij ontdekte dat kefir het rotten van voedsel dat door de darm passeert tegengaat, waardoor het geneest en voor een goede veroudering zorgt door onze darmflora op natuurlijke wijze aan te vullen. Volgens sommige studies versterkt kefir ook het immuunsysteem. Er wordt ook gezegd dat het veel huidproblemen oplost, waaronder eczeem en acne. Tenslotte levert kefir veel vitaminen en mineralen.
 

Recept voor waterkefir

Je kunt niet wachten om kefir te gaan maken, hè? Hier is het recept. Zoek een grote bokaal en de volgende ingrediënten:

Ingrediënten:

3 eetlepels ongeraffineerde suiker
1 liter mineraalwater
2 grote lepels kefirkorrels
1 gedroogde (biologische) vijg
Een halve (biologische) citroen

Doe kefirkorrels in de glazen pot en voeg alle ingrediënten toe, eindig met water.

Sluit vervolgens de pot, maar niet luchtdicht, anders staat de kefir onder druk en kan deze exploderen. Laat het vervolgens op kamertemperatuur staan, uit de buurt van direct zonlicht. Na 24 uur zie je de vijgen rijzen; dit is het moment waarop de kefir klaar is, hoewel je hem tot 48 uur kunt laten staan.

Daarna moet het door een zeef worden gefilterd en in een fles worden gedaan om het tot 3 dagen vers te houden.

Om verder te gaan met het maken van kefir, voeg je opnieuw het citroensap en de vijgen toe en spoel je de kefirkorrels. Als je niet wilt doorgaan met het maken van kefir, kan je de korrels op een koele plaats bewaren met water en suiker. Er zijn verschillende variaties op dit type kefir mogelijk, zo kun je bijvoorbeeld de vijg vervangen door elk ander vers of gedroogd fruit: framboos, druif, munt, komkommer…

Deze drank wordt heel koud gedronken. Je kan 1 tot 2 liter per dag maken, ’s morgens op een lege maag drinken of zelfs als aperitief!

Dus, klaar om deze “levende” drank te maken?

Ohja, als je niet zelf kefir wilt maken, kun je misschien bij je Buurderij kant-en-klare kefir kopen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Christiane

    Beste, met veel plezier het artikel gelezen over Kefir. Ik maak mijn eigen kefir sinds meer dan één jaar en drink het elke dag, het heeft een goede invloed op mijn gezondheid.
    Ik heb wel enkele tips, 1. Je kefir laat je het best 48 uur staan of rijpen. 2. gebruik NOOIT een metalen lepel of zeef, het doodt de kefirkorrels.3 Giet ook nooit warm water bij de kefirkorrels het stopt het proces. 4. je mag gerust kraantjeswater gebruiken het zou zelfs beter zijn. Kefir blijft in de frigo zeker één week goed zelfs langer. Het is beter van te starten met een kleine hoeveelheid kefir per dag, daarna mag je het vermeerderen.
    Met beleefde groet,

    Christiane

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *