Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Deze maand ondertekende Boeren & Buren het charter ‘voor een planeet tegen voedselverspilling‘. Dat was een zeer makkelijke beslissing, want bij ons is er per definitie geen voedselverspilling. Wat verkocht wordt via ons platform, wordt ook opgehaald door de klant. De producenten plukken of brengen enkel de producten mee die verkocht zijn.

Voedselverspilling is een enorm groot probleem op wereldvlak en blijkt ook de meest efficiënte manier om klimaatverandering tegen te gaan (The Drawdown Review, 2020). Natuurlijk ligt de bal niet enkel in het kamp van de consumenten, maar iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. We delen een aantal tips & tricks om voedselverspilling in je keuken tegen te gaan.
 
Met kleine trucjes die gemakkelijk toe te passen zijn, kan je al snel de levensduur van je groenten en fruit verlengen. Zo voorkomen we dat we beschimmelde producten uit de koelkast moeten weggooien:

  • Groene bladgroenten zijn gevoelig voor lucht en droogte in de koelkast. Een goede manier om ze langer vers te houden is ze onder de kraan te wassen, ze goed te laten uitlekken en ze te bewaren in een luchtdichte bak met een doek op de bodem om overtollig water op te vangen. Een andere manier om sla, spinazie en andere bladgroenten te bewaren is ze in een katoenen doek te wikkelen nadat ze licht met water zijn bevochtigd.
  • Broccoli, wortelen en sommige verse kruiden zoals peterselie kunnen in een pot met water worden gelegd alvorens in de koelkast te worden bewaard.
  • Paddestoelen en enkele kleine vruchten zoals druiven, vijgen en bessen kunnen in stoffen zakken worden gedaan.

 

Batchcooking

Hoorde je al eens van batchcooking? Hier komt het erop neer dat je in één dag grote hoeveelheden kookt, zodat je een weekmenu hebt waarmee je gezond kan eten en toch zo weinig mogelijk tijd in de keuken nodig hebt. Op deze manier optimaliseren we het gebruik van de energie dat wordt gebruikt bij de bereiding van voedsel én vermijden we tegelijkertijd dat we voedsel moeten weggooien, aangezien je alleen kookt wat je in jouw weekmenu hebt gepland.

Om dit efficiënte systeem met succes toe te passen, moet je eerst een dagmenu opstellen, bijvoorbeeld van maandag tot vrijdag, en het weekend vrij laten voor het geval je zin hebt om iets speciaals te koken of uit te gaan. Een systeem dat hand in hand gaat met het bestellen in je Buurderij!

Geef voorrang aan het voedsel dat je al in huis hebt en voeg enkel de producten die je nodig hebt toe aan je boodschappenlijst. Je vindt vast wel wat vergeten blikvoer of diepvriesvoedsel dat bijna over datum is. Dit proces wordt “een omgekeerd boodschappenlijstje maken” genoemd en heeft als hoofddoel uit te gaan van wat we al in onze kasten en koelkasten hebben om verspilling te voorkomen en tegelijkertijd geld te besparen.

Als je het menu hebt voorbereid, kun je beginnen met koken. Ideaal is het om producten te kiezen die gemakkelijk te koken zijn en zonder veel toevoegingen, die als basis gebruikt kunnen worden om de meeste gerechten te bereiden:

  • Een graansoort (rijst, quinoa, couscous, bulgur) en een peulvrucht (linzen, kikkererwten, bonen).
  • Gebakken, gestoomde of gesauteerde groenten. Gewassen rauwe groenten, klaar om te eten.
  • In de oven geroosterde noten en fruit.
  • Hardgekookte eieren om bij een salade of sandwich te doen.
  • Hummus, spreads en andere bereidingen die een paar dagen goed blijven, zoals een vinaigrette voor bij je salades of appelmoes.

Een bijkomend voordeel van alles al klaar hebben is dat je maar 10-20 minuten per dag hoeft te besteden aan de bereiding van je voorgemaakt gerecht.
 

Creatief met je restjes

De schillen en delen van sommige groenten die we normaal weggooien zijn vaak eetbaar. Maak er het beste van en maak er een smakelijke pestosaus van wortelbladeren van, of een heerlijke bouillon. In het laatste geval kun je de overgebleven groenten in een schaal of bakje in de vriezer bewaren tot je genoeg hebt. Vind hier 3 creatieve ideetjes met groenterestjes.

Je kan er ook voor kiezen de stengels van jouw groenten opnieuw te laten groeien door ze in gerecycleerde glazen potten met een beetje water te zetten. Over een paar dagen kun je zien hoe ze groeien.

Moraal van het verhaal: waardeer je eten, vind je restjes opnieuw uit en vermijd voedselverspilling in je keuken. Zelf tips? Deel ze hieronder!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *