Je kerstboom recycleren

Kerstmis ligt achter ons, en met de drie Koningen komt ook de traditie om ons te ontdoen van onze groene vriend. Waarom bied je hem dit jaar geen ​​tweede leven?

Je kerstboom drinken

Wat dacht je van een lekkere mentholachtige thee met een goede smaak van het bos! Om dit te doen, giet je een handjevol naalden in heet water. Zorg ervoor dat ze nog groen zijn omdat ze dan rijk zijn aan vitamine C. Voeg een goede lepel honing en roer.

Houd er echter rekening mee dat je dit best enkel doet bij een spar afkomstig van een biologische fokkerij (verklaring die op het etiket moet voorkomen). Pas op voor zogenaamde “natuurlijke” kerstbomen, hoog met glyfosaat en nitraten, waardoor ze ongeschikt zijn voor consumptie!
Precisie van het allergrootste belang: taxussen (soms verkocht met Kerstmis) zijn extreem giftig! Hoe herken je ze? Aan hun vruchten. Aangezien ze geen dennenappels produceren, maken ze geen deel uit van de naaldhout familie. Gebruik ook nooit hun takken of fruit!

Een dennengeur

Grootmoeders klein kunstje: Laat de naalden van de kerstboom in huishoudazijn weken om een ​​reinigend afkooksel te bekomen met een heerlijk verfrissende en antibacteriële geur!

Een voetbad

Wil je jezelf verwennen? Hier is nog een kleine tip van grootmoeder: verzorg je voeten in een warm bad met dennennaalden! Het werkt antibacterieel.

Op een bedje van dennennaalden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, steriliseren de dennen en dennennaalden (die eerder zuur zijn) de grond niet. Ze kunnen worden gebruikt als bodembedekking voor alle moestuinen. Ze houden slakken weg en de uitgestrekte groene naalden beschermen je planten ook tegen de koude (hun langzame ontbinding maakt het een duurzame mulch) en voorkomen het verschijnen van onkruid (dankzij de chemische moleculen die ze bevatten en die terpenen worden genoemd). Een echte drie in één, de dennennaalden in de tuin!

Een laagje compost

Alle naalden van coniferen kunnen ook een goeie compost zijn. Je zal ze wel moeten verpletteren om hun ontbinding te versnellen. Een laagje dennennaalden, een laag groenterestjes of maai materiaal en een laag mest moeten over elkaar heen liggen. Deze verschillende complementaire bestanddelen moeten regelmatig worden bewaterd en omgespit. Wanneer ze goed zijn samengeklonterd in een in bruine massa (meestal na negen maanden), is je compost klaar!

Voor je kippen

Het mulchen van de vloer van het kippenhok met dennennaalden zou vlooien en luizen weghouden. Let echter op dat je ze vermengt met houtspaanders om te voorkomen dat ze aan de poten van je kippen blijven plakken.

Voor je geitjes

Je zou er niet aan gedacht hebben om je kerstboom aan geitjes te geven, toch? Weet dat ze houden van naaldboom takken, natuurlijke ontwormingsmiddelen die ook vol zitten met vitamine C.

Herplanten

Een kerstboom in een pot is een steeds populairdere keuze. Je kan je boom herplanten in je tuin, bij de kweker of misschien stelt je gemeente wel een plek voor? Als dit het geval is, informeer je dan best over wanneer je deze het best terugplant. Misschien kan je volgend jaar je kerstboom dan gewoon in je tuin laten en die buiten versieren! Of haal volgend jaar dezelfde kerstboom terug in huis!

Je kerstboom opeten

1 lekkere kip van op de Buurderij

8 teentjes look

hard brood (of broodkorstjes)

1 boeketje tijm

zout

groene bio dennennaalden

Wrijf het harde brood met de knoflookteentjes. Bestrooi met zout en tijm en breng het in de kip.. Bind de kip naar behoefte. Bekleed de bodem van je gietijzeren braadpan met je dennentakken voordat je je kip zo subtiel mogelijk op het bed van groen legt. Bedek met de rest van de naalden. Zet 1 uur en 40 minuten in de oven en draai de kip halverwege de bereidingstijd om. Geniet daarna van dit heerlijk geparfumeerde vlees.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *