Hack je koelkast en beperk je voedselverspilling

Wie maakte dit al mee? Je gaat naar de supermarkt en slaat alle basisproducten op: pasta, eieren, fruit en groenten. Je komt thuis, pakt trots al je aankopen uit in de koelkast…. en besluit dan dat je een beloning verdient voor al je harde werk, dus je bestelt een afhaalmaaltijd. Of je komt laat thuis van een harde dag werk, je hebt de kinderen nog snel opgehaald en kiest dan maar snel voor een heerlijk zakje afhaal friet. Voor velen is het een herkenbaar verhaal.

Het is waar dat koken een karwei kan lijken aan het eind van een lange dag en stressvol woon-werkverkeer, zeker nu het schooljaar er terug aankomt. En dan is er nog het probleem van het eten dat je al eerder kocht, maar compleet vergat. Wie laat er soms niet  grote bossen boerenkool een week lang in de groentela zitten tot je je plots herinnert dat ze er waren. Kaas die achterin een plank verstopt zat, zou beschimmeld raken voordat je de kans had om hem op te eten. En elke keer als je een grote koelkast schoonmaakbeurt zou doen, zou je je onvermijdelijk (en terecht) schuldig voelen voor het verspillen van voedsel.

Maak goede voornemens in september en koop lokaal.

Ga in plaats van boodschappen te doen in de supermarkt eens online bestellen in een Buurderij. Je weet exact wat je bestelt, moet beter nadenken over je aankopen, maar verspilt gegarandeerd minder dan bij een gewone supermarkt aankoop.

Organiseer en onthaast je koelkast

Als je thuiskomt met de boodschappen van de Buurderij, denk dan eerst even goed na over waar je alles legt. Op de eerste plank, het dichtst bij de bovenkant van de deur, leg je dingen die het snelst slecht gaan worden, zoals kaas en bladgroenten. Op de middelste plank van de deur leg je dingen die misschien wat langer meegaan, maar toch niet vergeten mogen worden, zoals kippenworst of eieren. Op de derde plank leg je specerijen die je het vaakst gebruikt.

Als je nu je koelkast open doet, weet je meteen wat er snel moet worden gebruikt en wat er nog even kan wachten. Het dwingt je om het eten te gebruiken voordat het slecht gaat, en houdt alles vers in je hoofd en, nou ja, vers in het algemeen.

Deze kleine verandering zorgt ervoor dat je meer kookt en minder verspilt. Als extra bonus heb je niet langer te maken met de weekoude boerenkool die je op de bodem van een koelkastlade vind of stinkende kaas in het diepste, donkerste deel van de koelkast. In werkelijkheid is de verandering echter vrij eenvoudig: de dingen die je nodig hebt zijn het makkelijkst te bereiken, en de dingen die je kan gebruiken wanneer je op de moeilijkst bereikbare plaatsen ben. Hoe vaak gebruik je die fles extra pittige hete saus die eigenlijk in de deur van je koelkast veel plaats inneemt? Precies.

Nog een voordeel van deze kleine koelkastkhack? Het zet je eetgewoontes in een realistisch perspectief. Merk je dat je die zak spinazie zo lang mogelijk op de bovenste plank van je koelkast laat liggen voordat je hem opeet? Misschien hou je gewoon niet zo van spinazie. En geloof me, het gebruik en het eten van voedsel waar je echt van geniet is veel bevredigender dan jezelf te dwingen om iets te eten gewoon omdat het op moet. Dus misschien denk je de volgende keer wanneer je boodschappen doet, aan al die tijd dat je naar die spinazie zit te staren, en je koopt in plaats daarvan iets anders.

Als je je eetgewoontes visualiseert in je koelkast in plaats van ze te begraven onder ander voedsel, is het makkelijker om te koken en te eten op een manier die je je op je best laat voelen. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait bij lekker eten.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

belinda

belinda

Belinda is de communicatiecoördinator van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *