Hack je koelkast en beperk voedselverspilling

Wie maakte het al mee? Je gaat naar de supermarkt en koopt een hele hoop pasta, eieren, fruit en groenten. Eenmaal thuis leg je alles trots op zijn plek en… besluit je als beloning een afhaalmaaltijd te bestellen. Of na een lange dag werken haal je nog snel even de kinderen op… om daarna langs de frituur te passeren. Herkenbaar?

Koken kan een heel karwei lijken aan het eind van een lange dag, zeker nu het schooljaar er terug aankomt. Bovendien vergeet je soms compleet om het eten in je koelkast te gebruiken. Wie krijgt er soms niet te maken met grote bossen vergeten boerenkool of beschimmelde kaas achteraan de frigo?

Je voelt je onvermijdelijk (en terecht) schuldig bij zoveel voedselverspilling. Gelukkig zijn er enkele simpele tips om dit te vermijden!

Maak goede voornemens in september en koop lokaal.

Ga in plaats van boodschappen te doen in de supermarkt eens online bestellen in een Buurderij. Je weet exact wat je bestelt, moet beter nadenken over je aankopen, maar verspilt gegarandeerd minder dan bij een gewone supermarkt aankoop.

Organiseer en onthaast je koelkast

Als je thuiskomt met de boodschappen van de Buurderij, denk dan eerst goed na over waar je alles legt. Leg de dingen die je het vaakst nodig hebt op makkelijk bereikbare plaatsen:

  • Op de eerste plank, het dichtst bij de bovenkant van de deur, leg je dingen die het snelst slecht gaan worden, zoals kaas en bladgroenten.
  • Op de middelste plank leg je dingen die misschien wat langer meegaan, maar toch niet vergeten mogen worden, zoals kippenworst of eieren.
  • Op de derde plank leg je specerijen die je het vaakst gebruikt.

Zo zie je in één oogopslag wat er snel op moet en wat nog even kan wachten. Het overzicht houdt alles vers in je hoofd en, nou ja, vers in het algemeen.

Nog een voordeel van deze koelkasthack? Het zet je eetgewoontes in een realistisch perspectief. Hoe vaak gebruik je die fles extra pittige saus die zoveel plaats inneemt? Precies. En die zak spinazie die je altijd zo lang mogelijk laat liggen? Misschien hou je gewoon niet zo van spinazie. Geloof ons: voedsel eten waar je écht van geniet is veel bevredigender dan iets eten omdat het op moet. Laat die zak spinazie dus de volgende keer eens liggen in de winkel.

En dat is het psychologische kantje van deze koelkasthack: visualiseer je eetgewoontes in de koelkast en begraaf ze niet onder ander voedsel. Zo kook je en eet je op een manier die je op je best laat voelen. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait bij lekker eten.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *