Leven op het ritme van de seizoenen: de familie Vanbiervliet

Achter elk sterk product, staat een sterk persoon. In het geval van ‘Saisons Vanbiervliet’ zijn het er zelfs twee: Ronald en Janique Vanbiervliet. Hun fruitgaard is hun levenswerk. Al bijna 22 jaar lang. We bevinden ons in het rustige Bever, pal in het Toscane van de Lage Landen: het Pajottenland. Vandaag nemen ze ons -vanop een afstand- mee naar hun familieboerderij.

Het begon in 1998, toen Ronald Vanbiervliet een lap grond kocht om zijn droom te laten uitkomen: boer worden. Specifieker: fruitboer. Samen met Janique begon Ronald met de productie van appels. Al snel mochten ze rekenen op enkele trouwe klanten die zeer gelukkig werden van deze verfrissende versnaperingen. Maar Ronald had nog een zoetere droom: aardbeiboer worden. In 2006 ging ook deze droom in vervulling. Maar ook daar stopte het niet!

Ronald toont trots zijn verse lading aardbeien.

Meer aanbod en komst van Buurderijen

“Met onze zoon Jordi als helper, konden we al gauw ons aanbod diversifiëren. Zo voegden we ook groenten toe als tomaten, salades, prei en aardappelen. Omdat we Korte Keten altijd hoog in het vaandel dragen, was het voor ons ook belangrijk om het aanbod uit te breiden. Zo was de verplaatsing van de klant naar ons niet enkel voor 1 product. Met de komst van Boeren & Buren kunnen we nu klanten bedienen op 9 verschillende Buurderijen.” 

Jordi bouwt een nieuwe serre mee op.

Maar het leven van een Producent is niet gemakkelijk, integendeel. De perikelen van het weer, de onzekerheden voor de oogst, … De familie Vanbiervliet moet echt leven op het ritme van de seizoenen. “Mensen zeggen vaak dat het te koud of te warm is, of het te veel regent (of te weinig), maar tegelijkertijd regeert het weer ons leven. Je kan je er best naar schikken en nederig zijn, en bij slechte situaties zo veerkrachtig mogelijk proberen te reageren.”

Hechte ploeg

Het team blijft erg klein: Ronald, Janique en Jordi werken fulltime. Tijdens de oogst is er ook Jordi’s vriendin, een andere werknemer en seizoensarbeiders. Al deze mensen werken hard om de kwaliteit van de oogst te waarborgen. Want er is veel werk: naast het planten van zaden en het oogsten (voornamelijk met de hand), is er ook het verpakken en beheren van bestellingen. Maar als je ervan houdt, tel je de uren niet, vindt Janique:”Een paar dagen geleden hoorde mijn kleinzoon me zeggen dat we mankracht tekort kwamen en hij zei: ‘Maminou, als je wilt kan ik je komen helpen!’ Toen glunderde ik en  zag vol trots dat een derde generatie Vanbiervliet al klaar was om de fakkel over te nemen.”

Janique (in het paars) laat vers appelsap proeven op de Buurderij.

Janique: “We zijn een kleine boerderij en kozen heel bewust voor de Korte Keten. Het is een passie voor ons om in een open veld of om in een koude serre de meest gevoelige producten te telen. En als ze de tomaten niet allemaal even groot zijn, is dat hier geen probleem, integendeel. Dat is het ware gezicht van de Korte Keten.” 

Na twee decennia van de boerderij te laten bloeien, kijkt Janique naar de toekomst. Voor haar belichaamt haar zoon Jordi die. “Hij neemt meer en meer beslissingen. Over enkele jaren zullen we zien of hij ons nog nodig heeft. In ieder geval wil hij ons project voortzetten, en dat is het belangrijkste voor mij.” 

Lekkere verse producten van Vanbiervliet.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *