Superfoods van eigen bodem: 3 zomerse recepten

Gojibessen, avocado’s en hennepzaad: ze staan allemaal op het superfoodslijstje. Wat maakt ze zo super? Een hoog gehalte goede voedingsstoffen die je gezondheid boosten. Maar vaak leggen deze exotische producten duizenden kilometers af voor ze op je bord belanden. Niet zo super dus voor je ecologische voetafdruk.

Gelukkig groeien er ook op Belgische bodem echte vitaminebommen! Zeker nu de zomer weer in het land is, heb je een brede keuze aan lokaal geteelde groenten en fruit. Op de seizoenskalenders van lekkersvanbijons.be zie je in een oogopslag welke producten er op hun best zijn.

In dit bericht laten we je drie Belgische superfoods te ontdekken. Wat maakt ze zo gezond? En vooral: welke heerlijke recepten kan je ermee maken? 

Waterkers

De lijst vitamines en mineralen in waterkers lijkt eindeloos. Vitamines A, B, C, E en K tot foliumzuur, calcium, kalium, ijzer, fosfor, zink, jodium en magnesium. Niet mis voor zo’n bescheiden plantje!

Waterkers is lekker pittig van smaak, een beetje zoals radijs. Een frisse afwisseling dus in salades of op de boterham. Maar ook een perfecte match met vis, zoals in deze miniquiches met zalm en waterkers.

Recept

Ingrediënten:

 • 250 gr gerookte zalm, in reepjes.
 • 1 broccoli, in roosjes gesneden.
 • 1 rol kruimeldeeg
 • 1 bussel waterkers
 • 2 biologische eieren
 • 100 ml room
 • Peper en zout
 • Eventueel: geraspte kaas

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150°. Kook de broccoli gaar in gezouten water en giet af. Klop intussen de eieren luchtig met de room en kruid met peper en zout. Leg het kruimeldeeg in de vormpjes, leg er stukjes bakpapier bovenop met daarop gedroogde bonen en bak de bodems in 10 minuten gaar. Verdeel de broccoliroosjes, waterkers en zalm over de vormpjes. Giet er het eimengsel over en werk af met de geraspte kaas. Bak de quiches zo’n 20 min op 180°C. Check halverwege even of ze niet aanbranden.

Unsplash

Aubergine

Aubergines zijn alleen heel veelzijdig in de keuken, maar zitten ook bomvol vezels. De plant bevat  onder andere de antioxidant chlorogeenzuur dat het cholesterolgehalte reguleert. Een stevige portie ijzer maakt van aubergine bovendien ook een belangrijk ingrediënt in de vegetarische keuken.

Het stevige vruchtvlees leent zich goed tot barbecue- en grillgerechten. Voor heerlijke gegrilde aubergine hoef je trouwens niet veel in huis te hebben.

Recept

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • Sap van 1 citroen
 • 4 el olijfolie
 • 1 el gedroogde oregano
 • 4 takjes peterselie
 • Peper en zout

Zo maak je het

Snijd de aubergines in plakjes. Meng het citroensap met 3 el olijfolie en de oregano. Bestrijk de plakjes aubergine met dit mengsel en gril 3 min aan elke kant. Werk af met de rest van de olijfolie, fijngehakte peterselie en peper en zout.

Unsplash

Rabarber

Rabarber is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een beschermer van het oog! Dat klopt, de prachtige groen-rode stengels bevatten luteïne, een antioxidant dat je ogen en huid beschermt. Met elke hap krijg je ook calcium en kalium binnen: onmisbaar voor sterke botten en een gezond hart- en vaatstelsel. Met diezelfde hap verlaag je bovendien je slechte cholesterol en help je spijsvertering en stofwisseling een handje. 

Recept

Toegegeven: de zure smaak van rabarber valt niet bij iedereen in de smaak. Maar in combinatie met heerlijke Belgische aardbeien zet je in no-time een geweldig dessert op tafel. Wie kan weerstaan aan deze makkelijke aardbei-rabarbercrumble?

Unsplash

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 bakje aardbeien 
 • 3 grote stengels rabarber
 • 3 el vloeibare honing
 • 100 g boter (op kamertemperatuur)
 • 100 g bloem
 • 35 g suiker
 • Eventueel: een bolletje vers hoeve-ijs 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de rabarber en de aardbeien,  snijd in stukjes en meng met de honing. Leg dit mengsel in een ovenschaal. Kneed in een aparte schaal de bloem en suiker doorheen de boter tot je kruimels krijgt. Is het deeg nog te plakkerig? Voeg wat extra bloem toe. Verdeel het kruimeldeeg over de vruchten. Bak 25 min in de oven tot het deeg een goudbruin kleurtje heeft.

Wat zijn jouw favoriete superfoods en recepten? Laat het ons weten onderaan deze pagina of via Facebook

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *