Een boeket om je tanden in te zetten

Ze zijn hip, ze zijn in, we voorspellen ze als de nieuwste trend: eetbare boeketjes! Op de Buurderij heb je ze misschien al zien liggen, een van onze producenten, Juffer, vertelt ons hoe ze hier in godsnaam op gekomen is:

“Ik groeide op tussen de bloemen want mijn vader had een bloemenwinkel en mijn zus heeft er nog steeds één. Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door kruiden en zat ik in kruidenboeken te snuisteren. Vaak herkende ik eetbare bloemen of medicinale kruiden in de bloemenwinkel van mijn vader, enkel waren die met een heel ander doel en op een heel andere manier geteeld, waardoor deze niet eetbaar of bruikbaar waren. Enkele jaren geleden volgde ik een opleiding biologische landbouw bij Landwijzer en tijdens deze studie goot ik mijn roots en mijn passie in een plan dat de naam “Juffer” kreeg.”

Maar hoe ga je met eetbare bloemen aan de slag? We geven jullie enkele tips om een mooi en eetbaar boeket te maken!

“Buren zijn meestal enthousiast, de lijst met kruiden en bloemen motiveert om te gaan experimenteren in de keuken. Het is eens wat anders op je bord. Je doordeweekse avondmaal ziet er meteen als een feest uit.

Een eetbaar boeket bevat heel wat verschillende ingrediënten die je al plukkend kan proeven. Als er geen tijd is om uit te testen kan je er ook gewoon naar kijken en van genieten. Op de buurderij trekken de bloemen vaak de aandacht en vrolijken ze de boel op. Voor de buren is het zeker een culinaire meerwaarde!”

Een boeket van kolen en artisjokken

Voor dit romantisch ruiker bloemen hebben we enkele berkentakken gebruikt (gedroogd kan je de blaadjes trouwens gebruiken in een thee dat bloedzuiverend en laxatief werkt), 3 paarse artisjokken, 5 takjes lila (de bloemblaadjes zijn eetbaar en kan je in een dessert, sorbet of lekkere ijsthee verwerken. Je kan ze ook laten drogen of invriezen en uithalen op het desbetreffende moment), twee knolrapen, snijbieten en rode kool.

foto door Olivier Cochard

Om de stengels te bewerken gebruik je een snoeischaar. Voor de groenten gebruik je best een keukenmesje. Voor het boeket kan je creatief zijn met een touwtje en een vaas.

foto door Olivier Cochard

Een pronkstuk met asperges

Voor dit pronkstuk hebben we een oude grote bokaal gebruikt waar we asperges rond gebonden hebben. In het boeket stak ik peterselie en bloemkool blaadjes, 3 stengels lente ui, 3 takjes eucalyptus (ook dit is een goed theetje voor de luchtwegen, maar drink het met mate want een zware dosis is niet goed). Als finishing touch voegden we ook nog wat goudsbloemen bij. Ze hebben een lekkere muskaatsmaak maar eet er niet teveel van want in hoge dosis kan ze hallucinogeen zijn.

foto door Olivier Cochard

De wondere wereld van eetbare bloemen

Of je nu houdt van aroma’s, gepassioneerd bent door wilde bloemen of echte groene vingers hebt, begin alvast met een speurtocht door je tuin of het dichtstbijzijnde bos. Ontdek welke planten en bloemen je eigenlijk kan eten en kijk voornamelijk op de plekken waar geen honden langs kunnen.

Munt, peterselie, dille, salie, laurier, zuring, spinazie, paardenbloem, postelein, radijsbladeren (jawel!), lente ui, broccoli, romanesco kool, kale, wortels, prei, lavendel, Oost Indische kers, komkommerkruid, pronkerwten, dahlia, saffraan, jasmijn, krokus, begonia, papaver, margrietjes en courgettebloemen. Er zijn zoveel eetbare planten, maar wees voorzichtig!

Mix in je boeket de blaadjes met bloemen en groenten. Denk aan de textuur, kleuren, smaken en geuren. Je maakt ook best je boeket de dag zelf van het plukken. Laat ze niet te lang zonder water. Als afwerking kan je olijftakjes, selderij, prei, radijsjes en zelfs inca knollen en erwtjes gebruiken. Klinkt smakelijk, toch?

foto door Olivier Cochard

Tijd om ons boeket op te eten!

Theeboeket

Van alle ingrediënten van het theeboeket kan je thee zetten. Laat wat water koken, wacht even tot het niet meer kookt en voeg dan je geplukte bloemen en kruiden toe. Laat enkele minuten trekken. Om te weten hoe iets smaakt kan je altijd eerst even ruiken of proeven. Meer info over de ingrediënten vind je via Juffer. Je kan kiezen voor 1 kruid om thee te zetten, maar je kan ook je eigen melange samenstellen. De meeste kruiden in het boeket kan je drogen als ze wil bewaren. Let wel op dat je dit doet als de kruiden er nog goed uitzien. Hiervoor leg of hang je de kruiden te drogen op een warme, goed geventileerde plek, niet in direct zonlicht. Als de kruiden ‘knisperdroog’ zijn, kan je ze in een zakje of potje bewaren.

Als je gasten hebt, kan je de tafel opfleuren met een eetbaar boeket, en kan je de gasten zelf naar hartelust laten plukken om bloemen en kruiden aan hun bord te laten toevoegen of om na het eten een verse kruidenthee te brouwen.

Lila ijs voor 4 personen

200 g suiker

350 ml water

lila bloemetjes zonder het groen

3 potjes gewone yoghurt

een potje blauwe bessen

Verwarm het water en de suiker in een pot. De suiker moet oplossen het water beginnen koken. Voeg de lilabloemen bij alvorens je de pot van het vuur haalt. Laat het deksel op en laat het brouwsel rusten. Wacht enkele uurtjes voor je het filtert en laat afkoelen in de koelkast. Mix er vervolgens de blauwe bessen bij die voor kleuren zorgen, voeg het vervolgens bij de purée met de afgekoelde siroop en yoghurt. Berg dit mengsel op in de diepvries.

Tasje eucalyptus thee (voor één)

1 halve koffielepel met verse of droge eucalyptus blaadjes

ongeveer 200 ml water

Laat het water koken en giet het vervolgens over de blaadjes. Laat ze een tiental minuutjes rusten. Drink 3 à 5 tasjes per dag als je last hebt van je keel.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *