De kracht van Wintergroenten

Hoera voor wintergroenten!

Warme chocolademelk drinken onder een warm deken na een lange winterse wandeling, veel beter dan dat wordt de winter niet. Maar dat koude klimaat brengt ook een aantal problemen met zich mee. Vooral op het vlak van verse groenten is de winter niet het eenvoudigste jaargetijde om elke week een gezond menu mee samen te stellen. Hieronder overlopen we enkele van de groenten die wél in de winter geoogst worden en die bovendien volgepakt zitten met de vitamientjes en andere stoffen die je door de kou geteisterde lichaam nodig heeft. En het spreekt natuurlijk voor zich dat ze allemaal op een duurzame manier tot op je bord moeten geraken.

Praktisch alle soorten kool. Van spruitjes tot witte en rode kool en bloemkool, allemaal wintergroente-van-bij-ons bij uitstek, en dus overal vers te verkrijgen aan een zachte prijs. Tjokvol vitamine C & K, vezels en anti-oxidanten die de koolfamilie tot de ideale partner maakt om de winter door te komen. Volgens sommige studies helpt kool ook tegen slechte cholesterol, niet onbelangrijk na de desserts en andere roomsauzen van de feestdagen.

Knolselder. Deze vaak vergeten en vreemd uitziende vezelrijke groente bevat heel weinig calorieën en is rijk aan vitamine C. Dat knolselder meestal verkocht wordt per redelijk groot stuk hoeft geen nadeel te zijn. Je kunt de groente immers probleemloos tot een maand bewaren in de ijskast.

Veldsla. Lekker rauw in een winterse salade, of gestoofd of zelfs in soep. Veldsla is een veelzijdige groente rijk aan omega-3 vetzuren, cellulose en vitaminen en arm aan calorieën. Extra voordeel: heel makkelijk zelf te kweken, want zelfs na beschadiging door vorst kan veldsla nog steeds probleemloos worden geoogst aangezien de plant uit zichzelf herstelt van temperaturen tot -7°C. Vandaar dat veldsla in de volksmond ook wel wintersla wordt genoemd.

Rapen. Meestal te vinden in twee varianten; de kleinere knolraap en de koolraap. Die laatste is niet alleen groter, maar ook een stuk harder en zoeter van smaak. Veel mensen kopen slechts eenmaal per jaar rapen, en dat is in de week voor Sinterklaas. En misschien nog een keer voor de hutsepot. Heel jammer, want ook rapen zitten boordevol vezels en vitamines C & K, naast potassium en calcium, en kunnen dankzij hun licht zoete smaak veel gerechten een speciale toets geven.

Zoete aardappel. OK, bij deze zijn we misschien een beetje voortvarend. Zoete aardappel wordt over het algemeen ingevoerd vanuit Amerika, Afrika of in het beste geval Spanje. Echt duurzaam kun je dat dus niet noemen. En toch! Sinds eind vorig jaar bestaat er ook zoete aardappel van Belgische bodem, ook #opdebuurderij. Slaat de kweek aan, dan kan je de komende jaren met een gerust hart deze veelzijdige groente toevoegen aan je winters dieet.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

jangoeminne

Jan is freelance copywriter http://www.detekstzetter.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *