Het Verdronken Land van Saeftinghe, rechtstreeks op je bord

Tijdens deze zomerperiode gaan we langs bij enkele gemotiveerde Producenten uit ons netwerk. Vandaag schetsen we een portret van het idyllische Saefteringherhof.

Het Saeftingherhof is gelegen op de Belgisch-Nederlands grens, vlakbij het Verdronken Land van Saeftinghe. In dit natuurgebied lopen de koeien van Kris Van Royen en Geert Meersschaert vrij rond. De combinatie van een unieke ligging en duurzame veeteelt staat garant voor présalévlees van topkwaliteit: biologisch en met een kenmerkende lichtzoute smaak.

Kris en Geert runnen Het Saeftingerhof al sinds 1991 en vertellen je een inspirerend verhaal waar acro-ecologie, korte keten en passie voor het vak naadloos in elkaar overvloeien.

Kris in een van haar stallen: “Als veehouder sta je machteloos tegenover crisissen. Zonder passie en doorzettingsvermogen kom je er niet.”

Zwemmende koeien

Het Saeftingherhof is gelegen in Prosperpolder, een klein gehuchtje van Beveren-Waas bovenop de Belgisch-Nederlandse grens. Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uniek natuurgebied van 3580 hectare groot dat je terug katapulteert naar het Zeeuwse oerland. Een delta van vele slikken en schorren doorweven met geulen die tweemaal per dag volstromen met het zoute Scheldewater.

Kris en Geert laten hun 90-tal vrouwelijke Belgische blauwe runderen, allen tussen de 4 en 7 jaar oud, hier grazen van 1 mei tot 1 november. Dagelijks leggen de koeien kilometers af en voeden ze zich met zilte begroeiing. Planten als lepelblad, zeekraal, zeeaster en kweldergrassen lenen het vlees een unieke lichtgezouten smaak en een kenmerkende donkerrode kleur toe.

Naast wandelen kunnen de koeien ook zwemmen als de beste! Toch moeten Kris en Geert af en toe een tandje bijsteken om hun vee niet kwijt te spelen in dit uitgestrekte gebied van 250ha. “Af en toe komt een koe wel eens vast te zitten in één van de geulen. Via een gesofisticeerd gps-systeem kunnen we elk dier gemakkelijk opsporen,”  verduidelijkt Kris.

De ligging van het Saeftingerhof speelt een grote rol in de uniciteit van het vlees. “Ons vee graast hier al een tiental jaren. Maar aanvankelijk beseften we niet hoe uniek dit concept was. Een aantal jaar geleden, tijdens een diner in de vallei van de Somme, prees de kok het unieke présalévlees dat hij ons voorschotelde. Toen gingen onze ogen pas echt open. De Saeftingher koeien zijn natuurlijk even bijzonder!

En dat kan topchef Piet Huysentruyt beamen. Bekijk deze video waarin hij het Saeftingerhof bezoekt:

 

 

Hoe het begon: een kalf in de koffer

Maar hoe kwamen ze hier terecht? “We komen allebei uit landbouwfamilies, maar in eerste instantie waren we niet van plan om dezelfde weg uit te gaan. Geert werkte voor een veevoedersbedrijf en kwam zo wel dagelijk in contact met veeproducenten. Toevallig was de koe van één van die producenten bevallen, en plots kwam Geert naar huis met een kalf in de koffer,” lacht Kris. “Het dier kon terecht in de stal van een familielid, waar Geert het verder verzorgde. Na een jaar waren de stallen van onze beide ouders en mijn nonkel volzet. De passie was geboren.”

Al snel bleek dat ze deze veeleisende hobby niet langer konden combineren met onze fulltime jobs. “Dikbilkoeien vereisten constante waakzaamheid. Het ritme van een job overdag en waken ’s nachts was te veeleisend. We besloten een landbouwbedrijf over te nemen en na 2 jaar was het beklonken. Het voelde een beetje als thuiskomen: we zijn allebei afkomstig uit landbouwfamilies en zijn er als vanzelf in gerold. Vanaf toen hebben we nog 18 jaar lang stevig verder gebouwd en geïnvesteerd in dit bedrijf.”

De voorbije jaren heeft de landbouwsector enkele stevige klappen gekregen. “Als veehouder sta je machteloos tegenover crisissen als mond-en klauwzeer, varkenspest, dollekoeienziekte of de dioxinecrisis.” Zulke tegenvallers komen nog eens bovenop het gigantisch investeringsplaatje. “Zonder passie en doorzettingsvermogen kom je er niet,” besluit Kris.

Dikbilkoeien vereisen constante waakzaamheid. Kris: “Af en toe komt een koe wel eens vast te zitten in één van de geulen. Via een gesofisticeerd gps-systeem kunnen we elk dier gemakkelijk opsporen.”

Passie voor koe en planeet

Kris en Geert verenigen kennis, duurzaamheid en passie. “Onze ecologische aanpak bestaat uit drie pijlers: lage CO²-uitstoot, een kleine ecologische voetafdruk en feed food.”

Die ecologische aanpak begint al bij de keuze van het ras. Belgische wit-blauw runderen hebben de kleinste ecologische voetafdruk. Dit wil zeggen dat ze de kleinste voederopname hebben voor de grootste vleesaanzet.

De term feed food of diervoeding betekent dat de koeien geen voedsel krijgen dat ook voor menselijke consumptie geschikt is. “Alles komt van eigen kweek. Geen overzeese soja dus, en geen verspilling van voedselresten. Door zelf maïs te kweken op eigen land houden we de CO²-uitstoot dus zo laag mogelijk.”

Zelfs de overplaatsing van onze dieren naar het Verdronken Land gebeurt ecologisch. “Onlangs brachten we met de hulp van zo’n 20 man de 100-koppige kudde te voet naar het Verdronken Land van Saeftinghe. Dat is een tocht van wel 8 km!

Het oog van de meester

Alleen vrouwelijke dieren die tussen de 5 à 6 jaar oud zijn en 2 à 3 kalvingen hebben gehad komen in aanmerking om geslacht te worden. Waarom het zo belangrijk  is dat een koe ook zwanger is geweest? “Een vrouwelijk dier maakt tijdens de dracht oxytocines aan, beter bekend als gelukhormonen. Die ondersteunen de malsheid en kwaliteit van het vlees. Een echt vaste maatstaf is er niet. We kennen onze dieren als de beste, en het oog van de meester is allesbepalend, ” vertelt Kris.

Een koe wordt pas geslacht wanneer ze volledig verkocht is. “Via Boeren en Buren bijvoorbeeld, kunnen klanten op voorhand een bestelling doen. Pas als de hele koe verkocht is, zetten we de volgende stap. We doen beroep op een particulier slachthuis in Nederland, waar de koe daags op voorhand aankomt. Zo kan ze ’s nachts rustig bekomen van de reis en kan eventuele vervoerstress wegebben,” verduidelijkt Kris.

Na enkele dage koeling wordt het karkas zorgvuldig versneden en komen Geert en Kris langs om het vlees te verpakken en pakketten samen te stellen voor verkoop. Zo blijven ze bij elke stap van het proces volledig betrokken.

 

Van boer naar buur

“Door rechtstreeks aan de consument te verkopen zetten we onze duurzame aanpak extra kracht bij en maken we een groot verschil op vlak van transport en vervuiling.”

Op de buurderij van Graauw (Nl.) en van Beveren-Waas verkoopt het Saeftingerhof vleespakketten van zo’n 12,5 kg. Een pakket bestaat uit entrecote, biefstuk, stoofvlees, rosbief, schenkel, gehakt, worst en hamburgers.

Het Saeftingher présalévlees is een seizoensgebonden product dat verkrijgbaar is vanaf ruwweg begin september tot eind april. “Naast de verkoop via Boeren en Buren leveren we ook aan enkele restaurants uit de streek. We merken dat de vraag groeit, maar maken er een punt van om trouw te blijven aan ons eigen concept van duurzame veeteelt.

Kris: “Het verhaal van de Korte Keten was net in opmars toen we startten. We zijn mee op die trein gesprongen van innovatie en verduurzaming. ”

 

De handen in elkaar

Kris en Geert steken ook de hand uit naar andere lokale producenten en handelaars. “Samen met 14 andere producenten uit het Waasland richtten we de ‘Smaak van Waas’ op. De coöperatie zet streekproducten uit het Zoete Waasland op de voorgrond.” Via de webshop bestel je vlees, pralines, advocaat, bier, appelwijn, ijs , gebak en meer eenvoudig online. Een heerlijke en drempelverlagende manier om lokaal lekkers in de spotlights te zetten.

Die nieuwe initiatieven vinden ze belangrijk bij het Saeftingherhof. “Als landbouwer heb je weinig invloed op je inkomen. We maakten zes jaar geleden de keuze om ons vlees zelf te vermarkten, net op het goeie moment. Het verhaal van de Korte Keten was bezig aan een opmars en we zijn mee op die trein gesprongen van innovatie en verduurzaming.

 

One-way ticket naar innovatie

Naast die spreekwoordelijke trein rijdt er binnenkort ook een échte trein door dit Verdronken Land. Binnenkort komt  hier het grootste natuurbelevingspark van Europa: het grenspark Groot-Saeftinghe. Samen met een tiental andere ondernemers besloot het Saeftingerhof om een elektrisch treintje op zonne-energie aan te kopen dat hen verbindt op één traject.

Ons dorp is de toegangspoort tot het verdronken Land Van Saeftinghe. Deze kans moesten we dus aangrijpen! In samenwerking met lokale bedrijven stippelden we een arrangement uit dat proeven en beleven combineert. Bezoekers ontdekken het natuurgebied en  maken onderweg culinaire stops bij verschillende producenten,”  legt Kris uit.

Kris en Geert kozen met het Saeftingerhof een one-way ticket richting innovatie en duurzame landbouw. Een verhaal waarin kwaliteit en ecologisch bewustzijn elkaar versterken en waar Korte Keten, passie en hard werk de hoofdrol spelen.

Meer weten over dit bijzondere landbouwbedrijf? Benieuwd naar welke restaurants het présalévlees serveren? Of wil je zelf ook een vleespakket bestellen? Volg het Saeftingerhof via hun website,via facebook of via de Buurderijen van Grauuw en Beveren.

Contact

 Saeftingherhof – Hertog Prosperstraat 20 – 9130 Kieldrecht – info@saeftingher.com

Dit interview vond plaats in het kader van de campagne #dagboer/#jourfermier. Met deze campagne zet Eatmosphere seizoensboeren die investeren in een agro-ecologische aanpak op de voorgrond. Dit zijn boeren die duurzaam produceren:  lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren. Lees meer over #dagboer/#jourfermier.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *