Zero waste mode – zo pak je het aan

Veerle Colle, dé zero waste warrior van Vlaanderen, geeft ons enkele tips over hoe duurzaam om te gaan met onze kleren. Kan ze jou ook overtuigen een switch te maken? #goedetengoeddoen
 
Bestaat er zoiets als zero waste mode? De voetafdruk van de kledingindustrie is gigantisch. Sinds 2014 ben ik in een ‘Zero Waste Lifestyle’ gerold waarin je alles met zo weinig mogelijk verspilling wil aanpakken. Door de jaren heen is ook mijn kleerkast mee geëvolueerd of, eerder “gereduceerd”.
 

De voetafdruk van je kleerkast verkleinen

In ‘minder verspillen’ zit ‘minderen’. De reden dat we zoveel verbruiken of afval hebben is simpelweg omdat we vaak zonder na te denken met grondstoffen omspringen. Op vlak van kleding is dit net zo. Als het toch zo goedkoop is, waarom koop je er dan niet gewoon 2? Het gevolg: Minder kleren worden effectief gedragen, meer kleren gaan sneller stuk. Misschien was het dan toch niet zo goedkoop als jij dacht.
 

Cost per wear:

Kijk niet langer naar de prijs, maar naar de “kost per wear”. Dat is de prijs gedeeld door het aantal keren dat je het kledingstuk zal dragen. In dit filmpje krijg je een duidelijk beeld wat de “kost per wear” eigenlijk is.

Door minder kleren te kopen kan je bewuster je kleding kiezen. Je hebt meer budget over om kleding te kopen van betere kwaliteit en hierdoor zullen je kleren ook langer mee gaan.

Wie zo weinig mogelijk wil verspillen, wil ook kleding kopen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Maar dat is niet altijd te berekenen. Door kleding te minderen, heeft de omvang van een kleerkast al een minder grote voetafdruk gekregen. Maar hoe selecteer je nu nieuwe kleding en hoe hou je die voetafdruk klein?
 

1. Ruim je kleerkast op!

Bekijk je kledingstukken en bedenk hoeveel je ze gedragen hebt en of je ze nog wil dragen. Wees eerlijk tegen jezelf. Een kledingstuk dat je een jaar niet hebt gedragen, zal je vermoedelijk ook niet meer dragen. De “Does it sparks joy” van Marie Kondo kan je helpen. Wanneer je een goed gevoel bij je kledingstuk krijgt, dan hou je het. Wanneer er gemengde gevoelens bij komen, dan doe je het weg. Voor meer opruimtips kan je terecht bij mijn zus, opruimcoach Nele Colle. Zij maakte ook een kaart met locaties waar je terecht kan met je spullen. Want kleding of stof, dat willen we van een tweede leven voorzien.
 

2. Koop iets nieuws als er iets weg kan!

Eenmaal je kast opgeruimd is, weet je welke kleding je nodig hebt. Pas wanneer je iets hebt dat versleten is, is het tijd voor iets nieuws. Leer deze gewoonte écht aan als je bewust wil consuminderen. Als je in de winkel een leuke T-shirt ziet, bedenk dan of je thuis een T-shirt hebt die je wil weg doen. Als dat niet het geval is, dan hoef je die nieuwe T-shirt niet te kopen. Al je andere T-shirts zijn voor jou meer waard. Op die manier heb je nooit spijt van een aankoop.
 

3. Negeer promo’s en solden!

Vroeger kocht je in de solden de laatste restanten van het vorige seizoen aan een goedkopere prijs, zodat deze als het ware “gered” konden worden. Nu worden daarvoor extra kledingstukken met minder kwaliteit gemaakt om meer winst te maken, maar ook meer afval. Aangezien jij pas iets nieuws koopt als je het nodig hebt, negeer je die acties en blijf je liever weg uit de winkels tijdens de koopjesperiode. Zo kan je rustig je keuze maken wanneer het wel nodig is.
 

4. Tweedehands, eerste keus!

Een kledingstuk kopen dat reeds gedragen is heeft een kleine voetafdruk. Er wordt niets nieuws geproduceerd! Daarom neem ik eerst een kijkje in De Kringwinkel vooraleer ik nieuwe kleding koop. Net zoals bij nieuwe kleding blijf ik bewust van mijn aankoop. Een kleerkast vol ongedragen tweedehands kledij is ook niet echt duurzaam. Er zijn producenten die inmiddels geld geroken hebben bij de tweedehandsmarkt. Denk maar aan de app “Vinted” die kleding overal ter wereld verzend en helemaal niet zo transparant is.

Daarom kies ik voor De Kringwinkel of een markt waar je rechtstreeks bij een andere particulier je kleding kan aankopen.

 

5. Ga voor circulair!

Steeds meer producenten streven mee naar een circulaire economie zonder verspilling en dat gebeurt ook in de mode industrie. Cosh.Eco brengt duurzame kledingwinkels in kaart. Van broeken die gemaakt zijn uit oude stoffen tot tweedehands en vintage. Je kan het er allemaal op vinden.

Wil je meer weten over de evolutie van duurzame mode in België? Dan kan je luisteren naar een aflevering van de Zero Waste Podcast met Niki De Schryver van Cosh!

 

Gereduceerd is bijgeleerd

Dankzij het reduceren van je kleren leer je zelf ook bij. Je beseft wat je werkelijk draagt en maakt een bewustere keuze. Je bekijkt de prijs van een kledingstuk helemaal anders. Daarom geloof ik dat dit dé manier is voor iedereen om kleding duurzamer te maken. Tientallen kledingstukken aankopen bij een ecologisch merk is ook niet duurzaam als je slechts 20% van je kleding draagt. Terwijl minder kleren kopen iets is dat iedereen kan, ongeacht het budget.

 

Meer tips over Zero Waste?

Op mijn website kan je een blog vol ‘Zero Waste’ tips volgen. Ook maakte ik een boek met 366 Zero Waste tips en kan je via mijn Zero Waste Podcast nog meer te weten komen over deze levensstijl.

 

Deze samenwerking kadert in de campagne ‘Goed Eten Goed Doen’, hiermee zet Boeren & Buren in op een sector-overschrijdende kijk op positieve economische en ecologische transitie. Inzetten op de korte keten om duurzamer te eten is de basis. Maar wat als we de duurzame blik verruimen en naast goed eten, ook goed doen? Elke maand zetten we in op een ander thema: voedselverspilling en fair trade, kledij, transport, energie,…om zoveel mogelijk duurzame impact te maken. #goedetengoeddoen #ikdoemee

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *