Aardbeien: kwetsbare lekkernijen (tips)

Vanaf mei zijn we terug collectief verzot op aardbeien. Ze hebben terug hun volle, frisse en zoete smaak. Logisch, want nu zijn ze terug lokaal en in seizoen! Maar wees toch maar voorzichtig, het blijven kwetsbare lekkernijen. We delen enkele tips met je. 

Ongeduldige aarbei

Net heerlijke aardbeien gekocht of besteld bij de Buurderij? Je plan is vast om deze in de koelkast te bewaren en er af en toe van te snoepen? Helaas, dit is een echte aardbeien-aanslag. De kou is de ergste vijand van de fragoria vesca, haar botanische naam die vertaald zou kunnen worden als eetbaar parfum. De geurmoleculen worden zo immers verdoofd. Eet de aardbeien dus liefst de dag dat je ze aankocht of plukte. Ook buiten de koelkast is het geen goed idee om ze lang te bewaren:

Waarom? Omdat het vochtige vruchtvlees een open deur is voor bacteriën en schimmels.

Ja, ik snap het. Om de dag zelf door te komen, leg je ze op een bord bedekt met een doek. Hier geldt een afstandsregel, door ze niet tegen elkaar te leggen voorkom je dat elke aardbei zijn buur besmet bij het eerste teken van verwelking. En het gaat erg snel, vooral bij warm weer.

Ok, maar ik kan niet anders: dek het bord af met een dunne doek, om de bijtende kou te vermijden. Leg ze op de bodem van de koelkast. Haal ze een goed uur voor het eten uit de koelkast, dan hebben de aromatische bestanddelen nog even de tijd om op te warmen.

Ja, dan vries ik ze in. Absoluut niet! Tenminste niet als je hen wilt proeven zoals ervoor. Het waterige vruchtvlees zal niet herstellen. Bereid als smoothie, coulis, of ijs kan dan weer wel!

Perfecte scenario? Meteen klaarmaken als je terugkomt van de markt, winkel of Buurderij. Genoeg mogelijkheden: taart, ijs, crumble of probeer eens een aardbeiensalade met parmaham.

Aardbeien wassen?

Een aardbei wassen die voor 90% uit water bestaat is als water in je wijn doen, het verdunt alle smaken en je laat het stevige vruchtvlees achter voor een ersatz SpongeBob SquarePants. Dus hoe kom je van aarde en insecten af?

De vorstelijke methode: borstel ze één voor één (jawel!) met citroen- of azijnwater en droog ze daarna af op een doek.

De snelle methode: Dompel ze even onder water maar laat ze zeker niet weken.

De fatale fout: de kraan opendraaien en de kroontjes verwijderen onder de waterstraal.

Heb je zelf nog aardbeientips of lekkere receptjes? Deel ze hieronder met ons.

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *