Savooikool of groene kool smaakt bijzonder goed in de koudere maanden van het jaar, een perfecte groente voor heerlijk hartige gerechten.
In dit recept worden de mooie, donkergroene blaadjes kort geblancheerd in kokend water om ze zacht te maken en hun sterke smaak wat af te zwakken. Ze kunnen dan worden gevuld met een pittig vleesmengsel of met een vulling van pompoen, champignons en gerookte tofu en worden opgerold tot kleine pakketjes die een genot zijn voor alle zintuigen.
Voor 20 rolletjes heb je nodig:
- 1 kleine savooiekool
- 300 g varkensgehakt (nek of schenkel)
- 125 g griesmeel van gemiddelde grootte
- Wat boter
- 20 dunne plakjes spek
- 3 el olie om te frituren
- Zout en peper
- 2 eetlepels honing
- 50 cl kippenbouillon of water
Hoe maak je het:
1. Breng een pot water met een beetje zout aan de kook.
2. Maak de koolbladeren een voor een los zonder ze te scheuren. Het is beter om niet de eerste blaadjes te gebruiken die te taai zijn. De malse blaadjes zijn later veel gemakkelijker te rollen. Je hebt ongeveer 20 stukken nodig.
3. Snijd met een mes het middenrif van de koolbladeren af, zodat de bladeren zacht genoeg zijn om te worden opgerold.
4. Leg de bladeren 3 minuten in het kokende water, laat ze uitlekken en dompel ze dan in een kom met koud water. Uit de pan halen, goed laten uitlekken en droogdeppen op een keukenhanddoek.
5. Breng een glas water aan de kook in een pan met 2 el olijfolie en zout. Giet het griesmeel erbij, neem de pan van het vuur, dek af met een deksel en laat het griesmeel 15 minuten wellen.
6. Bak in een andere pan het varkensgehakt met 1 eetlepel olie en de honing gedurende ongeveer 5 minuten. Goed pletten met een spatel, op smaak brengen met zout en peper en door het griesmeel mengen.
7. Maak de plakjes spek voorzichtig los, zodat ze om de koolpakketjes kunnen worden gewikkeld.
8. Leg een lepel van de vulling in het midden van een koolblad, vouw de twee zijkanten links en rechts om en vouw dan de onder- en bovenrand van het blad om. Omwikkel met een plakje spek en leg het pakketje in een ingevette ovenschaal. Herhaal dit met de overige ingrediënten.
9. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de bouillon in de schotel, voeg een paar klontjes boter toe en leg de koolrolletjes erop. Laat ongeveer 20 minuten in de oven garen en serveer dan warm.
Tip: je kan de vulling ook vegetarisch maken, hiervoor raden we aan:
- 1 kleine (hokkaido)pompoen, geraspt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 400 g gemengde champignons
- 200 g gerookte tofu
- 50 g gehakte walnoten
- 1 takje verse oregano
- zout en peper
Smakelijk!
Recept en foto’s © E. Fénot / D. Brunet – 180°C
Comments