Jouw groene kledingkast

Puilt je kledingkast uit? Wetende dat er waarschijnlijk veel meer in hangt dan je nodig hebt – er worden wereldwijd 100 miljard kledingstukken per jaar verkocht – is het tijd om ze eens goed op te ruimen! Én te verduurzamen, want wist je bijvoorbeeld dat bij de katoen-productie enorm veel pesticides gebruikt worden?

Sorteren en opruimen

Maak komaf met het “ik heb niets om aan te trekken”-syndroom wanneer je geconfronteerd wordt met een overvolle kast. Opruimen, sorteren en combineren doen wonderen! Herontdek zo de schatten in je kledingkast in plaats van nieuwe kleren te kopen.

 

Lang leve de kleermakers en schoenmakers

In hun kleine winkeltjes verlengen ze de levensduur van je favoriete kleding en schoenen. Een rits vervangen, een jurk aanpassen, een broek korter maken, laarzen opnieuw verzegelen… Ze kunnen het allemaal!

kleermaker geeft schoenen een tweede leven

De juiste jeans kiezen

Ecologisch verantwoorde jeans vind je meer en meer.

Hoe vind je je weg in het aanbod? Jouw stem telt:

  • Ja tegen biologisch katoen, hennep of linnen.
  • Nee tegen stretchdenim met polyester, een vervuilend materiaal dat het moeilijk maakt om broeken aan het einde van hun levensduur te recyclen.
  • Ja tegen de Bluesign en Standard 100 labels van OEKO-TEX, die garanderen dat er geen gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt bij het verven of verwerken van de jeans.
  • Nee tegen faded jeans, die energie-intensieve en vervuilende processen vergen.
  • Ja tegen transparantie. Kies voor merken die de plaats en omstandigheden van fabricage aangeven.

Al gehoord van HNST, een Belgisch jeans­merk dat zich volledig richt op jeans gemaakt met een hoog percentage gerecycled katoen? Of het Duitse detoxdenim van Armedangels? Met deze denim gaat het Duitse merk in op de vervuilende manier waarop denim ​“normaal” geproduceerd wordt in de mode-industrie.

 

Merken om te volgen

Ethisch kopen is één ding, maar geef je de voorkeur aan made in Belgium of fair trade, gerecyclede of biologische materialen?

Om de duurzame modemerken en -winkels te vinden waar jij je goed bij voelt, ga je naar cosh.eco. Hier krijg je volledig transparant verschillende scores te zien op heel wat kenmerken, zoals circulariteit, people-management, supply chain, dierenwelzijn en een planet-score. Wil je voor Belgische mode gaan? Neem dan een kijkje op ikkoopbelgisch.be.

 

Tweedehands kopen

Winkelen met een (bijna) onberispelijke ecologische voetafdruk? Tweedehandswinkels krijgen het voor mekaar. Kledij die je zelf niet meer draagt, lever je in één moeite in.

De Kringwinkels maken een heuse revival, maak ook Think Twice bijvoorbeeld, vind je in verschillende steden. En wat dacht je van de vele flee markets, waar het gezellig snuisteren is?

 

Recycleer

Kledingcontainers vind je in het hele land. Je kunt alle textiel en schoenen inleveren, zelfs gebruikte, zolang ze schoon en droog zijn. Textiel in goede staat wordt hergebruikt, terwijl ander textiel wordt verwerkt tot nieuwe producten (vodden, isolatiemateriaal) of in laatste instantie wordt verbrand.

 

Wassen, maar niet te vaak

Wanneer synthetische kleding wordt gewassen, komen er micro-plastics vrij die niet worden gefilterd door rioolwaterzuiveringsinstallaties, waardoor rivieren en oceanen vervuild raken. De heuse plastiek soep! Was deze kledingstukken dus zo min mogelijk of, nog beter, koop ze helemaal niet.

 

was synthetische kleding niet te vaak

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *