Zomers menu met seizoensfruit en -groenten

Er gaat niets boven een zwoele zomeravond met familie of vrienden rond de tafel. Eten volgens het seizoen was nog nooit zo makkelijk én lekker;  met sappige tomaten, frisse zomergroenten en smaakvol steenvruchtfruit zoals perziken en nectarines.

Zie je door de overvloed het menu niet meer? Geen zorgen: wij helpen je op weg met een compleet zomers menu waarmee je je gasten gegarandeerd verrast.

We trappen af met een verrassend voorgerecht: Vergeet guacamole — avocado’s zijn niet in seizoen — en kies voor een heruitgevonden baba ganoush, gepresenteerd als courgettekaviaar.

Het hoofdgerecht? Auberginerolletjes met ricotta: ze doen denken aan cannelloni, maar zijn veel lichter en perfect voor warme dagen.

En als zoete afsluiter maken we hét anti-verspillingsdessert van de zomer: clafoutis. Een eenvoudig gerecht om dat overrijpe fruit van de fruitschaal op te maken. Heerlijk!

Courgettekaviaar

Ingrediënten:

  • 3 courgettes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 20 blaadjes basilicum
  • 20 blaadjes munt
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 handje pijnboompitten voor de afwerking (optioneel)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de courgettes in de lengte doormidden en kerf de binnenkant in. Bestrooi met zout en laat een paar minuten staan. Dep vervolgens droog met een doek.
  2. Breng op smaak met peper en een scheutje olijfolie. Rooster de courgettes in de oven of onder de grill gedurende 10–15 minuten tot ze zacht en mooi goudbruin zijn.
  3. Mix in een blender de courgettes met de knoflook, citroenrasp, yoghurt, basilicum, munt en olijfolie. Voeg daarna het citroensap toe en breng op smaak met zout, peper en chilipoeder.
  4. Serveer de courgettekaviaar in een mooie kom, garneer met pijnboompitten en een scheutje olijfolie.

Auberginerolletjes met ricotta

Ingrediënten:

  • 3 aubergines
  • Olijfolie
  • Oregano

Voor de tomatensaus:

  • 400 g fijne tomatenpulp
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel suiker
  • Verse basilicum
  • Oregano

Voor de vulling:

  • 200 g ricotta
  • 50 g pesto
  • 30 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines met een scherp mes in dunne plakken (ca. 5 mm) in de lengte. Leg ze op twee bakplaten bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout, peper en oregano. Bak gedurende 20 minuten.
  2. Voor de saus: snipper de sjalotten en de knoflook. Meng ze in een ovenschaal met de tomatenpulp, olijfolie, oregano, suiker, zout en peper. Voeg wat blaadjes verse basilicum toe.
  3. Meng de ricotta met de pesto en breng op smaak met zout en peper. Zodra de aubergines gaar zijn, leg je wat vulling op één uiteinde van elke plak en rol je ze op.
  4. Leg de rolletjes op de saus, bestrooi met Parmezaanse kaas en bak 15–20 minuten op 200 °C.

Anti-verspillingsclafoutis

Ingrediënten:

  • 600–700 g (over)rijp fruit
  • 4 eieren
  • 50 g suiker
  • 120 g bloem
  • 50 g boter
  • 250 ml melk

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Was het fruit naar keuze en snijd het in helften of kwarten. Smelt de boter.
  2. Meng in een kom de bloem, suiker en een snufje zout (en eventueel vanillesuiker). Voeg de eieren toe en klop goed. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf kloppen. Voeg als laatste de gesmolten boter toe.
  3. Vet een ovenschaal in en bestuif met bloem. Verdeel het fruit over de bodem en giet het beslag eroverheen. Bak gedurende 40 minuten.
  4. Laat afkoelen voor het uit de vorm halen. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *