EU Politici: stem voor een nieuw CAP (Common Agricultural Policy) dat de agro-ecologische overgang ondersteunt!

Momenteel gaat 80% van het CAP-geld naar slechts 20% van de boerderijen in Europa, door een oneerlijk subsidiesysteem: hoe groter de boerderij, hoe groter de subsidie. Dit moet anders. Het CAP zou een rechtvaardige agro-ecologische transitie voor iedereen moeten ondersteunen. Overal in Europa werken boeren, activisten, organisaties en burgers aan oplossingen om ons voedselsysteem te herstellen. Politici: tijd om naar ons te luisteren!

© Kristof Vadino


Wat is CAP en waarom is het nu belangrijk?

De EU besteedt jaarlijks ongeveer 55 miljard euro aan belastinggeld aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (CAP), wat een derde van het EU-budget uitmaakt! Het CAP is het belangrijkste instrument van de EU voor landbouwsubsidies. Op dit moment werkt het systeem op basis van grondgebonden subsidies: hoe groter de boerderij, hoe groter de subsidie. Hierdoor gaat 80% van de CAP-middelen naar slechts 20% van de boerderijen in Europa, waardoor grote industriële boerderijen hun winsten vergroten, terwijl kleinschalige en middelgrote boerderijen een zorgwekkende achteruitgang meemaken.

 

Midden 2025 zal de EU cruciale beslissingen nemen over hoe ons belastinggeld wordt besteed. De EU onderhandelt dan over haar meerjarenbegroting (het Meerjarig Financieel Kader) en stelt een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode na 2027 voor.

 

Deze langetermijnbegroting bepaalt hoeveel geld beschikbaar is om de landbouwtransitie in de EU te financieren. Het CAP is de grootste EU-wetgeving en bepaalt de toekomst van ons voedselsysteem en de landbouw in Europa, en of boeren en burgers voldoende steun krijgen om duurzaam te kunnen leven. Aangezien de onderhandelingen jaren duren, zijn de besprekingen over het nieuwe CAP nu al gestart.

 

© Kristof Vadino

De stem van burgers bij de Europese Commissie

 

Veel organisaties en burgers zijn het erover eens dat een van de grootste uitdagingen van vandaag de overgang naar een duurzaam voedselsysteem is. Daarom staan we klaar om onze stem te laten horen en onze verzoeken in 2025 bij de Europese Commissie in te dienen.

 

De Europese Actiedagen, de vlaggenschip campagne van Good Food Good Farming (GFGF), spelen hierin een belangrijke rol. Elk jaar in oktober bieden ze een platform waar burgers en organisaties – groot en klein – hun eigen evenement kunnen registreren en zich aansluiten bij de beweging. Van protesten en picknicks tot workshops, filmvertoningen en oogstfeesten, online of in persoon – de regels zijn flexibel, maar het doel is eenduidig: #GoodFoodGoodFarming!

 

Collectief Kookboek

Dit jaar biedt GFGF ook een interactieve actie waarmee leren over landbouwbeleid zowel leuk als leerzaam wordt! Je kunt gratis campagnemateriaal bestellen om bij je evenement te gebruiken of te delen met vrienden en familie. Het pakket bevat onder andere een informatieve poster over het CAP, waarin wordt uitgelegd wat er momenteel mis mee is, wie de noodzakelijke hervormingen tegenhoudt, en hoe het beleid in de toekomst ingrijpender kan zijn als we samen politici aansporen om voor een CAP te stemmen dat de agro-ecologische transitie ondersteunt en eerlijke omstandigheden creëert voor boeren en landarbeiders die nu in de knel zitten.

 

Op basis van de informatie van de poster, en eigen ervaringen, worden deelnemers uitgenodigd om hun ideeën te delen over wat Europa nodig heeft voor betere en eerlijkere voedselsystemen. Deze bijdragen worden gepresenteerd in de vorm van receptenpagina’s . Na de actie zal Good Food Good Farming alle recepten verzamelen en samenstellen in een collectief “Kookboek”.

 

Laten we het voedselsysteem herlokaliseren!

Boeren & Buren heeft onlangs een petitie gelanceerd op Change.org, onder de titel: Laten we het voedselsysteem herlokaliseren! Met als algemeen doel het promoten van lokale producten, het verbeteren van de omstandigheden van boeren en het beschermen van het milieu, roept deze petitie op tot concrete maatregelen:

  • Lokale producten promoten die producenten dichter bij de consument brengt, zowel geografisch als commercieel (korte toeleveringsketens).

 

  • Diversificatie van de landbouwproductie op eigen grondgebied bevorderen.

 

  • Oneerlijke concurrentie uitbannen, zodat alle voedingsmiddelen op de markt aan dezelfde
    normen voldoen.

 

  • De landbouwsector betrekken bij het opstellen van regelgeving, met een proportionele toepassing afhankelijk van de grootte van het landbouwbedrijf.

 

  • Duidelijke geografische etikettering op voedingsmiddelen implementeren om de werkelijke oorsprong te kennen.

 

Deze petitie, die in 6 landen is gestart, probeert zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en zo een Europese beweging van burgeractivisten te versterken.

© Kristof Vadino

Met deze twee voorstellen bundelen Good Food Good Farming en Boeren & Buren hun krachten in een nieuwe collectieve actie, gepland voor het voorjaar van 2025. In deze actie, waarbij naar verwachting meer organisaties zich gaan aansluiten, worden zowel het GFGF Kookboek als de Change.org-handtekeningen van Boeren & Buren aangeboden aan de Europese Commissie. Dit gebeurt net op tijd voor politici om onze eisen te overwegen tijdens de onderhandelingen over de nieuwe lange termijn begroting en het nieuwe CAP.

 


Het is nu tijd om van politici te eisen dat ze onze toekomst financieren. Doe je mee?

 


Wat is Good Food Good Farming?

Good Food Good Farming (GFGF) is een diverse groepering van maatschappelijke organisaties die sinds 2012 campagne voert voor duurzaam voedsel en duurzame landbouw in heel Europa. Ze verenigen lokale, nationale en Europese organisaties om beleidsmakers onder druk te zetten om het voedsel- en landbouwbeleid van de EU te veranderen. GFGF pleit voor een ambitieus Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en dringt aan op de geleidelijke afschaffing van pesticiden. De alliantie is actief betrokken bij een breed scala aan kwesties rondom voedsel en landbouw.

Elk jaar evalueert GFGF de huidige politieke beslissingen van de EU om het bewustzijn te vergroten over hun impact op voedselsystemen in heel Europa.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *