Eten met de ogen open

Het is een oefening, een keuze, die we drie keer per dag maken. We eten om ons te voeden. Eten wat de natuur voortbrengt, wat de supermarkt ons voorschotelt, wat grote monoculturen opleveren, wat pesticiden vrijwaren… of niet.

Tussen plofkippen, lasagna’s met paardenvlees, rood glimmende appels uit Nieuw-Zeeland en vis uit Azië door, raken we de weg van ons voedsel wel al eens kwijt. Vaak zonder er ons bewust van te zijn, gegidst door een voedselketen die verzeild geraakt is in de netten van wat we de mondialisering noemen.

Voedsel is niet enkel een persoonlijke keuze, het is ook een keuze die je maakt als burger: ze heeft immers een impact op het milieu, onze economie en het welzijn van mens en dier. Ze hangt af van onze relatie tot de rest van de wereld en beïnvloedt deze ook. Dit maakt het soms moeilijk om een bewuste en goede keuze te maken, om het kaf van het koren te scheiden.

Met deze blog wil Boeren & Buren een licht schijnen op wat we vandaag eten en produceren. Je vindt er geen voorgekauwde ideeën, voorverwarmde dogma’s maar enkel enkel een nieuwsgierige blik en onze ZIN! om de realiteit te ontdekken van ons dagdagelijkse landbouw- en voedselsysteem. Met gestoofde gedachten en soms ook gebakken lucht willen we op een positieve en constructieve manier tonen waar ons voedsel vandaan komt. Niet opgesmukt, maar zoals ze daadwerkelijk is. Het is dan aan ieder van jullie om je eigen bewuste keuze te maken.

De landbouwindustrie heeft gestandaardiseerde producten opgeleverd die vaak nefast bleken voor het leefmilieu, en bovendien smakeloos zijn. De band tussen producenten en consumenten werd verbroken, in slechts 50 jaar tijd zijn we onze relatie met wat we eten volledig kwijtgeraakt. Gelukkig ontstonden de laatste jaren veel creatieve initiatieven die de mensen terug zin doen krijgen in goed en vers eten.

Laten we niet meer met gesloten ogen eten: het is een grote belofte en we weten dat ze niet gemakkelijk in te lossen is. Daarom moeten we dit samen doen, met de energie van andere organisaties en met jullie. Met de keuze van wat we vandaag eten, geven we vorm aan onze samenleving van morgen. Ga je mee op ontdekking?

Boeren & Buren.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *