Wat begon als een excel bestandje groeide uit tot een hippe deel-app.

Je plant een barbecue met vrienden maar hebt geen barbecuetoestel? Je hebt thuis een boormachine die je eigenlijk nooit gebruikt? Onder het motto sharing is caring, zetten enkele vrienden een online deelplatform op.

In 2013 beslisten Ludo Dhelft, Kristof Morlion en Lieven D’hont om een excel bestand bij te houden met spullen die ze onderling deelden. Al gauw vroeg één onder hen zich af waarom hij helemaal naar de andere kant van Gent moest rijden om gereedschap te lenen van z’n beste vriend, als zijn buren dat toestel evengoed ook hadden liggen. Wij Delen werd geboren.

Maar Nederland zou ons gidsland niet zijn als ze daar al een stapje voor waren. Voor Wij Delen het licht zag in Vlaanderen, zette Peerby al de eerste stappen naar een website en app om spullen onder Buren te delen en verhuren. Al gauw vonden en sloegen beide organisaties de handen – en spullen – in elkaar. Vandaag telt het netwerk in Vlaanderen 25000 buren en kun je er tot 1 miljoen spullen vinden!

“We willen mensen inspireren om spullen met elkaar te delen en op den duur willen we hét referentiepunt voor delen worden,” vertelt Lieven ons.

Hoe werkt het?

Peerby werkt vraag gestuurd: via de website of app geeft een gebruiker aan wat hij/zij nodig heeft, en het systeem zoekt dit stuk bij een aantal andere leden uit de buurt. Die kunnen aangeven of ze dat item willen uitlenen, of niet hebben. Via een chatfunctie kunnen beide partijen dan concreet afspreken om het voorwerp uit te lenen.

Peerby.com is momenteel nog een vzw, waarbij de kerndoelstelling van kosteloos delen centraal staat. Dankzij subsidies onderzoekt het deelplatform nu hoe het verder kan groeien in België door het uitbouwen van een verdienmodel. Zo richtten ze Peer Groups op, waarbij je je als groep aansluit en hiervoor 250€ per maand betaalt. Denk maar een bedrijfje dat een beamer nodig heeft maar geen wil of kan aankopen, of aan een voetbalploeg die voor hun teambuilding een bbq set zoekt.

Meer weten? Bezoek het leuke deelpunt in de oude bibliotheek van Gent!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *