4 goede redenen om lokaal te eten

66% van de Belgen is bereid om meer te betalen voor verse en lokale producten, maar durfden de stap, weg van de supermarkt nog niet te nemen. Dat blijkt uit de studie van het agentschap Ivox. Hier is een top 4 van redenen om lokaal te eten. Daarna heb je geen excuses meer!

Lokaal eten betekent vooral goed eten voor jezelf en het milieu want je spaart er een heleboel voedselkilometers mee uit. Kortom, het betekent ondersteuning van de producenten uit je regio, vermindering van de vervuiling door het vrachtvervoer, het creëren van een sociale cohesie, seizoensgebonden voedsel en gezonder eten. Hier zijn de details:

Een garantie voor goede kwaliteit en smaak

84% van de Belgen besteedt bijzondere aandacht aan de versheid van de producten die ze kopen. Als het gaat om lokale producten is voedsel verser dan ooit! Producten reizen geen duizenden kilometers om te worden bediend. Ook de smaak van het voedsel verandert radicaal. Er is geen sprake van een uniforme industriële productie. De product variëteiten zijn diverser, rijk aan micronutriënten en bieden nieuwe smaaksensaties.

Een ecologische daad

Het onweerlegbare argument van deze lijst! Hoe dichter de producent bij je staat, hoe minder vervuilend het transport zal zijn. Door de korte afstanden wordt de vervuiling door vrachtwagens, boten en vliegtuigen verminderd of zelfs volledig geëlimineerd.

Een steun voor de lokale economie

Dit draagt bij tot de ondersteuning van lokale producenten en de ontwikkeling van de landbouwsector. Producenten worden eerlijk betaald, hebben meer middelen om hun producten te diversifiëren en banen te creëren. Het draagt ook bij tot het behoud van de knowhow en de versterking van de traditionele producten van een regio.

Het versterken van de sociale binding

Het kopen van lokale producten betekent het ontmoeten van producenten en het herontdekken van je voedsel. Het gaat om het plaatsen van een gezicht en een verhaal achter de producten die we consumeren.

Dus waar wacht je op om aan de slag te gaan? Er zijn veel mogelijkheden om je heen om lokaal te beginnen kopen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *