Weet je hoe deze voedingsmiddelen groeien?

Jullie kennen allemaal deze voedingsmiddelen, maar kunnen jullie vertellen hoe ze groeien? Kikkererwten, quinoa, linzen, broccoli, voor veel mensen is hun oorsprong nog onduidelijk. Een kleine update is nodig!

Kikkererwten: in peulen

Een vrouw houdt kikkererwten in haar hand.

Kikkererwten is een plant die voornamelijk in het Middellandse-Zeebekken wordt gekweekt, omdat ze dol zijn op warmte. Het kan zich echter aanpassen aan verschillende klimaten. Je kan ze zelfs in België vinden, zoals bij Vert d’Iris! Een kikkererwtenplant kan tussen de 60 cm en 1 m hoog zijn en heeft een paar peulen. Ja, de zaden groeien als erwten, in peulen! Maar deze peulen zijn erg klein en bevatten één of twee zaden, die worden geoogst als ze erg droog zijn. Als je ze in bulk koopt, dompel de zaden dan een nacht in water en kook ze 1 tot 1,5 uur in kokend water. En het is het waard, want kikkererwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten.

Quinoa: in pluimen

Quinoa plant close-up in verschillende kleuren.

Ah, quinoa, heb je er al over nagedacht? Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, kan deze plant zich ook aanpassen aan verschillende klimaten zoals bij ons in Vlaanderen. Ideale omstandigheden zijn noch te warm noch te koud. Het is een plant die tussen de 60 cm en 2 m hoog kan worden en bestaat uit pluimen aan de top. De bloemen zijn gerangschikt in trossen met bloeiwijzen. Quinoa zaden zijn bedekt met sapionine, “een bittere hars die vogels op natuurlijke wijze weghoudt”. Daarom is ook wel goed om je quinoa grondig te wassen vooraleer je ze kookt. Ze hebben dankzij die sapionine geen enkele behandeling nodig om te worden geteeld en zijn zeer vaak bio te vinden. Het is ook een goede bron van plantaardig eiwit, dat ook bestaat uit aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam. Je kunt het eten in salades, risotto en zelfs als dessert!

Linzen: in kleine platte peultjes

Hoe zit het met de linzen? Iedereen kent deze peulvrucht, maar niemand weet hoe het groeit. Oorspronkelijk afkomstig uit Turkije en Griekenland, is de linze een plant met eetbare zaden van 30 tot 40 cm hoog. Het vereist weinig onderhoud en is bestand tegen verschillende temperaturen, hoewel het ook de voorkeur geeft aan warmte. De zaden zitten in kleine platte peulen, net als erwten. Er zijn verschillende soorten linzen: blond, groen, bruin of rood. Bruin is het meest gebruikt in de Europese keuken, terwijl rood meer gebruikt wordt in de Aziatische keuken.

Broccoli: in bloei

“Broccoli is een bloem die klaar is om te bloeien.” Broccoli komt oorspronkelijk uit Italië, maar is een variëteit aan kool. Je moet weten dat het eigenlijk een bloem is! Hij wordt geplukt voordat de kleine knoppen uitkomen, die gele bloemen laten zien.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *