De uitdaging: consequent beter eten

Je Mange, Donc Je Suis.

Descartes zei het al, of toch bijna. Ik eet, dus ik ben. Bewust kiezen voor de brandstof die we in onze mond stoppen. Weten waar dat voedsel vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt en hoe het onze gezondheid beïnvloedt. Klinkt logisch. Toch zijn we de laatste decennia steeds verder af komen te staan van wat we eten. 

De makkelijke keuze voor kant-en-klare maaltijdoplossingen overgoten met een sausje van bewaarmiddelen, goedkope geïndustrialiseerde (massaproductie, je weet wel) maaltijdboxen en ongezonde, doch wederom goedkope, take-away, fast-food en delivery opties, is dikwijls al te snel gemaakt. Bovendien moet je soms al wetenschapper zijn om te begrijpen wat er allemaal in je voeding is gedraaid. De weg naar gezond en beter eten is veelal lang en moeizaam. Voor mij is het een persoonlijk leertraject — van bewust kiezen wat ik eet en wie ik daar een eerlijke prijs voor betaal — dat ergens rond mijn studententijd begon en zeker nog niet voltooid is.

5 Jaar, sta ik nu aan het roer van Boeren & Buren en de ontwikkeling van ons netwerk van “Buurderijen”. Als sociale korte keten onderneming, bouwen we een netwerk van lokaal verankerde voedselnetwerken. We faciliteren de rechtstreeks verkoop tussen producent en consument van lokaal geteelde en ambachtelijk geproduceerde voeding. Zonder omwegen. Recht van het veld. En met een eerlijke prijs voor de boer. Op de Buurderij, een vaste locatie in je buurt, ontvang je wekelijks de producten die je online bestelde. Zijn de producten behandeld en waarom? Dat vraag je gewoon aan de Boer of ambachtelijk verwerker die je elke week jouw bestelling persoonlijk overhandigt. Het summum van transparantie en dialoog overheen de korte (kortste) keten. Ik weet wat ik eet.

Buurderij Hasselt past de strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen toe.

Gedragsverandering & Veerkracht

Met nieuwe informatie aan de slag gaan en er je persoonlijke gedrag en keuzes als consument mee bijsturen, dat is niet evident. Kijk maar naar het klimaatprobleem, waar we zowel individueel als collectief achter de feiten aan hinken. De sprong van informatie en sensibilisering over kennis (ik weet iets) naar gedrag (ik test of doe iets) en gedragsverandering (ik hou het vol) is dikwijls groot. Dat merk ik tot mijn eigen frustratie maar al te dikwijls bij mezelf — mentale nota: meer tijd maken om zelf te koken i.p.v. food-on-the-go, ook na het Corona-tijdperk.

Sinds de start van de Corona-maatregelen, zien we ook een evolutie in het bestelpatroon van onze vaste klanten (cfr. Buren). Ze bestellen opvallend meer en grijpen, via de Buurderijen, massaal terug naar een betrouwbare bron voor hun wekelijkse verse voeding. Zou het dan toch waar zijn, dat we een oorlog of crisis als deze zouden nodig hebben om te beseffen wat we allemaal hebben en zo snel weer kwijt kunnen raken? Is dit een kans om onze economie, of toch zeker ons voedselsysteem opnieuw te lokaliseren? Corona of niet, weer of geen weer, de Boeren boeren voort. Voor één keer draait een crisis eens niet noodzakelijk uit in hun nadeel. 

Ook in Buurderij Heist-op-den-Berg worden de corona maatregelen nauwgezet toegepast.

De Boeren Komen Naar De Stad 

Onze Boeren trekken elke dag naar de stad in hun regio om te leveren aan de Buurderijen. Dat is geen evidentie. Ze steken daar heel wat tijd in en moeten verschillende obstakels overwinnen. Het spitsuur of de file op de ring rond Antwerpen trotseren, bijvoorbeeld. Toch blijven ze bewust kiezen voor het persoonlijk bezorgen van jouw bestelling. Ook nu. 

Dankzij het strikt toepassen van de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen en de aangepast dienstverlening op de Buurderijen biedt Boeren & Buren een Corona-proof service aan. Het gezellige ontmoetingsmoment dat eigen is aan de Buurderij, maakt tijdelijk plaats voor een uiterst efficiënte, snelle én veilige verdeling van de bestellingen. Met de steun van de gemeenten, blijven bijna alle Buurderijen open. Met hun vermogen om zich aan te passen aan deze bijzondere omstandigheden, zijn de Buurderij-Verantwoordelijken en het team van Producenten een toonbeeld van veerkracht.

Veerkrachtige lokale voedselvoorziening, met samenwerking en wederzijds vertrouwen als basispijlers. Het is de essentie van waarom Boeren & Buren werd opgestart. Ik hoop dat onze (nieuwe) Buren, ook wanneer de Corona-storm terug gaat liggen, zullen blijven denken aan hun korte keten Boeren. Zij werken zich namelijk, elke dag opnieuw, de ziel uit het lijf om ons te kunnen blijven voorzien van kraakvers, heerlijk lekker, lokaal voedsel recht van bij de Boer.

 

 

Hannes Van den Eeckhout, Algemeen coördinator Boeren & Buren.

 

 

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *