Moet er nog meel zijn: recordverkoop op de Buurderijen

Moet er nog meel zijn? Grote kans dat je nu heftig ‘ja’ knikt. Het nijpend tekort aan bloem in de supermarkten ging niet onopgemerkt. Om de quarantaine door te komen sloegen we massaal bloem- en bakproducten in. Het gevolg: lege rekken en teleurgestelde bakfanaten. De Buurderijen staken daarom een tandje bij om alle Buren in hun dagelijks brood te voorzien. Met succes!

Bloem ‘boomt’ op de Buurderijen

De Buurderijen van Ukkel en Sint-Genesius-Rode bieden de meelproducten van Ferme Delmée aan. Dit familiebedrijf specialiseert zich sinds 1989 in biologische graanteelt. Samen slaagden ze er in om op één ophaalmoment wel 750 kilogram bloem te verkopen!

De online verkoop was zo’n succes dat we ’s avonds enkel nog de restjes bloem bij elkaar hoefden te vegen!

Alle hens aan dek voor 750 kg bloem

De Buurderij-Verantwoordelijke van Ukkel, Laurence Everard, vertelt ons hoe ze de recordverkoop hebben klaargespeeld.

Zitten de online winkelmandjes van de Buren voller sinds de COVID19-maatregelen en de quarantaine?

Laurence: “Het grote verschil is dat onze Buren momenteel al hun boodschappen bij ons doen. In normale tijden is dat meestal niet het geval, of toch zeker niet voor alle leden.”

Vanwaar het idee om een actie op te zetten rond bloem?

Laurence: “In het begin van de quarantaineperiode was er bijna nergens nog bloem verkrijgbaar. Eigenlijk kwam de vraag dus van onze Buren zelf. Normaal haal ik zelf de bestellingen op bij onze Producent, François Delmée. Dat doe ik samen met Anna-Françoise, de Buurderij-Verantwoordelijke van Sint-Genesius-Rode.

Een van de velden van de familie Delmée.

Door de vele bestellingen moest François voor één keer zelf langskomen met een vrachtwagen. Geen overbodige luxe, want 750 kg bloem krijg je niet met de auto vervoerd! Voor het uitladen kon ik gelukkig de hulp van mijn zoon inschakelen. Daarna begon het sorteren: een hele karwei.

Bij François kan je namelijk verschillende soorten meel kopen, in pakjes van 2,5 of 5 kg. Tijdens het ophaalmoment konden we gelukkig rekenen op de hulp van een geweldige vrijwilliger. De online verkoop was zo’n succes dat we ’s avonds enkel nog de restjes bloem bij elkaar hoefden te vegen!”

Geen overschot en geen tekort: precies de juiste hoeveelheid dus. Of hoe lokaal kopen volgens vraag en aanbod ook in coronatijden de meest duurzame manier blijkt om je boodschappen te doen.

Koop jij sinds de COVID-19-maatregelen ook meer lokaal of bij de Buurderij? Deel je ervaringen met ons onderaan deze pagina of via Facebook!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *