10 verantwoorde vakantie tips

Ik schrijf dit artikel een paar dagen voor ik op vakantie vertrek. En ik ben niet de enige. Of ik nu voor het Noorden kies of jij voor zon en strand, we willen er beide even tussenuit en onze batterijen terug opladen. Maar wat gebeurt er? Terwijl we ons meer zorgen maken over de kleren die we moeten meenemen, het weerbericht checken en twijfelen aan onze reispartner, vergeten we onze ecologische voetafdruk.

Hier enkele tips die je op weg kunnen helpen:

1.Stick to your principles: als je maar één keer om de twee dagen doucht, waarom zou je deze gewoonte veranderen op vakantie? Ook al lijkt je hotelbad heel aantrekkelijk, per douche spaar je zo’n 60 liter water uit.

2. Heeft je reisbestemming een limiet op toeristen? Zo stelde Peru onlangs een limiet op het aantal dagbezoekers aan Machu Picchu. Wees je bewust van de gevolgen die je bezoek kunnen hebben aan de lokale fauna, flora, economie en het cultureel patrimonium.

3. Heeft je reisbestemming een duurzaam certificaat? Ga je voor een ecolodge, een boerderij of sla je je tent op in een natuurpark? Zie je het bos door de bomen niet meer met alle verschillende labels? Dan brengt deze gids je misschien wel soelaas.

4. Kies voor voor de trein. Je spaart zo 3 a 5 keer meer energie uit dan met de wagen en tot zelfs 10 keer minder uitstoot dan als je het vliegtuig zou nemen. Haal wat inspiratie voor een bestemming dichtbij huis op zomer zonder vliegen.

5. Eenmaal op je bestemming kan je het lokaal openbaar vervoer uittesten of de fiets nemen.

6. Als je toch beslist om met de wagen te gaan, kan je maar beter lifters meenemen of een plekje huren via Blablacar of Eurostop.

7. Tjees ook niet met die wagen, want hoe sneller je rijdt hoe meer energie je wagen verbruikt. Op reis neem je je tijd, je bereikt heus je bestemming wel tegen de avond.

8. Koos je voor een zomerse bestemming? Wees dan zuinig met de airco. Zet liever het raam open, draag luchtige kleren, drink genoeg water en eet (lokaal) fruit.

9. Do as the locals do: Heeft je reisbestemming een Buurderij? Doe je inkopen dan lokaal en rechtstreeks van de boer, zo ontdek je onmiddellijk ook de lokale specialiteiten. Stuur ons dan zeker een foto’tje!

10. Ga ook op reis voor zero-waste: vergeet je hervulbare fles niet, neem een totebag mee en ook potjes kunnen dienen om je gedroogd fruit en noten in te bewaren.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *