Duurzaam van in de wieg

Mensen met kinderen weten het maar al te goed: van alle spullen die je in huis haalt, zijn babyspullen het kortst van nut. Het resultaat: hopen (vaak plastiek) gerief die niet meer worden gebruikt maar toch in quasi perfecte staat verkeren. Gelukkig beginnen steeds meer initiatieven op te duiken om daar iets aan te doen. Twee goede voorbeelden daarvan zijn de tweedehands geboortelijsten van Mic Mac Minuscule en de babytheek van Netwerk Bewust Verbruiken.

Het concept van de splinternieuwe start-up Mic Mac Minuscule is even simpel als geniaal. In plaats van je geboortelijst bij één van de traditionele babywinkels te leggen, maak je bij hen een wenslijst aan met enkel tweedehands spullen. Die zoeken zij voor jou op jouw maat en stijl bij elkaar. Even gemakkelijk als een ‘normale’ lijst dus. Hiermee verlaag je de ecologische voetafdruk van je geboortelijst met maar liefst 90%. Als dat geen mooie bijdrage is aan de toekomst van je ongeboren kind! Is je baby na een paar maanden alweer uit de aangekochte kleertjes gegroeid? Geen nood, Mic Mac Minuscule neemt ze gewoon van je terug en brengt ze weer in omloop. En hebben we al gezegd dat je op deze manier voor de helft van de prijs al je baby benodigdheden in huis haalt? Als je weet dat het baby budget 6500€ bedraagt in het eerste geboortejaar, dan kan je met je winst gerust (een paar keer) met vakantie.

Meer dan tweedehands

Het gamma van Mic Mac Minuscule bestaat uit meer dan enkel tweedehands spullen. Met gedemodeerd gerief gaan de creatievelingen van deze start-up aan het werk om iets nieuws te maken dat wél weer in de smaak valt. Een t-shirt krijgt een hippe opdruk, een babybedje schilderen ze in een nieuw kleurtje of een saaie maxicosi wordt in een fleurige overtrek gehuld. Bovendien biedt  Mic Mac Minuscule ook een gamma aan nieuwe producten aan waarbij duurzaamheid en herbruikbaarheid centraal staan, zoals herbruikbare luiers, biologisch-geproduceerde knuffeldieren  of eetsetjes uit bamboe. Sinds begin dit jaar produceren ze ook textiel- en houtoverschotten tot leuke en nuttige kinderspullen zoals speelgoedopbergers, speeltipi’s , wandlampjes …

Als kers op de taart steunt Mic Mac Minuscule alle goeden doelen. Want elk ouderpaar dat beslist om hun lijst met tweedehands spullen te vullen, schenkt 10% van hun lijstwaarde schenken aan een goed doel naar keuze. Ontdek hoe simpel het is om er een duurzame babylijst aan te leggen.

Babytheken

In Brussel opende eind mei dan weer de eerste zogenaamde babytheek, in Gemeenschap Elzenhof, het gemeenschapscentrum van deelgemeente Elsene (waar overigens ook een Buurderij zit!). Dankzij dit initiatief van het Netwerk Bewust Verbruiken, wordt het voor de ouders van pasgeboren baby’s mogelijk om bepaalde spullen uit te lenen die je maar voor een korte tijd hoeft te gebruiken. Denk aan: babybadje, babycook en flessenwarmer, borstvoedingskussen, wipstoeltje, etc. Het feit dat de jonge ouders elkaar in het gemeenschapscentrum geregeld ontmoeten, versterkt de sociale cohesie in de buurt. Want sharen is caren! Het is dan ook de bedoeling dat er over heel het land babytheken kunnen bijkomen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

jangoeminne

Jan is freelance copywriter http://www.detekstzetter.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *