De zelfvoorzienende boerderij van Victorien Laute

Tijdens deze zomerperiode gaan we langs bij enkele gemotiveerde Producenten uit ons netwerk. Deze keer waren we te gast bij Ferme Laute: de familieboerderij van Victorien Laute in ’s Gravenbrakel.

 

Ferme Laute

Victorien Laute en zijn familie runnen een boerderij in ’s Gravenbrakel (Braine-le-Comte), waar ze fruit, groenten, eieren, melk en vlees produceren. Niet zomaar een boerderij, maar een ecologisch en zelfvoorzienend landbouwbedrijf. Of dat ook echt een verschil maakt in kwaliteit? Reken maar! Of zoals Victorien het zelf verwoordt: “Niets overtreft een perfect rijpe aardbei die in volle zon heeft kunnen groeien!”

 

ferme_laute

De ecologische boerderij van de familie Laute ligt in ’s Gravenbrakel, Henegouwen.

 

Landbouw in een ecosysteem

De overgrootouders van Victorien richtten de boerderij op in Henegouwen. Het hart van het bedrijf was de kudde Salerskoeien, een roodbont runderras dat in de Franse keuken bekend staat als het beste rundsvlees ter wereld.  Victoriens vader nam de boerderij over en specialiseerde zich in zuivel. Later breidde de boerderij ook uit naar vleesproductie. Tegenwoordig biedt de Laute-boerderij ook seizoensgroenten en -fruit aan.

Bekijk het aanbod van de boerderij

De kracht van de boerderij schuilt in haar autonomie: “Hier doen we aan landbouw in een zo natuurlijk mogelijk ecosysteem en binnen een zelfvoorzienend circuit,” legt Victorien ons uit. Maar wat betekent dat dan concreet?

Het vee produceert mest voor onze gewassen. Fruit en groenten die niet geschikt zijn voor verkoop, zijn het ideale kippenvoer. En de kippen produceren natuurlijk eieren.  Een systeem dat bovendien heel weinig afval oplevert. Dat is eigenlijk van in het begin altijd zo geweest.”

Klinkt eenvoudig, maar deze ecologische aanpak kost wel wat extra tijd en inspanningen. De drie vaste werkkrachten op de Laute-boerderij hebben hun handen vol.  “We zijn met zijn drieën: mijn vader, mijn vriendin en ik.” De natuur zijn gang laten gaan, betekent ook compromissen sluiten. “Vaak begrijpen mensen het niet als we op sommige dagen minder eieren hebben. Maar een kip legt nu eenmaal niet elke dag eieren. Een deel van de eitjes laten we bijvoorbeeld ook uitkomen. Op onze boerderij lopen dus ook kuikens en hanen.

 

Victorien Laute

Victorien Laute breidde het aanbod van de boerderij uit met seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit.

 

Een dag op de boerderij

Een typische dag op de boerderij begint in de vroege ochtend met het voederen van de dieren en het schoonmaken van de stallen. Die taken neemt Victoriens vader op zich. Het melken gebeurt rond het middaguur, waarna alles meteen de koelcel ingaat en de paketten voor verkoop worden samengesteld.

Victorien en zijn vriendin zijn verantwoordelijk voor het tuinbouwgedeelte“De kunst is om de groenten en fruit op het perfecte moment te oogsten. Dat doen we soms ook ‘s avonds laat, zodat alles de dag nadien kraakvers is voor verkoop.”

Die verse producten worden rechstreeks aan de man verkocht. Via Boeren & Buren, op lokale markten en via distributie in eigen beheer. “Als we ’s avonds terugkomen, sluiten we de dag af met een rondje op de boerderij om te checken of alles goed gaat met de dieren.”

 

Oude aardbeien

Victoriens stokpaardje is de manier waarop hij zijn groenten en fruit teelt. “Ik had hetzelfde pad kunnen volgen als de grotere boerderijen, waar alle appels even groot zijn en de aardbeien dezelfde kleur moeten hebben.” Maar Victorien koos een andere route. Hij teelt oude rassen die in de vergeetput waren beland. Zonder gebruik van chemicaliën en enkel met natuurlijke meststoffen.

Vanwaar de keuze voor oude rassen? Simpel: vanwege hun onbetwistbare smaak en kwaliteit. “Onze aardbeien zijn van een andere variëteit dan die in de supermarkten. Daarom smaken ze wat anders of hebben ze een andere vorm. Maar niets overtreft een perfect rijpe aardbei die in volle zon heeft kunnen groeien!

 

De Lautes kiezen ervoor gewassen van oude rassen te telen, vanwege hun excellente smaak en kwaliteit.

 

Geen bananen in de winter

Voor Victorien is het ook belangrijk om bewustwording te creëren over verse producten. “Supermarkten besproeien groenten en fruit vaak met vloeibare stikstof, om kleur en versheid langer te behouden. De oogst van die gewassen gebeurt op vaste momenten, dus niet wanneer alles perfect rijp is.”

Daar wil Victorien verandering in brengen. Hij droomt van een terugkeer naar eten volgens de seizoenen: “Ik wil klanten meer leren over hun voedsel en hen het respect voor de seizoenen, fruit en groenten laten herontdekken. Hoe zien onze groenten en fruit er normaal gezien uit, welke vorm en grootte hebben ze?”

Dus geen aardbeien, bananen of meloenen in de winter, maar lokaal en seizoensgebonden eten. Dat is best een grote  uitdaging, zeker voor wie af en toe kant-en-klaarmaaltijden koopt. “Daarom ontmoet ik we ook graag onze klanten. Zo kunnen we hen adviseren, inspireren en tips geven.”

 

Goed koken? Goed kopen!

Om die reden koos hij ook voor directe verkoop via Boeren & Buren: “Het is deel van mijn beroep om in direct contact te staan met mijn klanten. Om meer uitleg of advies te geven, maar ook om feedback te krijgen hen te ontmoeten.”

Via het plezier van koken, proeven en ontdekken hoopt Victorien de heersende mentaliteit rond voedselconsumptie om te keren. Daarom zet hij, net zoals andere Boeren en Producenten, volop in op kwaliteit. “Dan keer je vanzelf terug naar verse, echte voeding en laat je kant-en-klare gerechten links liggen.” Een andere koopmentaliteit en een terugkeer naar natuurlijke consumptie hoeft geen beperking te zijn. “Integendeel, het is een geweldige kans om smaken te herontdekken en anders te koken!

Victorien benadrukt dat hij het succes van zijn duurzame aanpak ook te danken heeft aan de loyaliteit van zijn klanten. “Die moedige en tegelijk tegendraadse houding tegenover grote ketens willen we zeker bemoedigen!”

Victorien pleit voor lokaal en seizoensgebonden eten. Hij wil dit bewustzijn overbrengen naar zijn klanten door voedsel van de beste kwaliteit te produceren.

 

Zero-waste

Bijkomend voordeel aan de verkoop via Boeren & Buren? Het minimum aan overschot. “Alle producten worden op bestelling verkocht, dus in tegenstelling tot gewone marktverkoop moeten we niets terug meenemen.” En dat past natuurlijk perfect binnen de zero-waste aanpak van de Laute-boerderij. “We zoeken constant naar manieren om onze afvalberg zo klein mogelijk te houden. Dat vergt tijd en geduld, maar loont zeker de moeite op lange termijn.

 

Uitdagingen voor de toekomst

Ook al is het steeds makkelijker om kwaliteitsvolle en lokale producten te kopen, toch zijn er volgens Victorien nog veel uitdagingen in de toekomst. “Mensen worden veeleisender of hebben weinig tijd om te koken. Dan geef je makkelijker de voorkeur aan bewerkt voedsel. Maar als we verspillling willen voorkomen en beter willen eten, moet er iets veranderen.”

De uitbraak van covid-19 had wel een positieve invloed op de verkoop via korte keten. Mensen lieten supermarkten links liggen en kochten vaker lokaal. “Toch merken we dat de interesse opnieuw daalde na de quarantaine. We proberen om de productie af te stemmen op die stijgende en dalende vraag.”

De Laute-boederij zal alleszins ook in de toekomst een familiebedrijf blijven. Binnenkort studeert Victoriens broer af, waarna ook hij op de boerderij aan de slag zal gaan. “Dat extra paar handen kunnen we zeker gebruiken,” klinkt het.

Daarnaast is de toenemende droogte een grote uitdaging. “Natuurlijk merken we dat het droger wordt. Maar we proberen ons aan te passen om de natuur te respecteren. Mijn grootmoeder zei altijd dat “de aarde draait”. Ik probeer het dus te zien als een natuurlijk cyclus waar we goed op moeten inspelen.”

 

Smaakt Victoriens verhaal naar meer? Neem dan een kijkje op de  facebookpagina van Ferme Laute of ontdek het heerlijke aanbod van de boerderij!

Dit interview vond plaats in het kader van de campagne #dagboer/#jourfermier. Met deze campagne zet Eatmosphere seizoensboeren die investeren in een agro-ecologische aanpak* op de voorgrond. Dit zijn boeren die duurzaam produceren:  lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren. Lees meer over #dagboer/#jourfermier.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *