Laat de dode bladeren leven

De herfst kleurde onze donker wordende dagen maar jammer genoeg betekende dit ook dat mensen hun bladblazer terug boven haalden. Wij zijn alvast geen fan en wel hierom:

Allereerst verbruiken bladblazers met een verbrandingsmotor veel brandstof (benzine). Een bladblazer is met zijn tweetaktmotor volgens Amerikaans onderzoek 500 keer schadelijker voor de luchtkwaliteit dan die van een gemiddelde auto, of 300 keer zoveel als een gewone vrachtwagen. Dit komt doordat de motor simpeler is dan een viertaktmotor (zoals in auto’s) en dus meer luchtverontreinigende stoffen en fijne stofdeeltjes uitstoot.

In Antwerpen ze enkele jaren geleden al om het gebruik van de bladblazer te beperken.

Steden zoals Delhi hadden een hoge luchtverontreiniging door riksja’s met tweetaktmotoren en dus besloot de stad om deze voortaan te verbieden en over te schakelen naar viertaktmotoren. En wie Delhi zegt, zegt ook lawaai. Alsof deze gedrochten niet alleen slecht waren voor het milieu maken bladblazers ook nog eens een oorverdovend geluid dat wel tot 100 decibel kan opklimmen.

Als je dacht dat ze een gemakkelijk hulpmiddel voor de tuin was, think again. Studies tonen aan dat de bladblazer als een mini orkaan werkt: ze verpulvert en trekt alles uit wat ze op haar weg tegenkomt, zo verarmt ze de bodem. Een oldschool hark is bijvoorbeeld veel beter voor je tuin.

Bladblazers zijn bovendien niet de enige boosdoener, ook grasmaaiers hebben vaak eenzelfde motor. Kan je toch niet zonder dit tuingereedschap, leen dan een elektrische versie.

Je kan je natuurlijk ook gewoon de moeite besparen, dat is waarschijnlijk nog eens het beste voor je tuin. De Japanse tuinier Masanobu Fukuoka zei het in 1975 al:

“geen enkele grond wordt naaktgeboren”

buiten gletsjers en woestijnen dan. Want overal is er wel leven; in de bodem leven en groeien organismen. In een bos – een van de vruchtbaarste ecosystemen – is de bodem altijd bedekt met afstervende bladeren en takjes die we hummus noemen. In een bos geeft niemand de plantjes water, woedt niemand het onkruid om, gebruikt niemand pesticides, en toch leeft een bos zonder problemen.

Wat kan een bos dat jouw tuin niet kan? Je kan dus met een gerust hart de bladeren laten liggen. Een dikke laag laat echter geen lucht noch licht door, als je echte ophopingen hebt verspreid je ze dan best of gebruik je ze voor je compost. Voor de dikste en grootste bladeren zoals die van de kastanje, plataan, esdoorn of laurier verknip je de bladeren best. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar gepropt zijn om een goede compostering te garanderen.

Laat de dode bladeren dus leven en de bodem zal je in de lente dankbaar zijn!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *