Verse kruiden in de supermarkt. Doen of neen dank u?

Ze zien er altijd zo schoon en lekker uit, de verse basilicum-, peterselie- en koriander plantjes in, of uit, de koelvakken van de supermarkt. Tot ze een week in de keuken hebben doorgebracht, en slap en verschrompeld gaan hangen. En de volgende keer denk je ‘Ik ga er beter voor zorgen,’ maar het maakt allemaal niets uit. Ook al prevel je ‘s avonds verhaaltjes over gelukkige plantjes in de vrije natuur, je verse supermarkt kruiden gaan steevast naar de haaien.

Hoe komt dat?

De belangrijkste reden waarom de plantjes zo snel doodgaan in hun potjes kan teruggebracht worden tot manier waarop ze gekweekt zijn: supersnel en op een veel te kleine oppervlakte. Dat wil zeggen dat er in het kleine beetje potgrond simpelweg veel te veel wortels zitten. Een nadeel aan deze snelle en oppervlakte-efficiënte kweekwijze is trouwens dat een deel van de smaak verloren gaat.
Een tweede niet te verwaarlozen reden is dat kruiden sowieso niet houden van binnen. Een kruidentuintje op de vensterbank is bijgevolg nooit echt  goed idee. Ook een potje supermarkt kruiden zal buiten veel langer vers blijven dan binnen.

Valt dat te verhelpen?

Wie in de supermarkt gekochte kruiden langer dan twee weken wil bewaren, begint best met de plantjes te verpotten. Meteen! Snijd eerst en vooral alle bestaande groen af. Indien het om planten met meerdere stammen gaat, kun je de stammen scheiden en de aarde uit het potje in een viertal stukken opdelen en herplanten. Om de gezondste plantjes het best te laten doorgroeien, is het aangewezen om de kleinere te wieden. Voor planten die aan één enkele stam groeien, zoals basilicum, volstaat het om te verplanten naar een grotere pot. En daarna de potten met de verplante kruiden buiten zetten natuurlijk.

Doen dus?

Een kruidentuintje is echt een must voor wie graag met verse kruiden kookt. Supermarkt kruiden kunnen daarbij gerust eenmalig van pas komen. En eigenlijk is het zelfs niet nodig om daarvoor kruiden in potgrond te kopen. Je kan ook verse kruiden kopen met de wortels er nog aan, maar zonder dat ze in een potje met aarde zitten. Deze laat je best 24u weken alvorens te planten in vochtige grond die goed vocht doorlaat. Stamp de aarde stevig aan rond de wortels en geef regelmatig water. Wanneer de plant duidelijk nieuwe scheuten begint te vertonen, kan je verplanten naar buiten. Voordelen ten opzichte van de methode mét potje? Geen vuile vingers, geen aarde in de keuken en alweer een plastic potje minder op de afvalberg.

Conclusie? Een eigen kruidentuin is qua return on investment echt de beste kweekdeal die je zal vinden. Voor het weinige gevraagde werk krijg je heel wat terug. Al je favoriete kruiden, vers, gratis en voor niets, altijd voor handen. Geen afval. En niet te vergeten: nog lekkerdere muntthee, mozzarella hapjes en vinaigrettes.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

jangoeminne

Jan is freelance copywriter http://www.detekstzetter.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *