Gezond bombardement van smaak: microgroenten

Klein, fijn en ware knallers van smaak, dat zijn microgroenten. Ook bij Boeren en Buren sprongen we vroeg de kar op van deze pas ontkiemde versies van deze, soms overbekende lokale, dan weer onbekende, groenten. Het Gentse Pachagreens levert immers al van bij het prille begin aan onze Buren. Zaakvoerder en microboer Tom De Windt voorspelde eind vorig jaar dat 2019 hét jaar van de microgroenten zou worden. Tijd voor een check-up!

De voordelen van microgroenten opsommen, zowel voor teler als consument, levert een indrukwekkende lijst op. Voor de teler springt vooral het beperkte risico eruit. Aangezien de oogst al volgt een week, of enkele weken, na het zaaien mag er al eens een keer iets fout gaan. Als consument heb je dan weer vooral het voordeel dat microgroenten tot dertig keer meer voedingsstoffen bevatten dan normaal gekweekte groenten, wat door het feit dat je ze rauw eet enkel maar wordt versterkt.

Die voordelen raken ook steeds meer verspreid onder het grote publiek. Volgens Tom De Windt heeft zijn voorspelling van enkele maanden geleden, dat 2019 het jaar van de microgroenten wordt, er alle schijn van te gaan uitkomen. “Zelf ben ik momenteel aan het onderhandelen met een aantal extra retailers om de salades van PachaGreens nog ruimer te verdelen. Dat doen we bijvoorbeeld nu al voor enkele Delhaizes rond het Gentse. Daarmee distantiëren wij ons van het merendeel van de verdelers die zich vooral toespitsen op de horeca, waar de microgroenten helaas nog al te vaak vooral slechts als versiering worden gebruikt. Ik merk ook dat er de laatste maanden heel wat kleine spelers op de markt zijn gekomen die microgroenten beginnen telen. De globale consumptie in Vlaanderen is dus zeker gestegen. Naast de zoektocht naar nieuwe retailers focus ik me nu vooral op het ontwikkelen van een marketingplan om de positieve eigenschappen van microgroenten verder bekend te maken bij het grote publiek en zo een grote afzetmarkt voor Pachagreens te creëren.”

Strijd tegen kanker

In het gamma van Pachagreens vallen vooral de zelf samengestelde salades op. “We blijven bij PachaGreens op zoek gaan naar nieuwe lekkere microgroenten en vooral ook naar interessante combinaties. Bij de afzonderlijke microgroenten houd ik persoonlijk het meeste van zonnebloem en broccoli, omdat die niet zo pikant zijn. Vooral de kiemplantjes van broccoli zijn enorm gezond trouwens. Die bevatten immers sulforafaan, een stof die het lichaam helpt om efficiënter te ontgiften. Of ik me lichamelijk beter voel sinds ik elke dag microgroenten eet? Dat kan ik me eerlijk gezegd echt niet meer herinneren, ik eet ze al zo lang. Maar dat het drinken van het sap van tarwegras me heeft geholpen om een marathon te lopen, daar twijfel ik niet aan. Helaas, een nieuwe dergelijke stunt zit er dit jaar niet aan te komen, daarvoor heb ik het momenteel veel te druk met ondernemen”, besluit Tom.

Fotograaf Dennis Light

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

jangoeminne

Jan is freelance copywriter http://www.detekstzetter.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *