Weet je hoe deze voedingsmiddelen groeien?

Kikkererwten, quinoa, linzen en broccoli. Iedereen kent deze eiwitrijke planten, maar hoe en waar groeien ze precies? Wij zetten de feiten op een rijtje!

Kikkererwten: in peulen

De kikkererwtplant.

De kikkererwtenplant groeit voornamelijk in het Middellanse-Zeebekken. De plant is dol op warmte, maar past zich ook aan in andere klimaten. Je kan ze zelfs in België vinden, zoals bij Vert d’Iris! Een kikkererwtenplant kan tussen de 60 cm en 1 m hoog zijn. De zaden groeien in peulen, net als bij erwtjes. De kleine peulen bevatten één of twee zaden die je pas kan oogsten eens ze erg droog zijn.

Hoe bereid je kikkererwten? Koop je droge kikkererwten in bulk, laat ze dan eerst een nacht in ruim water weken. Daarna dien je ze nog 1,5 uur te koken. De peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten en lenen zich perfect voor heerlijke hummus, dips, stoofpotjes en zelfs desserts.

Quinoa: in pluimen

Quinoa plant close-up in verschillende kleuren.

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, gedijt deze plant ook goed in andere klimaten. Jep, ook bij ons in Vlaanderen! Ideale omstandigheden zijn noch te warm noch te koud. De plant wordt tussen 60 m en 2 m hoog en is te herkennen aan de kleurige pluimen, waar de bloemen in trosjes aan groeien.

Quinoazaden hebben een laagje sapionine, “een bittere hars die vogels op natuurlijke wijze weghoudt”. Hierdoor heeft quinoa geen chemische behandeling nodig en is het vaak biologisch. Spoel de zaadjes wel even om het bittere laagje weg te krijgen.

De eiwitrijke quinoazaden komen het best tot hun recht in salades, risotto’s of in zoete gerechten.

Linzen: in kleine platte peultjes

Hoe zit het met de linzen? IOorspronkelijk afkomstig uit Turkije en Griekenland, is de linze een plant met eetbare zaden van 30 tot 40 cm hoog. Het gewas vereist weinig onderhoud en is bestand tegen verschillende temperaturen, hoewel het ook de voorkeur geeft aan warmte. De zaden zitten in kleine platte peulen, net als erwten. Er zijn verschillende soorten linzen: blond, groen, bruin of rood. Bruin komt het vaakst voor in de Europese keuken, terwijl rode linzen vaker opduiken in Aziatische gerechten.

Broccoli: in bloei

“Broccoli is een bloem die klaar is om te bloeien.” Broccoli komt oorspronkelijk uit Italië. De groente behoort tot de kolenfamilie, maar is eigenlijk een bloem! Broccoli pluk je voordat de kleine gele bloemen uitkomen.

Wist jij hoe deze planten geteeld werden? Of had je net zoals ons geen idee hoe een quinoaplant er uitziet? Onze Boeren kunnen je alleszins alles vertellen over hun zelfgeteelde groenten en fruit. Bij de wekelijkse ophaling van je producten geven ze je graag een antwoord op al je vragen!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *