Kies voor lokale seizoensbloemen

Wanneer je een bloemenwinkel binnenwandelt heb je ontzettend veel keus: zonnebloemen, rode rozen, gele tulpen, … Heel het jaar door kunnen we alle soorten bloemen kopen die we maar willen, van over heel de wereld. Wat een luxe. Jammer genoeg draagt deze manier van bloementeelt een grote ecologische voetafdruk met zich mee. Kies daarom deze valentijn voor lokale seizoensbloemen.
 

Wie valentijn zegt denkt waarschijnlijk aan chocolade, eventueel wat champagne én een boeket rode rozen. Leg dat boeket rozen dit jaar eens aan de kant en kies voor lokale seizoensbloemen. Zo steun je niet alleen de kleine handelaar, maar voorkom je ook veel onnodig transport. Een aanzienlijk deel van de bloemen die je koopt in België worden namelijk geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, en soms zelfs nog verder. 
 

Opwarming van de aarde

Het vele (lucht)verkeer dat veroorzaakt wordt door de import van bloemen zorgt voor een grote uitstoot van broeikasgassen. Zo draag je onbewust mee tot de opwarming van de aarde. In buurlanden zoals Frankrijk is dit ook een probleem. Slechts vijftien procent van de bloemen die in Frankrijk worden verkocht, werden daadwerkelijk in Frankrijk geteeld. Een nieuwe generatie tuiniers, bloemisten en ondernemers pleit voor de lokale seizoensbloem. Een rode roos op Valentijnsdag kun je eigenlijk vergelijken met een tomaat in december.
 

 

Seizoensbloemen

Je bent misschien geen bloemen expert en vraagt jezelf af: hoe weet ik nu wanneer welke bloem groeit? Online vind je veel handige tools terug die je hierbij kunnen helpen. Zoals deze seizoens bloemenkalender van het Netwerk Bewust Verbruiken. De kalender geeft weer wanneer de bloemen van nature bloeien. In februari zijn dit bijvoorbeeld: tulpen, krokus en amaryllis. Je kan er naar vragen bij je lokale Buurderij of bij een bloemist.
 

Je kan bij je bloemist ook vragen naar producenten met het MPS-A label. Dit keurmerk geeft weer hoe ‘goed’ een teler scoort in vergelijking met andere telers. Er wordt onder andere gekeken naar het waterverbruik, de hoeveelheid mest, energie en bestrijdingsmiddelen. Scoort een teler hoog dan krijgt hij het A+ label. C is het minst streng.
 

Zelf lokale seizoensbloemen plukken

Wil je er zeker van zijn dat je bloemen lokaal geteeld zijn? Je kan ze ook altijd zelf gaan plukken bij een Belgische plukboerderij of pluktuin. Op de locatie krijg je duidelijke instructies over wat en waar je juist mag plukken. Dit wordt meestal ook aangegeven door middel van bordjes. Je betaalt per geplukte soort en hoeveelheid. Dit is trouwens ook een leuke activiteit om samen uit te voeren op Valentijn. Vergeet zeker je schaar niet mee te nemen en een vaas of emmer met water.
 

Ga je met Valentijn een weekendje weg? Je kan ook op een boerderij overnachten!

Kies jij ook voor een lokaal boeket? Dat verdient een bloemetje!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *