Een plasticvrije keuken: zo begin je eraan

Een plasticvrije keuken, hoe begin je daaraan? Sinds de uitvinding van plastic in de 19 de eeuw is dit materiaal bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: in de keuken, badkamer, onderweg naar je werk, … Je vindt het overal. Gelukkig bestaan er ook genoeg herbruikbare alternatieven. 

Een zero waste levensstijl is niet alleen beter voor het milieu en het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Elke vrijdag geeft Lena enkele tips & tricks om plasticvrij te leven. Hier zijn 4 tips voor een zero waste keuken.

 

1. Vervang je aluminium- en vershoudfolie

Zowel aluminium- als vershoudfolie zijn twee items die je waarschijnlijk vaak gebruikt in de keuken: om je groenten of patatjes na het eten in de frigo te bewaren, om snel een lunchpakket in te pakken,… Ze lijken bijna onmisbaar. Toch heb ik het al jaren niet meer gekocht. In de plaats daarvan gebruik ik beeswax wraps, oftewel bijenwasdoeken.

Je vindt ze soms terug bij je lokale Buurderij of in een verpakkingsvrije winkel. Ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Hou zeker onze social media in de gaten, want dit gaan we testen!

 

2. Doe gericht boodschappen

Maak op voorhand een boodschappenlijstje! Zo vermijd je impulsaankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Zorg er ook voor dat je de nodige zakjes, pakjes en/of doosjes altijd klaar hebt liggen. Leg ze aan je voordeur of in de koffer van je auto. Je hoeft dan geen plastieken fruitzakjes of andere onnodige verpakkingen aan te kopen.

Wanneer je langsgaat bij je lokale Buurderij vermijd je ook al veel onnodige verpakkingen.

Fruit zakje

 

3. Gebruik citroen als ontkalker

Wist je dat je je waterkoker ook simpelweg kan ontkalken met citroensap? Het is natuurlijk en helemaal niet duur! Daarnaast ruikt het ook lekker fris. Zo ga je te werk:

  • Pers twee citroenen leeg in een kommetje en verwijder de pitjes
  • Giet het citroensap in je waterkoker en vul de rest aan met water
  • Zet de waterkoker aan en wacht tot hij klaar is met koken
  • Giet je waterkoker leeg in je gootsteen en je hebt weer een frisse waterkoker!

 

4. Kies voor herbruikbare rietjes

Dit lijkt misschien niet zo’n belangrijke stap maar integendeel: het kleine formaat van plastieken rietjes maakt ze juist heel gevaarlijk voor zeedieren. Ze raken erin verstikt en vissen eten ze zelfs op!

Kies daarom voor een ijzeren, glazen of bamboe exemplaar. Er bestaan ook iets kortere rietjes, perfect voor tijdens het aperitieven! Je kan ze makkelijk schoonmaken met het bijgeleverde kleine borsteltje.

 

ijzeren rietje

 

Geïnspireerd geraakt om nog meer ruimtes plasticvrij te maken? Vorige week gaven we 5 tips voor een zero waste badkamer!

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *