5 tips voor een zero waste badkamer

Sinds de uitvinding van plastiek in de 19 de eeuw is dit materiaal bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: in de keuken, badkamer, onderweg naar je werk, … Je vindt het overal. Gelukkig bestaan er ook veel herbruikbare alternatieven. Zo maak je jouw badkamer zero waste.

1. Weg met die wegwerp scheermesjes

Investeer in een roestvrij stalen scheermes, zoals bijvoorbeeld dit exemplaar van Mixua. De eerste aankoop kost wat meer dan een zak wegwerp scheermesjes, maar het gaat gegarandeerd je hele leven mee. Daarnaast staat het ook nog eens mooi in je badkamer! Het enige dat je moet doen is de scheermesjes van tijd tot tijd eens vervangen.

zero waste scheermes

2. Handzeep

In plaats van elke keer opnieuw een handzeep flacon te kopen, kan je deze eenvoudig bijvullen in een van de vele verpakkingsvrije winkels in België. Daarnaast mag je de simpele blok zeep zeker niet vergeten. Sommige Buurderijen hebben dit ook in hun aanbod, zoals deze rozemarijn zeep van Buurderij Dendermonde. Het gaat ontzettend lang mee en je kan kiezen uit verschillende geuren.

3. Geen single use oorstokjes meer!

De Last Swab -oftewel het laatste oorstaafje- doet wat het beloofd. Nooit zal je nog nieuwe wegwerp oorstokjes willen kopen. De Last Swab bestaat in twee verschillende vormen: the basic en the beauty. Het beauty oorstokje beschikt over een puntige tip speciaal ontworpen voor het bijwerken van make-up. Ze komen in een mooie, kleine container. Perfect voor onderweg!

last swab zero waste

‘The Basic’

 

4. Kies voor een shampoo bar

Er bestaan -net zoals bij shampoo flacons- verschillende shampoo bars voor verschillende haartypes: vettig haar, droog haar, krullend haar, … Je vindt ze onder andere terug bij sommige Buurderijen, of bijvoorbeeld op deze webshop. Wrijf met de shampoobar een paar keer over je haar en verdeel het product. 1 shampoobar vervangt zo’n drie flessen shampoo, en dat allemaal zero-waste.

5. Nooit meer wegwerp watjes!

Wasbare watjes zijn zacht voor de huid en pluizen niet. Ze zijn eenvoudig te wassen op 40 tot 60 graden en worden verkocht samen met een waszakje zodat je ze eenvoudig bij je wekelijkse was kan steken. Verschillende Buurderijen hebben dit in hun aanbod, zoals deze van Biobees.

Nog een laatste tip voor een zero waste badkamer: Het is zeker niet nodig om alles in een keer te vervangen, of alle stappen meteen te volgen. Wacht tot je oude producten op zijn en vervang ze dan pas. Zo verloopt de overgang vlotter en word je niet overweldigd. Vraag er zeker eens naar bij je lokale Buurderij!

Buurderij Boeren & Buren

Zin in meer zero waste? 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

  1. een tip voor zero waste in de badkamer:van een simpele blok SUNLIGHT zeep maak je vloeibare zeep en wasmiddel!

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *