Onderweg zonder afval: enkele tips van een zero waste warrior

Sinds de uitvinding van plastic in de 19 de eeuw is dit materiaal bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: in de keuken, badkamer, onderweg naar je werk, … Je vindt het overal. Gelukkig bestaan er ook genoeg herbruikbare alternatieven. Zo ben jij onderweg zonder afval!

Een zero waste levensstijl is niet alleen beter voor het milieu en het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Deze week antwoorden we op de vraag: hoe reis je zonder afval?

 

Wees altijd voorbereid

Je hebt het waarschijnlijk ook al eens meegemaakt: je bent de tijd uit het oog verloren en moet je haasten naar je afspraak. Je graait snel al je spullen bij elkaar en vertrekt. Op zo’n moment is het handig dat je duurzame alternatieven al klaarstaan, zodat je onderweg geen onnodige verpakkingen meer hoeft te kopen.

Hier is een lijstje met enkele duurzame zero waste producten voor onderweg:

1. Voor de koffie addicts

Ben jij een echte koffie liefhebber? Of hou je meer van een goede warme chocomelk in de vroege ochtend? Neem dan een eigen herbruikbare mok of thermos mee. Er bestaan er in verschillende kleuren en maten, zo ben je zelfs stijlvol onderweg! De meeste koffiebars vinden het ook zeker geen probleem wanneer je hen vraagt om je eigen mok te gebruiken, integendeel, soms krijg je zelfs korting!

2. Voor de snoepers

Kan jij wanneer je voorbij dat wafelkraam loopt het ook moeilijk weerstaan om er toch eentje te kopen? Die lekkere geur ook… Maar hoe vervang je die wegwerpverpakking? Een van de opties is de Broc’n Roll. Het is makkelijk in gebruik en afwasbaar. Ook broodjes kan je hierin vervoeren en zelfs beleg! Een ander alternatief zijn inox snackdoosjes. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal en gaan je hele leven mee.

Je kan deze duurzame opties ook altijd eens meenemen naar je lokale Buurderij om ook daar op verpakkingen te besparen.

3. Voor zomerse drankjes

Of je nu een frisse cocktail bestelt, een lekkere milkshake of een gezonde smoothie, de kans is groot dat je er dan een plastieken rietje bij krijgt. Geef bij je bestelling aan dat je dit liever niet hebt, en gebruik een mini reis exemplaar zoals dit kleine plooirietje. Hetzelfde geldt voor een meeneem pasta: je krijgt er gegarandeerd plastieken bestek bij. Kies er daarom voor om altijd je eigen bestek op zak te hebben.

zero waste onderweg

Neem je tijd

Eens je aan je zero waste reis begint zal je merken dat je over alles begint na te denken. Het kan soms heel overweldigend zijn. Je zal ook niet altijd een duurzaam alternatief bij de hand hebben. Op zo’n momenten sta je voor de keuze: niets kopen en plastiek besparen (maar honger/ dorst hebben) of het toch te kopen. Het klinkt misschien vreemd maar ik raad je aan om voor de tweede optie te gaan. Jezelf alles in 1 keer onthouden is geen goed idee. Zelfs de kleinste beetjes helpen!

Ook thuis kan je kiezen voor een zero waste levensstijl! Heb jij tips om te delen?

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *