Een februari zonder supermarkt, Buurderij-Verantwoordelijke Nora aan het woord

Na het succes van de vorige editie engageert Boeren & Buren zich voor het tweede jaar op rij voor een “Februari zonder supermarkt”. We vroegen Buurderij-Verantwoordelijke Nora van Dendermonde waarom deze actie voor haar belangrijk is.


Supermarkten bieden geen garanties

Een maand inkopen doen bij onafhankelijke winkels, buurtkruideniers, ambachtslieden en lokale producenten. Dat is de insteek van de challenge die het Zwitserse En Vert et Contre Tout al sinds 2015 promoot. Deze ‘Février sans Supermarché’ wordt steeds populairder, ook bij onsDe actie is voor het Boeren & Buren-netwerk het uitgelezen moment om de honderden lokale producenten in de kijker te zetten.

Want hoe goed een supermarkt met gigantische marketingbudgetten ook poneert lokaal en korte keten zijn, er is nog steeds geen enkele garantie dat de boer.in ook een faire prijs krijgt voor zijn/haar product. Iets claimen dat je niet kan bewijzen, het is een oude marketingtruc: ‘Probably the best … in the world!’ Bij Boeren & Boeren is net deze faire vergoeding voor de producent een van de grote principes.


En actie!

Een supermarktvrije fan van het eerste uur is Nora, Buurderij-Verantwoordelijke van Buurderij Dendermonde

In 2017 begon ik met Boeren & Buren omdat deze manier het antwoord bood op een zoektocht naar traceerbare producten met zo weinig mogelijk voedselkilometers en het rechtstreeks contact met de producenten. Sinds ik een aantal jaar ervoor begonnen was met mijn zoektocht naar verpakkingsvrije producten, was de stap naar alternatieve kanalen buiten de supermarkt al gezet.

De traceerbaarheid en transparantie waren een echte eye-opener bij Boeren & Buren. De band tussen de Buren (klanten), Producenten en ikzelf is heel uniek. We weten allemaal perfect van waar de producten komen en die vertrouwensband is voor mij belangrijk. Bovendien is mijn smakenpalet enorm gegroeid dankzij de Producenten in mijn Buurderij: er is heel veel aanbod dat je niet vindt in de supermarkt en groenten in kleuren waarvan ik niet wist dat het kon. Hoorde jij al van paarse bloemkolen, broccoli en basilicum?

“Een heikel punt voor mij is bovendien de overtollige verpakking bij de lange ketens, ik wilde af van al het plastic. Dat vergde een gewoonteverandering: bepaalde recepten kon ik niet meer klaarmaken omdat ik zoveel mogelijk plasticvrij wilde consumeren. Maar al snel merkte ik dat mijn eetpatroon gezonder werd door niet meer te kopen in de supermarkt. Zowel voor mij als voor de planeet. Waarom moeten producten trouwens 5 keer de aarde rond vooraleer ze op ons bord terechtkomen? Waarom appels uit Chili halen of wijn uit Zuid-Afrika wanneer ons land zoveel lekkers te bieden heeft?”

Ook voor non food probeert Nora zoveel mogelijk de supermarkt te vermijden. “Vroeger ging ik er enkel heen voor wc-papier maar nu verkoop ik zelf wc-papier van the good roll in mijn verpakkingsvrije winkel Tarra.”

Tijdens de Buurderij-Bijeenkomst in Dendermonde

Het mag duidelijk zijn: Het leven is veel te kort om door de gangen van de supermarkt te snellen en vervolgens aan te schuiven aan de kassa, toch? Boodschappen doen moet weer plezant worden. Wanneer zag jij voor het laatst je boer glimlachen?

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Beste, allemaal goed en wel om bij de lokale handelaars te kopen. Mijn man en ik krijgen 8 euro per werkdag op onze maaltijdcheques kaart. We zijn maar met 2 thuis. Het aantal handelaars dat maaltijdcheques als betaling aanvaardt is bitter weinig, om nog te zwijgen van de korte keten. Wat moeten wij doen met al dat geld op onze maaltijdchequekaart, dat na 1 jaar ook vervalt?

    • Dag Martine, leuk dat je lokaal en korte keten zo belangrijk vindt! Maaldtijdcheques mogelijk maken bij ons is een project waar we zeker mee bezig zijn. Op dit moment kan je via Monizze je maaltijdscheques inruilen voor tegoed bij Boeren & Buren.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *