DOE HET ZELF: LENTESCHOONMAAK ZONDER PLASTIC

De lente komt er met rasse schreden aan. De periode van maart tot april is opnieuw de beste gelegenheid om jouw eigen vier muren op te knappen. Maar je hoeft hier geen conventionele schoonmaakmiddelen te gebruiken die gemaakt zijn van chemicaliën en plastic. Alledaagse keukenrestjes zoals sinaasappel-, citroen- en eierschillen, plantaardige olie, thee- of koffiedik kunnen worden gebruikt om snel en gemakkelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken.

Sprankelend schoon met citrusvruchten

Sinaasappelen, clementines, citroenen, mandarijnen en pompelmoes zijn niet alleen belangrijke bronnen van vitaminen. Ze zijn ook uitstekend geschikt om schoon te maken. Van hun schillen kan je gemakkelijk jouw eigen natuurlijke multifunctionele reiniger voor vloeren en werkbladen maken.

Meng ⅓ witte huishoudazijn met ⅔ water in een afsluitbare pot. Voeg vervolgens drie schillen van citrusvruchten naar keuze toe. Laat ze twee weken in het mengsel weken. Het citroenzuur uit de citrusschillen lost vetten op. De azijn desinfecteert de te reinigen oppervlakken.

Je kan ook schillen van citrusvruchten in de besteklade van jouw vaatwasser doen om kalkaanslag uit glazen te verwijderen. Het is ook een snelle manier om de magnetron schoon te maken: Doe de schillen in een kom met water en verwarm ze 15 minuten in de magnetron. De stoom uit de kommen lost aangebrande vlekken op. Deze hoeven alleen maar met een sponsje te worden afgeveegd.

Een kop koffie voor de gootsteen

Na het drinken van jouw koffie blijft er iets waardevols achter: het koffiedik, dat je perfect kan gebruiken als afvoerreiniger. De ruwe korrels slijpen de wanden van de pijp. Dit verwijdert etensresten uit de afvoerbuis. Leeg jouw koffiedik in de gootsteen en spoel het uit met een liter heet water.

Glans met plantaardige olie

Een in olijfolie, zonnebloem- of koolzaadolie gedrenkte doek kan worden gebruikt om lichte beschadigingen of watervlekken te verwijderen van houten meubelen, parketvloeren, trappen en luiken. Je kan het ook gebruiken om roestvrijstalen of vergulde fotolijsten weer te doen glanzen. Het verzacht ook Chesterfield lederen sofa’s .

Een ei voor witten en aangebrande eieren

Geen roerei zonder gebroken eieren, geen afwas zonder eierschalen! Je kan de schelpen gebruiken om aangebrand voedsel uit potten en pannen te verwijderen. Maal de schalen van een of twee eieren fijn. Leg ze op het te reinigen oppervlak en schrob de verbrande resten eraf met een druppel afwasmiddel. Het unieke effect: eierschalen als poeder krassen niet op coatings.
Overgebleven eiwit kan ook worden gebruikt om plastic tuinmeubelen weer helder wit te krijgen. Breng het rauwe eiwit aan op het meubilair. Laat het drogen en veeg dan het eiwit af met een zachte doek.

Ramen schoonmaken met thee

Drink je liters thee? Je kan jouw ramen gemakkelijk schoonmaken met zwarte thee. Zet een kopje thee en laat het afkoelen. Doop dan een doek in de koude thee en veeg je ramen schoon. Dan hoef je alleen nog maar je ramen droog te vegen.

Thee absorbeert ook geurtjes, net als koffie. Hang gewoon een droog, maar al gezet theezakje in jouw koelkast, badkamer of kleerkast.

Zelf nog tips? Laat het ons hieronder weten!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *