Geen acrobatisch ruiter, wel een groente-wizard: Danny van de Heideveldhoeve

Op het einde van een lange, hete zomer, sta ik op een zondagmorgen bij Danny op het veld van zijn Heideveldhoeve. Hij toont me where the magic happens.

 

Komt dat zien! Komt dat zien!

Enthousiast en vol trots toont Danny me zijn kolen, bieten en paprika’s. Naast de gekende soorten ontdek ik ook heel wat – voor mij althans – onbekende pareltjes. Ik leer bij over muskaatcourgettes – “een Italiaanse delicatesse” -, Oekraïense honingbessen, Indische lepelkomkommers en wel tien soorten meloenen van over de halve wereld, zoals de prachtige snow leopard-meloenen. En al die rijkdom groeit gewoon bij Danny, op een paar velden in de Brusselse rand.

“Ik vind het leuk om te experimenteren” zegt Danny. “Maar zo kunnen de mensen ook nooit zeggen dat ik het allemaal niet zelf kweek. Je vindt het hier in België vaak gewoon nergens anders.”

Oogstrijpe muskaatcourgettes.

 

Één van de vele meloensoorten in Danny zijn serre.

Voor Danny is zijn werk zijn passie. Dat straalt hij van kop tot teen uit. Heerlijk is het, zijn glunderende blik te aanschouwen wanneer hij de netten op het veld omhoog trekt om de pracht daaronder te tonen. Het is een plezier ook om hem te horen vertellen. “Ik ben echt een babbelaar” zegt Danny. “Het contact met mijn klanten vind ik heel belangrijk. Ik kan een woordje uitleg geven en hen vertellen over mijn bedrijf. Ik vind het ook fantastisch als de mensen naar hier komen om het zelf te kunnen zien. Vorig jaar heb ik mijn bedrijf een dag opgesteld voor een infodag rond mijn vollegrondwitloof-teelt. Er is toen bijna 400 man komen kijken. Dat was echt geweldig!”
 

‘Vuile boer’ weet wat hij doet

Met 15 Buurderijen op de teller, is Danny intussen een bekend gezicht in de ruime regio. In zijn eigen dorp heeft hij het moeilijker… “De mensen begrijpen het niet. Ze lachen met ons. In het dorp vinden ze mij een vuile boer” zegt Danny. Er staat te veel onkruid langs zijn percelen en tussen de groenten zeggen ze. “Maar ik heb mijn eigen manier om te boeren. Met de droogte houdt het onkruid nog wat vocht vast en beschermt het mijn groenten tegen de grote hitte. Ik gooi ook bewust wat rotte groenten naast mijn serre met meloenen. Samen met de bloemen van de courgetteplanten die daar ook staan, trekt dat bijen aan die de warme serre invliegen en voor de bevruchting van de meloenplanten zorgen.”

Danny toont zijn pompoenen die samen met de courgettes naast de meloenenserre groeien.

Ik vraag of het warmer wordende klimaat hem parten speelt, maar daar heeft Danny geen last van. “Eigenlijk heb ik graag dat het warm is” zegt hij. “Daar groeit alles goed van. Water is dan wel essentieel, maar tegen de droogte ben ik gewapend. Uit de grond oppompen doe ik niet, maar ik vang wel al het regenwater op. Dat is goed voor zo’n 2,5 miljoen liter waar ik mijn groenten en fruit mee kan water geven.”

 

Hoe het lot hem bij de korte keten bracht

Hoewel de Heideveldhoeve nu uitsluitend inzet op de korte keten, was het ooit helemaal anders. Danny komt uit een boerenfamilie. Zijn ouders hielden koeien en varkens voor het vlees, maar bijvoorbeeld ook paarden die werden ingezet in de witloofteelt die toen ook al deel uitmaakte van het bedrijf. Zijn vader was zelfs lid van de Landelijke Ruiterij en zette zijn beste acrobatische beentje voor bij het bouwen van levende piramides. “Het houden van dieren was voor mij niet weggelegd. Als jonge ket was ik altijd ziek” vertelt Danny. “Op mijn achttiende bleek dat ik allergisch was voor de dieren. Ik ben ooit ook tussen twee koeien van elk een 700 á 800 kg geplet geraakt en liep daar een ernstige spierscheur aan op. Ik heb er een schrik aan opgelopen.”

Danny richtte zijn eigen bedrijf op op één kilometer van de ouderlijke boerderij. De witloofteelt bleef behouden. Daarnaast kweekte Danny nu ook slasoorten. Alles werd destijds aan de veiling geleverd. “Mijn zoon Kevin is dan later als vierde generatie in het bedrijf beginnen helpen. Maar op een keer mislukte de sla-teelt. Ijsbergsla moet je standaard veel water geven, maar we werden verrast door een forse regenbui. Heel de teelt mislukte omdat er ineens té veel water was… Ik heb mijn zoon drie maanden niet kunnen betalen toen en hij is in de supermarkt beginnen werken. Dat heeft me aan het denken gezet. ‘Waarom op één of twee paarden wedden?’ zei Kevin. Ook mijn vrouw Betty had haar twijfels en vroeg zich af of we niet volledig op de korte keten konden inzetten.”

De groentebedden worden afgedekt tegen ongedierte.

Na drie jaar bij de supermarkt kwam Kevin terug en stapte hij mee in het bedrijf. Het is toen dat de Heideveldhoeve onder deze naam als maatschap is gestart. In datzelfde jaar werd de hoevewinkel uit de grond gestampt. Het aanbod was intussen enorm verruimd en de knop omgedraaid. “We zitten nu 6 á 7 jaar in de korte keten en telen een 120 á 150 verschillende soorten groenten, kruiden en fruit. Ik ben de tel zelfs al kwijt” lacht Danny. Van de contracten met de supermarkt zijn ze volledig afgestapt en sinds dit jaar leveren Danny en zoon ook helemaal niets meer aan de veiling. “We bepalen zelf onze prijs nu; dat is heel belangrijk voor ons. We hebben goede producten en vaak zijn ze bij ons zelfs goedkoper dan in de supermarkt. Elke schakel wil zijn marge nemen natuurlijk…”

 

Danny’s tips om slim te kopen

Dat rechtstreeks bij de boer je producten aankopen, je ook in de portemonnee kan schelen, beaamt Danny met nog enkele tips. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Koop groenten in het juiste seizoen en bij de boer zelf aan.
    Danny: “Als je echt in het juiste seizoen aankoopt, ben je vaak goedkoper af. Ons grondwitloof bijvoorbeeld is tot en met december sowieso goedkoper dan in de winkel, waar het soms aan woekerprijzen verkocht wordt.”
  2. Gebruik je groenten volledig.
    In de winkel vind je koolrabi, venkel, rode bieten en wortels meestal zonder loof. Bij de boer vind je deze groenten vaak mét loof en krijg je zo meer waar voor je geld. “Voor alle knolgroenten met loof geldt dat er meer vitaminen in het loof zitten dan in de knol zelf. Je kan ze perfect gebruiken en bijvoorbeeld stoven, pureren of er soep van maken. Van wortelloof kan je bijvoorbeeld ook lekkere pesto maken” aldus Danny.
  3. Help de boer een handje en koop een groentepakket.
    Hoewel hij het met plezier doet, heeft de boer meer werk aan het klaarmaken van bestellingen van los aangekochte groenten dan van pakketten. Bovendien kan de boer zo flexibeler werken en eerst oogsten wat niet meer heel lang op het veld kan blijven staan. Met minder overschot tot gevolg dus. Om die reden vind je vaak interessantere pakketprijzen. Laat je dus eens verrassen met de oogst van het moment!

Kraakvers geoogste wortels.

 

Nog wat inspiratie nodig?

2-in-1 receptje rode bieten met blad.

Danny: “Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen zoals zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort… Van het verse loof kan je soep maken. Ik maakte speciaal voor Boeren & Buren een receptenboek waar de mensen bereidingen voor verschillende groenten kunnen terugvinden.” Je vindt het hier.

 

Salade van rode biet met prei

Nodig:

1 gekookte rode biet

4 preien

50 g gehakte walnoten

1 el notenolie

1 el wittewijnazijn

1 el mosterd

Zo doe je het:

Pel de rode biet en verdeel ze in kleine blokjes.

Haal het groen van de prei en snij het wit overlangs in tweeën.

Was de helften goed, dep ze droog met een keukendoek en snij ze in fijne schijfjes.

Stoom de prei gaar in 15 minuten en laat afkoelen.

Doe de rode biet in een slakom en voeg er de prei bij.

Meng de mosterd, de azijn en de walnoten in een aparte kom.

Voeg er de notenolie bij en kruid met zout en peper.

Meng goed en giet de vinaigrette over de salade.

U kunt deze salade zowel lauw als koud eten.

 

Loofsoep

Gooi het groen van de prei niet weg, maar gebruik het in een soep. Voeg het bijvoorbeeld samen met het loof van enkele rode bieten. Was de stengel en het blad goed en snijd het fijn. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Voeg nog zout, (appel-)azijn of citroen toe en serveer met room.

Check in Danny zijn receptenboek zeker ook het recept voor kruidige rode bietensoep met gember!

 

Neem een kijkje op boerenenburen.be en vind een Buurderij in jouw buurt waar de Heideveldhoeve haar producten levert.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *