Tomatensoep, maar dan anders

Iedereen kent ze: de tomatensoep zoals alleen oma ze kan maken! Zo simpel, maar toch een gevarieerd receptje waard. Je kan deze soep ook koud drinken op een warme zomerdag.

ingrediënten voor 4 à 6 ontdekkers van ongewone recepten:

 • 1 teentje knoflook
 • 1 laurierblad
 • 1 takje tijm
 • 1 rode paprika
 • 2 wortelen
 • 1 ui
 • 1 courgette
 • 2 aardappelen
 • zelfgemaakte bouillon of 1 bouillonblokje
 • snufje peper, zout, selderijzout
 • 20 cl room
 • basicilumblaadjes
 1. De basis: tomatenpuree

Schil de tomaten. Dit kan je makkelijk door een kruisje op de tomaten te maken (aan het kroontje en aan de onderkant), vervolgens een 10-20 tal seconden onderdompelen in kokend water en dan direct koelen met ijskoud water. Zo kan je de schil er makkelijk afhalen.

Haal ook de pitten eruit (dan is de soep minder bitter) en mix ze tot een moes. Schil de paprika (die schillen verteren moeilijk), de wortelen en de aardappelen en pel de ui. Snij ze in stukjes en doe ze vervolgens samen met de tomatenpuree in de soeppot. Laat zo’n 10 à 15 min zachtjes pruttelen met wat knoflook, laurier en tijm.

 1. Afkoelen

Snij ondertussen ook de courgette in stukjes en kook ze “al dente” in gezouten water. Laat ze vervolgens afkoelen met koud water en haal ze er vervolgens uit.

Ook de tomatenpuree moet nu afkoelen, vergeet de kruiden er niet uit te halen. Het grote probleem met tomaten is dat ze vaak zuur zijn. Wist je dat het zuur uit die tomaten voor een groot deel verdwijnt door ze stevig te laten doorkoken?

 1. Afwerking

Giet vervolgens de room bij de tomatenpuree en kruid met bouillonblokjes, peper, zout en selderijzout. Opgelet! Niet te veel zout gebruiken: bouillonblokjes bevatten dat ook. Je laat vervolgens de soep goed doorkoken, tot alle groenten gaar zijn. Is je soep te dik voeg dan nu wat water toe.

Dien op en voeg de stukjes courgette toe. Afwerken kan je met basilicumblaadjes.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

marleen

Marleen is Buurderij-Verantwoordelijke in Berchem - De Veldekens, wanneer ze niet achter haar kinderen aanholt of boven de kookpotten hangt, deelt ze graag haar recepten met ons.

Comments

 1. Beste, ik las uw recept voor tomatensoep. Bij het bekijken van het recept las ik dat de tomaten dienen ondergedompeld te worden e.d. Maar ik vind geen tomaten in de ingrediëntenlijst. Dus ook geen idee over hoeveel tomaten het gaat.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *