Terug naar school met deze brooddoos tips!

Na een lange, mooie zomervakantie draaien we hier ’s ochtends opnieuw op volle toeren. Met veel liefde maak ik, nog voor mijn jongens ontwaken, enkele doosjes vol lekkers klaar! Sommige extraatjes vragen zelfs geen extra werk en kan ik zo bij de boterhammen stoppen. Nieuwsgierig wat er hier zoal in de brooddozen terecht komt? Ik serveer jullie met veel plezier enkele suggesties!

Met wat geluk kan je nu bijvoorbeeld bij jouw buurderij druiven bestellen die je ’s ochtends enkel hoeft te wassen en zo bij de boterhammen te stoppen! Ook de kleine kiwibessen zullen binnenkort rijp zijn en hier en daar te verkrijgen zijn.

Hetzelfde geldt voor (de laatste) aardbeien, wij zijn alvast heel erg blij dat we er nog bij de boer om de hoek kunnen kopen. Ook frambozen, braambessen en blauwe bosbessen kunnen zonder al te veel extra werk de brooddoos in!

Uiteraard is september ook dé maand bij uitstek voor appels en peren. Wij fietsen elke dag langs een perenboomgaard waar ze deze week aan de grote perenpluk begonnen zijn. Voor ons ook een ideaal momentje om samen met onze oudste zoon het gesprek aan te gaan waarom het belangrijk is om lokaal en seizoensgebonden fruit te eten. Sommige fruitbedrijven organiseren trouwens ook een plukdag of meerdere plukdagen: je mag dan zelf appels en/of peren plukken en je betaalt enkel het geplukte hoeveelheid fruit. Zeker een aanrader om dit eens te doen met kinderen!

Het spreekt voor zich dat ook sommige groentesoorten geschikt zijn om mee de brooddoos in te duiken, denk maar aan wortelen of (de laatste) kerstomaatjes! Ik hoop dat het maar een fase is, maar hier durft zoonlief best wel al eens lastig doen als het op groenten eten aankomt. Daarom ga ik bij het meegeven van groenten net iets creatiever aan de slag. Komkommer geef ik bijvoorbeeld mee in opgerolde dunne sliertjes.

Je kan kiezen om het brood te beleggen met de groenten of fruitjes of ze apart mee te geven. Onze kleuter vindt bijvoorbeeld een geplette banaan of geplette aardbeien tussen zijn boterham heel erg lekker. Bij oudere kinderen kan je aan de slag gaan met saté stokjes en er de groenten in combinatie met stukjes brood op prikken.

Je kan de brood- en fruitdoosjes van zoon- of dochterlief niet enkel opfleuren met seizoensfruit. Ook de zomerhoning van onze lokale imkers kan je deze periode vinden. Je kan dit puur of gemengd met wat platte kaas smeren op hun boterham, in combinatie met druiven vinden wij het heerlijk! Honing van bij een imker uit jouw streek zou trouwens heel goed zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts!

Tenslotte geef ik graag nog enkele tips mee die ik zelf dagelijks en/of op de dagen toe pas waarop het mij niet lukt er iets extra aan toe te voegen:

  • Zorg voor voldoende variatie in het beleg. Je kan eens kiezen voor bijvoorbeeld zalm of andere vissoorten, ter afwisseling van de klassieke charcuterie.
  • Gebruik boter op plantaardige basis. Naast de vitamine A en D bevatten deze namelijk ook vitamine E en zijn voor sommige kinderen gemakkelijker verteerbaar.
  • Is jouw kind ook niet dol op groenten? Geef er dan niet té veel mee en start met kleine hoeveelheden.
  • Je kan niet enkel met fruit of groenten zorgen voor een verrassende brooddoos, maar je kan ook zorgen voor variatie in de broodsoort. Geef bijvoorbeeld eens af en toe speltbrood mee!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

elienblaton

Thuisblijfmama die voor LibelleMama schrijft. http://www.instagram.com/b.elien/

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *