Je eigen groentjes zonder tuin

Wat is de nieuwste trend als je in een appartement woont? Groenten kweken op je balkon. Hoezo? Trek je laarzen aan, zet een strohoed op en volg onze handleiding.

  1. Bezint eer ge begint

Voor je over een eigen weelderige moestuin of over een tomatensalade uit eigen tuin droomt, controleer je best eerst de lokale wetgeving. Behoort de reling op je balkon of raam aan jou toe of niet ? De bouwzijde van je appartement of huis is mede-eigendom, aan de straatzijde is het eigendom van de gemeente. Kortom, voor je aan een gevelmoestuin begint, informeer je best eerst bij de gemeente. Sommige gemeentes, zoals Gent hebben zelf een heuse geveltuinbrigade die je kunnen helpen bij de installatie!

  1. Kompas

Weet je in welke richting je appartement of huis ligt? De oriëntatie van je stukje toekomstige moestuin kennen is belangrijk om te kiezen wat je wilt cultiveren. Als je geluk hebt, kijk je uit naar het zuiden en is je terras beschut tegen de wind. Mediterrane planten zoals tomaten, aubergines, lavendel en tijm zullen er naarstig kunnen groeien. 

Een noordelijke oriëntatie is dan weer gunstig voor bladgroenten zoals peterselie, munt, bieslook en kervel.

  1. De geschikte bak vinden

Heb je niet veel ruimte? Benut ze optimaal door de juiste bakken te kiezen. Ga op zoek naar praktische en lichte potten die vooral de juiste grootte hebben. Gebruik deze handige gids om een keuze te maken.

Als je bijvoorbeeld wortels en prei plant, is 30 centimeter grond nodig (1/3e potgrond, 1/3 aarde uit de tuin van je oma en 1/3e zand). Voor andere groenten is 15 centimeter genoeg. 

Handige harry is je tweede naam? Waarom dan niet zelf een ‘container’ in elkaar knutselen! Hier enkele ideetjes:

De luie optie

Je hoeft een zak potgrond niet eens open te doen. Prik een paar gaten in het plastic en je bent helemaal klaar om te zaaien.

De mobiele optie

Heb je een oude fiets of ongebruikte fietstassen? Tover ze om tot kweek‘containers’! Dat staat bovendien ook mooi in je tuin of aan je voorgevel.

De hipsteroptie

Waarom bukken als je een vierkante meter moestuin kan hebben op heuphoogte? Je ziet deze tafels steeds vaker. En als je een klusjesman/vrouw bent, bouw je er gemakkelijk zelf één. Ga bijvoorbeeld aan de slag met oude paletten.

  1. Kies voor bio zaden

Nu je toch een moestuin begint, doe je er goed aan om voor biologische zaden te kiezen. Waarom bio? De zaden zijn niet gewijzigd door chemische behandelingen, hun genetisch potentieel is intact én er is een ongelooflijke diversiteit.

  1. Wat zaaien?

Een moestuin beginnen vergt wat planning. Geef je de voorkeur aan gewassen die snel groeien? Of vind je het niet erg om wat langer te wachten? Onze moestuintoppers zijn radijzen, salades, aubergines, paprika’s , tomaten, komkommers of augurken. Niets leuker dan je eigen rode en zwarte bessen, aardbeien of frambozen te plukken! En vergeet ook niet enkele kruiden te planten voor die finishing touch op elke maaltijd: munt, dragon, salie, peterselie, bieslook…

Op deze moestuinkalender van Velt kan je een planning én je resultaten bijhouden. Wij zijn trouwens ook benieuwd naar die resultaten! Laat ons weten hoe het voelt om zelf je eerste groenten, fruit of kruiden te oogsten. Veel plezier en smakelijk!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *