Guerilla gardening: maak je eigen zaadbommen

Te veel auto’s , asfalt, en grijs in je stad? Niet genoeg stampers, meeldraden en stuifmeel? Tijd om actie te ondernemen!

Je mist een paar bomen en je bent depressief. Om je stad een beetje groener te maken is er een snelle en effectieve oplossing (waarvoor je niet met een schop of kruiwagen door de straten hoeft te lopen): zaadbommen. Het is een kwestie van het mengen van aarde, klei en zaden die je leuk vindt (bloemen of groenten, vaste planten of eenjarigen, alles is goed, zolang je maar op het seizoen let) om bolletjes te maken die overal naar wens ‘gedropt’ kunnen worden.

Waar komt dit poëtisch-politiek-vegetatieve idee vandaan?

Waarschijnlijk vanaf het begin van der tijden, omdat men er aan dacht om zaden met klei te mengen om ze te beschermen tegen de zon, de droogte of vogels en knaagdieren. Waarschijnlijk ook een beetje van Masanobu Fukuoka, een van de toonaangevende deskundigen op het gebied van natuurlijk tuinieren. De Japanse boer gebruikte kleiballen op zijn akkers als alternatief voor pesticiden. In The Natural Way of Farming, gepubliceerd in 1986, legt Fukuoka uit wat hij al tientallen jaren in zijn tuin/bos doet:

Zaden gecoat in een kunstharsoplossing met fungicide en pesticide, en gezaaid in de herfst, zullen de winter overleven. Om het gebruik van pesticiden te elimineren, sluiten we de zaden in kleikorrels en strooien we de korrels over het landoppervlak.

New York als voortrekker

Maar het was in New York dat de eerste zaadbommenwerpers in de stad in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden geïdentificeerd. Ecoloog Liz Christy had er onder andere het idee om zaadbommen te lanceren in de tuinen en woestenijen van de stad. In het begin gebruikte ze vooral tomatenzaad en een beetje meststof (niemand is perfect). De klei beschermt het zaad, dat dan langzaam zal kunnen ontkiemen en zich zal kunnen voeden met het omhulsel tot de wortels de grond raken, een handje geholpen door de regen die de korrel afbreekt. Deze overal groeiende tomaten zullen bijdragen aan de oprichting van een echte politieke beweging voor de herbestemming van de stad: de groene guerillas. De vruchten van dit geniale idee zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar, de stadstuinbeweging is haar veel verschuldigd en de guerrillastrijders hebben zich over heel de wereld verspreid.

Hoe maak je zaadbommen?

Wat heb je nodig:

  • ⅔ klei (of zeer kleiachtige grond)
  • 1/3 tuingrond, met eventueel een beetje grond of compost
  • een geschikt zaadmengsel.

Maak bolletjes van de klei. Rol ze nadien in de potgrond.

Als de structuur te droog is (moeilijk te rollen) voegen we een beetje water toe, als het te nat is, voegen we een beetje grond toe. De verhoudingen zijn uiteraard afhankelijk van de grondsoort en de klei. Open de bolletjes voorzichtig om er wat zaden in de prutsen, en sluit ze vervolgens terug. Helemaal klaar om gedropt te worden!

In deze handige video zie je ook hoe dit praktisch in z’n werk gaat.

Enkele tips

Je moet voorzichtig zijn waar je het zaad gooit. Als het terrein volledig beschut is tegen de zon of regen, is het nutteloos. De bodem is ook heel belangrijk. Asfalt kan bij hoge temperaturen stijgen en zelfs het ontkiemen van het zaad voorkomen. En zelfs als het zaad ontkiemt, is het onwaarschijnlijk dat de plant het goed zal doen vanwege een gebrek aan grond. Aan de andere kant, op kale grond, in kort gras of zelfs op grind, werkt het zeer goed, de zaden ontkiemen zodra de regen de bom oplost en de plant het volhoudt.

We raden je aan om vaste planten te zaaien, die enkele jaren meegaan. Kies ook wat honingplanten, die bestuivers zullen aantrekken en bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied. Je kan de zaden verzamelen of in het tuincentrum kant-en-klare mengsels kopen.

Doe er niet te veel zaden in, anders zal er te veel concurrentie tussen de planten ontstaan. Een kleine snufje is genoeg voor een bom met een diameter van 3 centimeter. Als de zaden groot zijn, zoals die van pompoen, zijn één of twee zaden per bom voldoende.

Tenslotte, als je zaadbommen gooit, laat het dan weten, om het wonder te delen. Gooi een bommetje over de haag bij je vrienden, deel het op Facebook, of op deze interactieve kaart die je toelaat om mede guerillero/as te localiseren.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *