Verwarm je restjes, niet de aarde

De aarde warmt op, maar er zijn heel wat dingen die jij kan doen, al etend, om dat tegen te gaan. Hier een menu om niet boven de anderhalve graad te geraken. 

  1. Tomaten in’t seizoen, rechtstreeks van de Boer

We herhalen ons maar we moeten echt stoppen om het hele jaar door tomaten te willen. Tomaten buiten het seizoen smaken ook echt naar niets als je’t ons vraagt. Een tomaat die buiten het seizoen in een verwarmde kas wordt geproduceerd, stoot tot tien keer meer broeikasgassen uit dan een tomaat die in het seizoen in een onverwarmde kas wordt geproduceerd (d.w.z. in het midden van de zomer, van eind juni tot eind september, probeer ons niet in de war te brengen). Zo kan je in februari in de plaats van cherrytomaten gaan voor wortelsticks.

Man teelt tomaten

2. Zeevruchten van bij ons

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat schaaldieren, oesters en schelpdieren bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door het absorberen van koolstof om hun schelpen te maken. Het slechte nieuws is dat als we niets doen, onze zeevruchtenschotel een van de eerste slachtoffers van de opwarming van de aarde zal zijn. Een stijging van de temperatuur zou namelijk leiden tot verzuring van het water, wat volstrekt ongeschikt is voor de samenstelling van deze zelfde schelpen. Uiteraard kopen we oesters van onze kusten en vergeten we Madagaskargarnalen, anders telt het niet mee.

3. Goed vlees, maar niet elke dag

Dit is de grootste vijand van het klimaat: boeren. Niet de Producenten, uiteraard, maar oprispingen. En niet de jouwe maar die van de os, de koe, het kalf of de schapen die de vervelende gewoonte hebben om de hele dag door te boeren, zonder zich zelfs maar te verontschuldigen. Bij elke oprisping zal een goede dosis methaan (CH4) de atmosfeer doen rotten. Als de koe bovendien nooit naar buiten kan en gevoed wordt met soja uit ontbossing (het chlorofyl in de bladeren absorbeert CO2, dus als er geen bomen meer zijn, wat reinigt de atmosfeer dan, huh?) of met granen met chemische toevoegingen, dan kun je je entrecote wel helemaal vergeten.

Aan de andere kant, als je kiest voor vlees van een lokale boerderij waar dieren in de weilanden kunnen rondzwerven en gevoed worden met hooi, gras, peulvruchten en granen, bespaar je volgens de Slow Food berekeningen 30% CO2 in vergelijking met een industriële boerderij. Ook is een kilo biologisch rundvlees een derde minder broeikasgas dan een kilo in de conventionele productie. Dit alles lost niet alles op, maar het zijn goede eerste stappen.

4. Prachtige peulvruchten

De lievelingen van het klimaat. Ten eerste omdat de productie van een kilo peulvruchten 200 gram CO2-equivalent uitstoot, 90 keer minder dan een kilo rundvlees gevoed met Zuid-Amerikaanse sojabonen. Ten tweede, absorberen erwten en andere peulvruchten op het veld de 78% stikstof uit de lucht en geven ze ze via de wortels aan de bodem af. Geen kunstmest meer nodig, de plant produceert ze zelf. Het is de eerste plaats op het podium waard voor deze eersteklas bonen, nietwaar? Tenzij je ze bevroren koopt, want dan worden ze in dit geval natuurlijk gedrenkt in gefluoreerde gassen uit de koeling: CFK’s , HFK’s , PFK’s , SF….

5. An apple a day

Biologisch geteelde appels stoten 81% minder CO2 uit dan intensief geteelde appels. Waarom ga je er niet zelf eens gaan plukken, of koop er rechtstreeks van je lokale Boer.

6. Bio boter

Een kilo biologische boter = 1/4 minder broeikasgas dan een kilo in de conventionele productie. Duidelijk, toch?

7. Verpakkingsvrij

De productie van verpakkingen en de verwerking van levensmiddelen zijn verantwoordelijk voor 9% van de broeikasgassen die door de agrovoedingssector worden uitgestoten. Een kilo plastic verpakkingen komt overeen met ongeveer een kilo broeikasgasemissies (productie en verbranding). Probeer dus te letten op voorverpakte producten.

8. Duurzaam drinken

Schenk jezelf een glas wijn in om het volgende te verteren. Voor de teelt van wijn worden er immers vaak pesticiden gebruikt. Pesticiden zijn echter broeikasgassen. En zolang ze chemicaliën blijven gebruiken, beknibbelen de wijnbouwers niet op stikstofhoudende meststoffen die stikstofoxide uitstoten (N2O). Dit broeikasgas blijft het langst in de atmosfeer, 120 jaar in vergelijking met 100 jaar voor CO2 en 12 jaar voor methaan. Om duurzaam te drinken, geven we de voorkeur aan biologische of natuurlijke wijnen. Zo zorgen we ervoor dat toekomstige generaties ook op zomeravonden van een goede fles kunnen genieten.

 

Conclusie

We schakelen allemaal over op biologisch, lokaal, seizoensgebonden, rechtstreeks van de producenten, zonder verpakking of afval. Je zult zien, als bonus, dat het allemaal lekker is en dat het beter is voor je gezondheid! En dan zou een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5°C betekenen dat er 55 miljoen mensen minder honger zouden lijden in Afrika (vergeleken met 2°C). Een glaasje (lokale bio) wijn?

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *