Lachen met het klimaat

De klimaatproblematiek is eigenlijk niet om mee te lachen. Extreme droogte, CO2-uitstoot, de stijging van de zeespiegel… Wat ooit een ver-van-mijn-bed-show was, komt nu akelig dichtbij. Kunnen we deze drama’s echt relativeren met humor? Het goede nieuws is: ja. Een vleugje zwarte humor kan ons groen bewustzijn naar nieuwe hoogtes brengen.

 

Mopperen of moppen?

De berichtgeving over ecologie baadt in een negatieve sfeer. Veel mensen haken meteen af als het woord ‘klimaat’ valt. De motivatie om zelf iets te veranderen aan je levensstijl is dan al snel zoek. Maar er valt ook heel wat moois te vertellen over ecologie. Denk maar aan inspirerende initiatieven zoals de opruimacties van Mooimakers of de ecologische zoekmachine Ecosia.

Tijd dus om van ecologisch bewustzijn een vrolijk verhaal te maken. En wat kan daar beter bij helpen dan een streepje humor?

 

Sensibiliseren met humor

Het clichébeeld van de moord en brand schreeuwende milieuactivist is niet meer van deze tijd. Komieken, schrijvers en cartoonisten tackelen de ecologische doemberichten op een licht verteerbare manier. Tegen een grote puinhoop laten zij een ballonnetje van hoop op. Maar wat heeft onze wegkwijnende planeet hieraan?

Kort gezegd: humor vergroot je ecologisch bewustzijn én trekt ecologie uit de marge. Zonder te prediken. Komiek Koen Dewulf schudde een zaalshow uit zijn mouw rond het zelfverzonnen woord ‘ecocriet’.

Komiek Koen Dewulf over de ecocriet in ieder van ons

 

 

Kleine mopjes, grote daden

Een grapje maakt dingen bespreekbaar die je eigenlijk oncomfortabel doen voelen. (En reken maar dat foto’s van stervende zeeschildpadden je oncomfortabel doen voelen.) Het creëert ruimte voor een goed gesprek. Komische en satirische boodschappen zijn ook bijzonder effectief: ze leggen de vinger precies op de zere plek. Het bewustzijn dat daarvoor in de plaats komt, is een eerste stap in de richting van kleine acties. En die kunnen een groot verschil maken voor de wereld van morgen. Wat dacht je van een kontspray in plaats van wc-papier? Volgens Kamal Kharmach een gat (knipoog) in de markt:

Komiek Kamal Kharmach pleit voor kontspray in plaats van wc-papier

 

toiletpapier

 

Het klimaat is van iedereen

Een goeie grap spreekt bovendien een breed publiek aan. Weg met het niche-denken: het klimaat is een zaak van iedereen. Beter iedereen aansporen om minder vlees te eten, dan telkens dezelfde groep overtuigde veganisten te bereiken. Dat heeft De Ideale Wereld ook begrepen, met een sketch over de Ecologische Hulk. “Kalm aan, Iron Man. Ga je echt voor die 300 meter je jetpacks gebruiken?”

De Ecologische Hulk van De Ideale Wereld

 

 

Genoeg gelachen: actie!

Een foute mop over het gat in de ozonlaag? Moet kunnen. Daarna terug naar business as usual? Helemaal niet. De urgentie is hoog en we moeten allemaal actie ondernemen. Die kleine veranderingen waar jij je dagelijks voor inzet, maken wel degelijk een verschil. Red eens een maaltijd van de vuilnisbak, ga voor herbruikbare zakjes, koop lokaal of (hint hint) doe wekelijks je boodschappen bij Boeren en Buren. Of pas deze 5 ludieke tips van Recupel toe:

Twee airfryers gekregen voor Nieuwjaar? Recupel to the rescue!

 

 

Vallen en opstaan

Een maand lang geen plastic zakjes gebruikt? Goed bezig. Toch ook iets besteld op Zalando? Laat je niet ontmoedigen, je kan tenslotte niet alles 100% perfect doen. Bovendien is de berichtgeving rond het klimaat weinig hoopgevend en vaak onduidelijk. Informeer jezelf  via onafhankelijke platformen en sta stil bij wat jij kan doen om je steentje bij te dragen.

Probeer ook niet steeds te vergelijken met anderen. Ook niet om je eigen fouten goed te praten (Ja, maar hij gaat wel op vakantie met Ryanair!). Verandering begint bij jezelf en is een proces van vallen en opstaan. En eens goed lachen maakt dat proces nog zo veel aangenamer. Nood aan een spoedcursus klimaatverandering? Cartoonist Annabella Meijer zet je op weg met een vrolijk boek.

Eerste Hulp Bij Klimaatverandering

 

EHBKV

 

Ken jij komieken, schrijvers, cartoonisten… die hun pijlen op het klimaat richten? Laat het ons weten! Volg intussen onze Facebookpagina waar we heel de zomer lang #zomervragen op je afvuren in de vorm van polls. Hieronder de eerste poll!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *