Wie wilt er nu echt tomaten het hele jaar door

Een breed gamma aan groenten en fruit is het hele jaar mogelijk door serreteelt (productie in plastic tunnels, in wel en niet verwarmde serres). Dit is het geval voor aardbeien: vanaf eind maart zijn er Belgische aardbeien uit verwarmde serres op de markt. In mei zijn er de aardbeien geteeld onder plastic tunnels, in juni die in open lucht geteeld zijn. Naast aardbeien worden ook andere groenten en fruit in serres gekweekt: kropsla, paprika’s , tomaten, veldsla, komkommers, boontjes, druiven,…  Maar wie wil er nu echt deze groenten en fruit buiten het seizoen? Consumenten of industriëlen? 

Dat is het soort gepraat dat we allemaal hebben gehoord van supermarkten of onze zwager in de late avond: “Ja, maar als mensen ’s winters tomaten willen…”, Maar sinds wanneer streven burgers dit alles na?

Wanneer gingen de mensen de straat op om het hele jaar door dezelfde groenten te eisen?

Welke studies hebben aangetoond dat gestandaardiseerde voeding het mogelijk maakt om langer en gelukkiger te leven? Als mensen in de winter tomaten willen, is dat omdat we ze op een dag tomaten hebben gegeven. En toen wisten we hoe we de consumptie ervan konden stimuleren, vakkundig en met reclame om ze verslaafd te maken aan een behoefte die ze niet eens tot uitdrukking hadden gebracht. Laten we daarom de goochelaars van de agro-industrie en marketing en de ICT van de (over)consumptiemaatschappij feliciteren. Zij beweren immers dat dit een vooruitgang is.

Dus laten we aannemen dat mensen in de winter geen tomaten wilden, maar toen we ze tomaten gaven, laten we eerlijk zijn, vonden ze het echt leuk. Het bewijs vandaag de dag is dat tomaten de populairste groente zijn die door de Belgen in volume wordt geconsumeerd met iets meer dan 6 kg per persoon per jaar. De kalender van Velt, de vereniging voor ecologisch tuinieren en leven, herinnert ons eraan dat het hoogseizoen tussen juni en oktober is. 

Maar over welke tomaat hebben we het? In de Europese Unie wordt 79,6 procent van alle tomaten geproduceerd in zes landen: Spanje (23,3 procent), Italië (16,3 procent), Polen (14,3 procent), Nederland (10,1 procent), Frankrijk (8,2 procent) en Roemenië (7,5 procent). Tomaten in december, ook de biologische, komen voornamelijk uit Almeria in Zuid-Spanje, onder de 40.000 hectare plastic kassen, op land dat door jarenlange teelt uitgeput is geraakt en op sommige plaatsen open stortplaatsen is geworden. De tomaat wordt er geteeld door immigranten uit de Maghreb of Roemenië, die overgeëxploiteerd werden en geen sociale zekerheidsdekking hadden. En dan heeft deze tomaat, die helemaal niet in het seizoen is, geen smaak of voedingswaarde, omdat deze tomaat, als bonus, is geselecteerd om lang mee te gaan en te reizen. Je kunt niet alles hebben. 

Je kunt ook niet alles weten, en dat is het probleem. Wat als we kinderen op school smaak hadden geleerd, als de supermarkten niet met de dubbelzinnigheid van “als er al tomaten in de schappen liggen, dan moet het wel het seizoen zijn” hadden gespeeld.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo wint de korte keten aan terrein om mensen in staat te stellen betere producten te eten (lokaal, seizoensgebonden, onbewerkt), om de ecologische voetafdruk van ons voedsel te verminderen en om boeren beter te belonen. Burgers gaan de strijd tegen afval aan en eisen meer transparantie over de herkomst van producten en de samenstelling van verwerkte levensmiddelen. 

Dus als mensen in 2019 gezonde, lokale, direct van de producent afkomstige, koolstofarme en eerlijke handel willen, betekent dat dat ze geen tomaten in de winter willen, toch? Om over deze vraag na te denken, trakteer je jezelf op een lekker recept met tomaten. Het echte seizoen van echte tomaten is immers begonnen! 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Voets Michel

    Ik heb na een korte babbel 3 tomaten gekregen van een mevrouw waarop haar man via zijn GSM aan haar liet weten ik heb een doos van 10 voor hem klaarstaan. Afin de dag later heb ik die van haar gehad en Gewoon Prachtig en LEKKER zeg het is zeker 20 jaar geleden dat ik zo iets lekker heb ge eten. Dus nu ben ik op zoek naar tomaten uit een serre gemaakt denk ik. Want deze man verkoopt geen tomaten. Hij kweekte ook Coeur de Boeuf enz. het komt erop neer dat ik ergens ook zo’n tomaten kon kopen. Hulp daar zou ik dankbaar voorzijn. Gr Ik woon in PELT in Limburg.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *