Herfstschoonmaak zonder iets weg te gooien

De dagen worden korter en de nachten worden kouder, dat geeft ons zin om lekker binnen te blijven en ons huis helemaal klaar te maken voor de winter. Vergeet chemische producten en maak je huis schoon met producten die je al in huis hebt: sinaasappel- en citroenschillen, eierschalen, plantaardige olie, theezakjes en koffiegruis!

When life gives you lemons

Met de winter voor de deur , slaan we de nodige porties vitamine c in. Maar wist je dat de schillen van citrusvruchten (sinaasappels, citroen, clementines, pompelmoes) heel goede schoonmaakproducten zijn?

Leg de schil van drie sinaasappels in een bokaal met 1/3e azijn en ⅔ water, laat dit goedje twee weken rusten en je hebt een heerlijk geurend schoonmaakproduct!

Het zuur van de citrusvruchten lost alle soorten vet op, terwijl het azijn alle oppervlaktes desinfecteert! Veel beter dan commerciële schoonmaakmiddelen die vaak onze gezondheid en leefmilieu schaden met hun endocriene verstoorders en vluchtige organische stoffen.

Je kan ook wat schillen in je vaatwasmachine stoppen om het kalk op je glazen tegen te gaan, of laat wat schillen 15 min opwarmen in water in de microgolf. Je hoeft dan nog maar zachtjes de spons te gebruiken om vlekken weg te krijgen.

Of nog, knoop wat gedroogde schillen in een kous om muffe geurtjes in je ladekast op te lossen!

*Olivier Cochard

But first coffee

Als je net zo’n koffieverslaving hebt als ons om je door de ochtend te krijgen, dan blijf je vaak over met hopen koffiegruis. We hoeven ons echter niet langer schuldig te voelen, want wist je dat koffiegruis een goede ontstopper is? Het werkt als een schuurmiddel die opeenhopingen in de afvoer wegneemt. Vergeet alleen niet om achteraf je lavabo schoon te maken met één liter warm water.

*Olivier Cochard

Maak je ramen schoon met thee

Geen koffie- maar theeliefhebber? Je kan ook jouw favoriete drankje gebruiken om ramen en vloeren proper te krijgen. De theezakjes kun je ook bijhouden om spiegels en houten meubels mee te schrobben. Je hoeft enkel nog te kiezen voor welke thee je gaat: munt, Ceylan of English Breakfast.

Net als koffie absorbeert thee vieze geurtjes. Leg dus een zakje in je frigo, in de kattenbak of hang een aan je achteruitkijkspiegel. Veel origineler dan die dennengeur, niet? Wees niet bang om een mal figuur te slaan, iemand moet de early adopter zijn.

*Olivier Cochard

Shine bright like olive oil

Voor je houten meubels (trappen, vloeren, noem maar op) kan je ook alle soorten plantaardige oliën (olijf, zonnebloem, colza) gebruiken. Veel goedkoper dan sommige geprezen producten! Heb je leren zetels zoals een Chesterfield, dan werkt dit ook prima om je zetel wat soepeler te maken of een nieuw leven te geven. Je kan er ook altijd wat citroen en azijn bij toevoegen om hét ideale, goedkope en natuurlijke schoonmaakproduct te bekomen.

*Olivier Cochard

Men kan geen omelet maken zonder eieren te breken

Gooi je eierschalen nog niet onmiddellijk bij de compost, ze zijn immers ook heel nuttig om de vaat te doen! Gebruik ze om je potten en pannen mee schoon te schrobben. Neen, ze maken geen krassen! Twee schaaltjes zijn voldoende. Daarna nog een druppeltje schoonmaakproduct en goed afspoelen.

Als je bovendien enkel het eigeel nodig hebt in je recept, kan je het eiwit gebruiken om je houten meubels op te boenen of zelfs om vlekken uit een wollen trui te krijgen! Het eiwit kan je ook laten inwerken op je witte PVC tuintafel en er dan zachtjes over gaan met een doekje. Je tafel is terug witter dan wit, dat had je nooit gedacht hé!

*Olivier Cochard

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *