Mijn kip, mijn favoriete tuinman

September. Lange dagen, terug naar school en vooral: weinig tijd. Hulp nodig om je tuin te onderhouden? Neem dan net als Amélie een kip in je tuin. Sinds ze het beestje adopteerde, heeft ze een ideale partner in crime voor haar moestuin. Hoezo? We zetten de superkrachten van de kip op een rijtje!

1. Uitwerpselen tegen de concurrentie

Mrs. Chicken, laat ons u feliciteren. Je kakje is uitzonderlijk. Kippenmest is inderdaad een hoogwaardige ecologische meststof. Rijk aan stikstof-, fosfaat- en ammoniumzouten is het een uitstekende en gratis meststof. Bladgroenten (kool, salades), maar ook uw wortelgroenten (aardappelen) of komkommers en courgettes zijn dol op stikstof! En dankbare groenten staan gelijk aan een lekkere oogst.

Let er wel op om niet meer dan één kilogram kippenmest per vierkante meter te gebruiken. Anders krijgen je planten een overdosis meststoffen waar ze dodelijke brandwonden van krijgen.

2. Kampioen van de slakkenbestrijding

Wat serveren we je, kippendame? Regenwormen of slakken? De kip is je beste bondgenoot in de slakkenjacht. Je kan de slakken zelf vangen en rechtstreeks aan je kippen voeren. Nog beter is om je kippen tijdens de winter zelf te laten rondscharrelen in de moestuin. Zo eten ze vanzelf zowel de slakken als de slakkeneitjes.

3. Expert in territoriale defensie
Laten we het nu over het ei hebben. Het dagelijkse cadeautje van je kip maakt je in zowat elk variant aal erg blij… Maar de verbrijzelde schelp is ook een uitstekend anti-slugmiddel. Strooi de gebroken eierschalen rondom de planten om ze te beschermen tegen die ongewenste gladde jongens.

4. Zaaier van goede planten

De ongekookte eierschaal is rijk aan voedingsstoffen en kan je gebruiken om zaadjes te ontkiemen. Spoel elke halve schaal af en boor een klein uitlekgat in de bodem. Vul elke schelp met wat potaarde en plaats er 1 of 2 zaden in. Zodra het ontkiemt, plant je de schaal in je moestuin. Dan is het enkel nog wachten op de oogst!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *